Meciul de 19 milioane de euro pierdut de Steaua în Europa. La ce încasări se poate aștepta campioana României în acest sezon

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

Eșecul din play-off-ul Ligii Campionilor cu Ludogoreț Razgrad a costat Steaua ieșirea din competiție și pierderea unui bonus UEFA de cel puțin 19 milioane de euro. Europa League poate aduce profituri importante doar dacă românii câștigă trofeul

Eliminarea Stelei în play-off-ul Ligii Campionilor, etapă a competiției în care nu a putut trece de bulgarii de la Ludogoreț Razgrad (1-0 în tur, 0-1 în retur, 5-6 după loviturile de departajare), nu înseamnă doar o pierdere din punct de vedere sportiv, ci și o lovitură majoră în bugetul clubului. În cazul în care ar fi pătruns în grupele Ligii, Steaua s-ar fi putut aștepta la încasări de cel puțin 19 milioane de euro, sumă mult mai mare decât cea pe care o poate obține din grupele Europa League, competiție în care va juca în acest sezon.

A doua competiție din punct de valoric a Europei îi poate aduce Stelei între 4 și 9,4 milioane de euro, în funcție de faza în care va ajunge. Totul vine după un sezon 2013/2014 în care campioana României a încasat aproape 40 de milioane de euro de pe urma participării în Liga Campionilor, dar și datorită câștigării titlului.

Calificarea în grupele Ligii aducea un bonus imediat de 8,6 milioane de euro

Pentru sezonul 2014/2015 din Liga Campionilor, UEFA a stabilit un fond de premiere de un miliard de euro, bani care le vor fi împărțiti celor 32 de echipe ajunse în faza grupelor. În situația în care ar fi trecut de Ludogoreț Razgrad, Steaua ar fi accesat imediat 8,6 milioane de euro pentru calificarea în grupe și și-ar fi asigurat și suma de 5,1 milioane de euro, cota de market pool a campioanei României.

Suma ar fi putut crește în funcție de performanțele din grupă, acolo unde forul fotbalistic european recompensează cu 500.000 de euro un rezultat de egalitate și cu 1 milion de euro o victorie. Luând în calcul rezultate similare celor de anul trecut, atunci când Steaua a făcut trei egaluri, suma încasată ar fi fost de 1,5 milioane de euro.

Un alt aspect financiar important ar fi fost cel rezultat de pe urma vânzării biletelor pentru meciurile de pe teren propriu. La întâlnirile cu Chelsea, cu Basel și cu Schalke 04, din grupele Ligii de anul trecut, campioana a adunat 3,8 milioane de euro doar din vânzarea biletelor. Suma ar fi fost, cel mai probabil, mult mai mare în acest an dacă în grupa repartizată bulgarilor de la Ludogoreț s-ar fi aflat campioana României. Liverpool și Real Madrid ar fi fost echipe cu potențial de atragere a spectatorilor peste nivelul celor de la Chelsea și ar fi adus, conform calculelor ProSport, în jur de 4 milioane de euro din bilete.


Încasările Stelei din bilete în Liga Campionilor, sezonul trecut:
cu Chelsea
36.713 spectatori 1,47 milioane euro
cu FC Basel
23.899 spectatori    0,73 milioane euro
cu Schalke 04
11.000 spectatori    0,43 milioane euro


În Europa League, doar câștigarea trofeului este o afacere

Calificată automat în grupele Europa League, cea de-a doua competiție europeană din punct de vedere valoric, Steaua nu poate să spere la o rețetă financiară similară Ligii Campionilor. Doar câștigarea trofeului ar putea reprezenta o afacere serioasă, fondul total de premiere al UEFA pentru câștigătoare fiind de 9,4 milioane de euro.
De pe urma unei simple participări în faza grupelor, Steaua se poate aștepta la încasări între 1,3 milioane și 2,6 milioane de euro, în funcție de performanțe. UEFA recompensează cu sume importante doar echipele care ajung în semifinalele Europa League. Ultimele patru cluburi rămase în competiție au asigurat un milion de euro, învinsa din finală primește 2,5 milioane de euro, iar câștigătoarea trofeului încasează 5 milioane de euro.

Bugetul uriaș de salarii, greu de acoperit de recompensele din Europa League

Chiar dacă Steaua a încheiat 2013 cu un profit net de 11,82 milioane de euro – a fost cel de-al treilea an consecutiv pe plus -, stabilitatea financiară a campioanei nu este asigurată. Finanțatorul Stelei, Gigi Becali, și-a recuperat în această perioadă împrumuturile pe care le-a acordat echipei din 2003 și până în prezent, astfel că ratarea obiectivului din acest an poate afecta clubul.

În ultimul sezon, Steaua și-a crescut considerabil bugetul anual de salarii, remunerația unor fotbaliști precum Keșeru, Sânmărtean și Luchin ducând suma la circa 5 milioane de euro pe an. Pe lângă acești bani, campioana plătește circa un milion de euro pe an constând în chiria pentru cele două stadioane pe care joacă – stadionul Steaua și Arena Națională. În aceste condiții, Steaua se poate confrunta cu un blocaj financiar care va duce, potrivit surselor din interiorul clubului, la vânzarea celor mai importanți fotbaliști.

Publicat: 06 09. 2014, 08:14
Actualizat: 06 09. 2014, 09:39