Cei șapte „magnifici” ai Barcelonei

Ultima câștigătoare a Ligii Campionilor care a avut tot atâția fotbaliști crescuți în ograda proprie a fost Ajax Amsterdam, învingătoare în ediția 1994-1995, 1-0 cu AC Milan după finala disputată la Viena și condusă la centru de Ion Crăciunescu. În finala de aseară Barca a avut șapte jucători crescuți și formați la centrul de juniori ai clubului catalan. Iată-i pe aceștia: Valdés, Puyol, Piqué, Busquets, Iniesta, Xavi și Messi.

Nemaiauzit de la procesul Bosman, care a sancționat dreptul cluburilor europene de a trimite pe teren chiar 11 jucători membri ai Uniunii Europene sau având pașapoarte comunitare. Totuși, a menținut regula de trei străini non-europeni.

Cei trei președinți

Trebuie spus că la actualul succes al politicii de promovare a tinerilor formați în capitala Catalunyiei au pus umărul Josep Lluis Nunez, în al cărui mandat au făcut pasul spre echipa mare Puyol, Xavi, Valdes și Iniesta, Joan Gaspart, care are meritul de a-i fi promovat pe Pique și Messi, ultimul fiind chiar actual boss, Joan Laporta, omul care l-a susținut până-n pânzele albe pe Busquets, fiul portarului de rezervă al Barcelonei din perioada Hagi și Gică Popescu.

Celelalte finale

În prima finală a CCE, cea de la Berna, din ediția 1960-1961, Barcelona a aliniat doar doi jucători din filiera proprie, Garcia și Verges, care proveneau de la Espana Industrial, un fel de Barcelona B de pe vremea aceea. La Sevilla 1986 erau tot doi, Pedraza și Carrasco, iar pe Wembley, la fel, aceștia fiind Ferrer și actualul antrenor, Pep Guardiola. Pe urmă, la Atena, în 1994, Barcelona lui Cruyff i-a avut pe teren pe Ferrer, Guardiola, Sergi și Amor. În sfârșit, la Paris, Barca lui Rijkaard i-a se poate lăuda cu prezența pe teren a lui Victor Valdes, Puyol și Oleguer.

Așa s-a câștigat La Liga

De remarcat este că nimic nu a fost întânplător, Guardiola mizând constant pe jucătorii crescuți de club, în cele 36 de partide ale campionatului recent încheiat folosind mereu cinci sau șase dintre aceștia, iar recordul a fost de opt, chiar în celebrul 6-2 de pe Bernabeu. În Cupa Spaniei, lucrurile nu au fost foarte diferite, media fiind de cinci jucători barcelonezi 100 % per meci. Acesta să fie oare viitorul fotbalului? Nu de alta, dar este nevoie și de mercenari bătrâni și experimentați, cum este acest Titi Henry. Sau o secretul este cum să găsești combinația perfectă? Sunt, oare, mai dedicați clubului jucătorii crescuți chiar acolo?

Cel puțin în privința antrenorilor este clar, în afara lui Guardiola vă prezentăm cuvintele lui Carlo Mazzone la moartea președintelui Romei, Sensi. "Îi mulțumesc lui Sensi pentru că mi-a îndeplinit un vis din copilărie. Eu, cetățean roman, născut și crescut în Cetatea Eternă, am avut o singură dorință: să ma confund cu echipa. Am fost de copil în galerie, am încercat și să joc și acum, la bătrânețe, să fiu antrenorul echipei pe care o iubesc mai mult decât orice pe lumea asta."

 

Publicat: 28 05. 2009, 14:43
Actualizat: 28 05. 2009, 14:45