Prețurile biletelor la meciurile de fotbal din Anglia au crescut de trei ori mai mult decât rata inflației

Față de 2011, valoarea tichetelor a crescut cu 13%, mai mult decât  costul de trai din Marea Britanie, care în aceeași perioadă de timp a sărit cu peste șase procente. Arsenal e clubul de fotbal care stoarce cei mai mulți bani de la propriii suporteri

  • BBC a realizat pentru al patrulea an la rând un studiu de caz privind costurile pe care le implică statutul de suporter al unei echipe din Marea Britanie.

Studiul poartă denumirea sugestivă „Price of Football” (n.r. – prețul fotbalului) și cuprinde o analiză amplă a acestui fenomen, fiind luate în calcul peste 176 de cluburi de fotbal din 11 divizii din Marea Britanie și alte 31 de cluburi din 10 ligi diferite ale Europei. Ultimul raport prezentat de BBC Sport Price of Football suprinde prin faptul că prețurile biletelor la meciurile de fotbal din Anglia au crescut mai mult decât nivelul de trai. De exemplu, costul mediu al celor mai ieftine tichete din Premier League și până în League Two este acum de 21,49 de lire sterline (120 de lei). A crescut cu 13% din 2011, aproape dublu decât costul de trai care s-a ridicat cu doar 6,6% în același interval de timp. De la an la an, prețurile biletelor la fotbal au crescut cu 4,4 %, aproape triplu decât rata inflației care e de numai 1,2 %.

În pofida văicărerilor, stadioanele sunt pline

Lumea se vaită că prețurile la bilete sunt exagerate, mai ales acum când echipele englezești încasează sume exorbitante din drepturile tv, și s-ar fi sperat astfel la o ieftinire a tichetelor. Dar cluburile se apără arătând audiența pe care o înregistrează. Atunci când cele mai multe meciuri se dispută cu casa închisă sau cu un grad de ocupare de peste 95%, înseamnă că prețul e cel corect, nu? Media de asistență pe sezonul trecut în prima ligă engleză a fost de 36.695 de spectatori pe meci.

Liga Suporterilor de Fotbal din Marea Britanie a criticat cluburile pentru lăcomia de care dau dovadă.  Malcom Clarke, președintele acestei asociații a spus că „nu există nicio scuză” pentru a justifica această creștere.

Arsenal are suporteri de lux

Suporterul echipei Arsenal e cel care scoate cei mai mulți bani din buzunar pentru a vedea la stadion meciurile echipei favorite, cel puțin 97 de lire sterline și aici au fost luate în considerare nu numai biletul de meci, dar și cât consumă în medie fanul atunci când e la stadion, fie că bea un ceai sau mănâncă o plăcintă, fie că își cumpără un tricou replică a echipei favorite, fie că plătește programul de meci. Tot formația lui Wenger e în top și în privința prețurilor abonamentelor  per sezon, cel mai scump ajunge la  2.013 lire (11.200 lei) , iar cel mai ieftin pleacă de la 1.014 lire (5.700 lei). Asta în timp ce Manchester City își permite să le ofere fanilor cel mai ieftin abonament anual de numai 299 de lire (1.700 lei), mai ieftin decât alte 15 cluburi din Premier League, 10 din League One, 4 din League Two și chiar unul din Conference. Ca o comparație, prețul celui mai ieftin abonament la FC Barcelona e de numai 103 lire (600 lei).

O explicație pentru lăcomia de care dau dovadă cluburile engleze atunci când vine vorba de a lua banii de la suporteri se poate regăsi în salariile uriașe pe care le oferă fotbaliștilor și angajaților lor. Conform unui alt studiu efectuat astă vară de cei de la Deloitte, rezultă că echipele de fotbal din Premier League cheltuiesc numai pe salarii 71% din fiecare 1 liră sterlină pe care o generează. Iar veniturile clubului, într-o zi de meci, au crescut cu 6% în sezonul trecut.   

În celelalte campionate mari din Europa, prețurile sunt mult mai mici

Pentru a face o comparație cu prețurile pe care suporterii altor echipe de fotbal din Europa le plătesc pentru a asista la meciurile formațiilor favorite, cei de la BBC Sport au contactat alte grupări din 10 țări diferite, printre ele cluburi din Serie A, din Bundesliga, din Primera Division și din prima ligă franceză. S-a constatat că prețurile sunt foarte mici față de Marea Britanie. De exemplu, cel mai ieftin bilet la un meci de acasă al formației Lille e de numai (32 de lei), iar alte cluburi mai pretențioase solicită în jur de 100 de lire sterline (560 de lei) pentru cele mai scumpe bilete.

Cluburile din Bundesliga, acolo unde partidele se joacă de cele mai multe ori cu casa închisă, sunt lăudate pentru că în ciuda asistenței reușesc să mențină prețuri rezonabile la tichete. Cele patru grupări contactate de jurnaliștii britanici, Bayern Munchen, Bayern Leverkusen, Borussia Dortmund și Schalke, au răspuns că solicită mai puțin de 13 lire (72 de lei) pentru cel mai ieftin bilet la meciurile de pe teren propriu. „Dacă am pune prețurile pe care Arsenal le cere fanilor săi la meciuri, atunci cu siguranță ne-am pierde suporterii. Iar fanii reprezintă cel mai important lucru pentru clubul nostru. De aceea ne pasă de ei”, le-a spus englezilor Carsten Cramer, directorul comercial al clubului Borussia Dortmund. 

Ca de obicei, politicienii pot profita

Dar, după cum la cele mai multe cluburi de fotbal din Bundesliga, suporterii fac parte din board, e normal ca lucrurile să fie diferite față de Marea Britanie. Conform agenției Reuters, Partidul Laburist are șanse să câștige alegerile din mai anul viitor dacă vor merge în continuare pe ideea că fiecare club de fotbal din Regat ar trebui să aibă în conducere cel puțin doi reprezentanți ai suporterilor.  

Publicat: 18 11. 2014, 08:20
Actualizat: 18 11. 2014, 08:21