Al Shabab refuză să pună în aplicare decizia TAS de a-i achita lui Budescu peste 2 milioane de euro. „Au încercat să mă umilească”. Proba incredibilă cu care jucătorul a câștigat litigiul în Elveția | EXCLUSIV

Aflat spre final de carieră și implicat cu Petrolul în lupta pentru evitarea retrogradării, Constantin Budescu, 34 ani, mai are un target vital pe agenda personală: recuperarea unui munte de bani de la clubul saudit unde mijlocașul a evoluat timp de un sezon, 2018-2019. Al Shabab refuză să pună în aplicare decizia TAS de a-i achita lui Budescu peste 2 milioane de euro, hotărâre definitivă din noiembrie 2022. A apelat sentința la Tribunalul Federal Elvețian, așteaptă încă verdictul, dar, pe 13 martie, cazul a trecut la următorul nivel: arabii au primit de la FIFA interdicție la transferuri internaționale, depunctarea va fi viitoarea sancțiune dacă nu se conformează în ”dosarul Budescu”.

Dosar pierdut la FIFA în primă instanță

Inițial, jucătorul pierduse litigiul cu arabii la FIFA și urma să achite compensații de circa 650.000 de euro pentru denunțarea unilaterală a contractului. Printr-o echipă de avocați români (Paul Mincu, Mădălina Diaconu, Marius Lazăr Constantin), Budescu a întors însă roata la TAS, care, la sfârșitul anului trecut, hotăra definitiv că românul are de primit peste 2 milioane de euro de la Al Shabab, identificând justa cauză în ruperea angajamentului cu clubul.

Budescu a ajuns în Arabia Saudită în iulie 2018, când Al Shabab, cu Marius Șumudică pe bancă, plătea 2,5 milioane de euro către FCSB pentru aducerea internaționalului român. Semna un contract pe trei ani și 5,1 milioane dolari, distribuiți astfel:

  • salariu lunar – 75.000 USD
  • bonusuri – trei rate a câte 800.000 USD.

22 meciuri din 30 posibile în campionat a jucat Budescu în primul sezon pentru Al-Shabab, unde a înscris 7 goluri și a livrat două assist-uri

Izolat de echipă

În vara lui 2019, s-au produs însă câteva mutări esențiale în club, care au dinamitat situația lui Budescu. Șumudică a fost înlocuit cu un antrenor argentinian, Jorge Almiron, sud-americanul a venit la pachet și cu doi stranieri, între care columbianul Danilo Asprilla exact pe postul ocupat de român.

Plecarea lui Șumudică de la Al Shabab i-a complicat situația lui Budescu la arabi în vara lui 2019

În plus, s-a schimbat și întreaga conducere executivă, iar federația a redus cota de jucători străini permiși în lot, de la 8 la 7. Au fost elementele care l-au împins practic pe Budescu afară de la Al Shabab. A fost izolat de echipă, inclusiv pe durata unui cantonament în Germania, i s-a reproșat neatenție la capitolul greutate și i s-a pus în vedere că, indiferent de implicarea sa, nu va mai juca la Al Shabab sub noua structură.

Dovada decisivă: i-a înregistrat pe șefii lui Al Shabab

Pe 2 august 2019, Budescu are o întâlnire extinsă cu staff-ul clubului, în care i se comunică poziția radicală și necosmetizată, iar jucătorul a înregistrat audio întreaga convorbire. Va deveni, finalmente, un document esențial în fața TAS, unde transcriptul ședinței, acceptat ca probă, în ciuda opoziției arabilor, îi va ajuta pe judecători să-i dea dreptate fotbalistului în litigiul cu Al Shabab.

Și, din motivația TAS, încă un detaliu luat în considerare: faptul că Budescu n-ar fi avut niciun interes financiar să denunțe unilateral înțelegerea cu Al Shabab atâta vreme cât următoarele lui două contracte au fost inferioare, la Astra chiar de cinci ori mai mic. Așadar:

  • Astra – salariu 15.000 euro, 4 bonusuri a câte 30.000 euro
  • Damac (Arabia Saudită) – salariu 41.528 USD, două bonusuri de 182.500 USD și 230.000 USD.

