Ciocnirea civilizațiilor: stilul familiei Reghecampf, contestat dur în Arabia Saudită. Fanii echipei Al Hilal sunt revoltați de imaginea soției antrenorului

Reputația controversată a soției lui Laurențiu Reghecampf i-ar putea provoca mari probleme acestuia în Arabia Saudită. Imaginea impresarei intră în contradicție totală cu modelul moral impus într-o țară islamică precum Arabia Saudită, iar suporterii localnici sunt deja revoltați pe forumuri de asocierea cu clubul Al Hilal.

Odată cu anunțul instalării lui Reghecampf pe banca lui Al Hilal au apărut și primele reacții din partea suporterilor. De această dată, ținta este soția fostului antrenor al Stelei, care este prezentată în Arabia Saudită ca un atentat la ținuta morală a unei țări în care litera Coranului ține loc de Constituție, iar multe dintre legi își au sorgintea în vremurile Profetului Mohamed, acum mai bine de 1.000 de ani. Consoartei lui Reghecampf nu i se reproșează doar stilul de viață aspru condamnat în Coran, dar și diversele îndeletniciri.

Imaginea pe care și-a construit-o soția antrenorului a intrat în atenția saudiților, care au răbufnit mai ales  pe site-urile de socializare. Pe alarabiya.net este revărsat o parte din valul de critici, iar opiniile nu sunt deloc optimiste pentru Laurențiu Reghecampf. „Soția antrenorului lui Al Hilal lucrează ca președinte de club, activist, impresar și a fost dependentă de droguri. Întrebarea mea este: dacă un antrenor nu este în stare să-și controleze soția, cum îl poate controla pe Al Abed (n.r. jucător la Al Hilal)”, este mesajul postat pe Twitter de Faisal al-Mohlaki (@faisalalmohlaki), preluat de alarabiya.net, ediția în engleză. Într-o țară atât de atașată valorilor fundamentale ale Islamului, bărbatul nu numai că are dreptul, ci și obligația de a-și ține din scurt familia, iar femeile au puține drepturi.

Comentariile curg în aceeași notă:

Userul (@A_Al3li_) a postat o poză cu o mașină a poliției religioase alături de mesajul „Soția lui Laurențiu Reghecampf, care îi este și impresar, lucrează într-un club de striptease. Să-i trimitem această imagine, poate o ajută”.

@tntaws continuă tonul: „Ar trebui interzisă în Arabia Saudită, deoare este model pentru reviste porno”.

Fahad Allehibi (@AllehibiF): „Soția antrenorului de la Al Hilal… soțul aranjează meciuri, iar soția este o dependentă (n.r. + de droguri)”.

Reema Abdalla (@Reema_abdalla) este printre puținii care cred că soția lui Reghecampf poate ajuta clubul: „Dacă vine, ne-ar putea ajuta să facem niște transferuri. Nu ne interesează că soția antrenorului lui Al Hilal este activistă și fostă dependentă de droguri. Ce este important este ceea ce face în fruntea unui club”.

Poliția religioasă, sensibilă la astfel de imagini

Soția lui Laurențiu Reghecampf ar putea intra în atența Comitetul pentru Promovarea Virtuții și Prevenirea Viciului, un fel de poliție religioasă, care are în grijă să se respecte și să se conserve valorile morale ale Islamului.

Comitetul pentru Promovarea Virtuții și Prevenirea Viciului, numit informal și Haia, este o agenție guvernamentală din Arabia Saudită care are atribuții de poliție religioasă cu scopul de a menține „Sharia”, sau codul moral al Islamului. Numărul cadrelor de teren din Haia este estimat la 4.000, iar cel al personalului administrativ la 10.000, iar patrulele de stradă trebuie să se asigure că populația respectă codul vestimentar, postura rituală din timpul rugăciunilor și alte obiceiuri cerute de Islam.
 
Polițiștii au puterea de a aresta pe oricine este angajat în acte homosexuale, prostituție, acte sexuale între persoane necăsătorite, propăvăduirea religiilor non-musulmane și pot reține bărbați și femei neînrudiți care socializează. În plus, au dreptul de a sancționa nerespectarea dietei musulmane (carnea de porc este interzisă), vrăjitoria, consumul și vânzarea de băuturi alcoolice și de droguri, fumatul în public de către femei, implicarea saudiților în obiceiuri occidentale „frivole”, cum ar fi Ziua Îndrăgostiților.

Pedepsele pentru aceste infracțiuni sunt de cele mai multe ori severe, incluzând bătăi și umiliri în public, iar străinii pot fi și ei vizați. Membrii Haia poartă bărbi lungi și sunt direct subordonați regelui Abdullah. În 2013, bugetul agenției a fost echivalentul a 390 de milioane de dolari.

Concepția despre femeie, în contradicție totală cu „modelul Occidental”

În Arabia Saudită, femeile nu au voie să conducă sau să meargă pe bicicletă. În 2011 au obținut dreptul de a vota, dar în continuare au nevoie de un bărbat-gardian care să le însoțească peste tot și căruia să-i ceară voie pentru orice acțiune. Femeia trebuie să obțină permisiunea tutorelui (bărbat) să călătorească (dacă are sub 45 de ani), să meargă la școală, să muncească, să-și deschidă un cont bancar sau să apeleze la o operație, mai ales de natură sexuală. Femeia trebuie să-și acopere cea mai mare parte a corpului, zone care sunt considerate „intime”. Doar mâinile și ochii nu intră în această categorie.

Publicat: 28 05. 2014, 15:30
Actualizat: 28 05. 2014, 18:43