Ultima sumă încasată de la Damac nu va mai fi însă 230.000 USD, ci numai 165.000 USD cu titlu de compensații pentru terminarea anticipată a contractului, în iulie 2021, după numai 12 partide jucate.

”Mă antrenam pe iarba din fața unui hotel”

Sunt datele unui dosar care ar trebui să-i umple serios conturile lui Budescu. Al Shabab trage însă de timp, nu dorește să pună în aplicare decizia TAS și a urcat cazul pe agenda Tribunalului Federal Elvețian într-un apel cu care speră să întoarcă situația pe ultima sută de metri.

Între timp însă, decizia TAS este executorie, așa că, pe 13 martie, arabii au primit de la FIFA interdicție la transferuri și urmează depunctarea.

”Sunt mulțumit pentru că s-a făcut dreptate și s-a văzut până la urmă cine a denunțat contractul. Atât. Pentru că am fost acuzat în presa din Arabia și publicul a fost intoxicat cu o poveste despre cum aș fi fugit eu de la echipă și alte baliverne de genul acesta, a declarat Budescu pentru ProSport.

Și a continuat:

Ei n-au spus noua conducere a vrut să ne evacueze din locuințele unde stăteam, și pe mine, și pe Găman, iar mie mi-au zis în față că trebuie să plec de la echipă. La început ne-am antrenat separat, câțiva jucători, iar după aia m-au izolat complet și nu aveam voie să mă intersectez cu ei. Mi-au impus să fac exercițiile cu mingea pe iarba din fața unui hotel. Puneau copete acolo și îmi dădeau tot felul de scheme de făcut. Terenurile de fotbal erau la 50 de metri și erau suficiente

M-au determinat să plec prin metode abuzive”

Au încercat să mă umilească, să mă determine să plec abuziv, dar e greu cu mine. Stau bine cu psihicul. Normal că am apelat și eu la un avocat, care mi-e și prieten, Mincu Paul, și el a făcut tot ce era de făcut pe parte juridică. A încercat în primă fază să ne reintegreze în echipă, dar a reușit doar cu Găman, a mai spus Budescu.

A completat: ”Acum, din ce știu, clubul a început să primească sancțiuni, penalități, interdicție la transferuri și urmează depunctarea. Nu sunt încântat, că s-a tot vorbit de suma fabuloasă, de compensație. Eu pe parte financiară mi-am rezolvat problemele. Chiar nu joc pentru bani. Însă mi-ar fi plăcut să joc acolo, mă acomodasem foarte bine și avusesem un sezon excelent la ei. Pentru ei, în primul rând. Asta cu depunctarea nu mă încântă, că știu că punctele sunt ale jucătorilor. Ei n-au nicio vină. Sper ca oamenii din club să înțeleagă că au greșit și că nu te poți comporta așa în relația cu un angajat”.

Avocat: ”Șanse nule să mai schimbe decizia”

La rândul său, avocatul Paul Mincu a subliniat pentru ProSport: ”S-a ajuns în faza de punere in executare a hotărârii TAS, pentru că AL Shabab nu a plătit încă sumele pe care le datorează lui Budescu. Ei au contestat decizia TAS la Tribunalul Federal din Elveția, însă nu se mai poate schimba nimic. Șansele lor sunt nule”.

Nici FIFA nu a suspendat executarea deciziei, astfel că a sancționat deja clubul cu o penalitate de 30.000 franci elvețieni și a impus interdicția la transferuri. Sancțiunile se aplică progresiv, iar următoarea este depunctarea. Dacă interdicția la transferuri se ridică în momentul în care se plătește suma datorată, din păcate depunctarea, odată aplicată, nu mai poate fi retrasă. Sper să nu ajungem acolo”, Paul Mincu, avocatul lui Budescu

Publicat: 14 03. 2023, 11:34