INTERVIU | Antrenorul care l-a descoperit pe Nicolae Stanciu: „E ceva WOW! E ca și cum conduci o Dacie și după zece ani mergi cu Ferrari”. Momentul în care și-a dat seama că va ajunge în top: „A fost singurul! Ceilalți copii se uitau în stânga și-n dreapta”

Nicolae Stanciu (25 de ani) va juca la Al-Ahli, transferul său la saudiți divizând lumea fotbalului. Mijlocașul va evolua trei sezoane și jumătate la echipa de pe locul trei în campionat, iar salariul va fi unul uriaș, trei milioane de euro pe an. Antrenorul care l-a descoperit pe mijlocaș, Alexandru Kalanyos (44 de ani), a vorbit pentru ProSport despre mutarea celui privit ca unul dintre liderii echipei naționale.

ProSport: Domnule Kalanyos cum ați reacționat când ați aflat despre acest transfer?
Alexandru Kalanyos: L-am sunat să vorbesc cu el, dar mi-a răspuns că e între două zboruri. Ținem legătura des, e ca și copilul meu. Am o fetiță și pe el. Îmi dedică golurile, chiar a scris pe rețelele sociale: ‘Domnule profesor, copilul a ajuns fotbalist!’. De fiecare dată când ne întâlnim îmi aduce câte un tricou, echipament de-al lui, am de la Anderlecht, de la națională. Chiar am zis că o să fac un muzeu (n.red. – amuzat).

Mutarea a atras critici. Cum vi se pare decizia de a juca în spațiul arab?
De unde a plecat și unde a ajuns…Toată lumea îl critică, dar haideți să vedem: e cel mai bun al treilea transfer din România, liderul naționalei, are cele mai multe goluri. Când o să vină generația lui Hagi la națională asta e, dar deocamdată ăsta e nivelul și trebuie să-l acceptăm.

Totuși, are doar 25 de ani și ar fi putut să continue în fotbalul european.
Oferta a convenit clubului. Dacă avea propuneri din Spania sau Italia, nu mergea acolo? Oricum, Arabia Saudită e peste România și peste Cehia. M-au uitat ce jucători sunt acolo, unii de 10-12-14 milioane de euro. Nu sunt chiar așa, fotbalul din lumea a treia. Echipa lui e pe locul trei. Deci, ce a fost acest copil și unde a ajuns e ceva WOW de tot! Să vă dau un exemplu!

„A fost singurul care a ridicat mâna!”

Vă rog!
Eram cu această grupă de copii și am spus: ‘Cine vrea să ajungă în Liga 1 și la națională?’ Nicolae a fost singurul care a ridicat mâna, noi fiind Unirea Alba Iulia, amărați, iar ceilalți se uitau în stânga și-n dreapta, ei se gândeau să ajungă măcar în Liga a 2-a. Deci, el copil fiind a făcut asta. Altceva… Prima dată, când avea el 13 ani, eu am declarat în presa locală că va ajunge un fotbalist de top al României și unii au început să râdă de mine, dar acum. El e un copil minune al fotbalului din Alba Iulia. Știți cum e ce a făcut el? Conduci o Dacie și peste zece ani mergi cu un Ferrari. A ajuns la un nivel foarte ridicat.

(Antrenorul Alexandru Kalanyos, în centru, rândul de sus. În mijloc, rândul de jos, Nicolae Stanciu / Foto: absport.ro)

Și neajunsurile l-au făcut să fie atât de ambițios, precum spuneți?
În România așa e peste tot. La nivel de copii și juniori, cum e un pic talentat și face 14 ani, se face contract, se pune salariul minim de frică să nu-l piardă clubul. Uitați alt exemplu! El cocheta și cu naționala și s-a dus la lot cu trenul. Acolo s-a întâlnit cu Sergiu Buș, care avea deja mii de euro, iar Nicolae avea doar o sută.

Revenind la critici…
De ce face asta toată lumea? Unirea a luat 250.000 de euro după transfer, Porumboiu a câștigat și el vreo 800.000. FCSB a luat milioane, Anderlecht la fel, Praga l-a luat cu patru și a luat zece. Trăim într-o lume a banilor.

OK. Dar transferul acesta ar putea însemna că pierde contactul cu naționala?
Nu, la nivelul care e acum la mijlocul terenului. El poate să joace și-n Liga a treia și tot vine la națională. Ultimele două meciuri ale României – toată lumea a spus – a fost liderul incontestabil. Ați văzut și ce goluri dă, nu sunt simple. Direct la vinclu, doar Messi mai dă așa, și Nicolae e micuț ca el, are 1,68 m. E singurul număr zece din Românai la ora actuală la centrul terenului. Are execuții foarte bune, aduce aminte de Hagi, dă și cu stângul, și cu dreptul. În martie încep preliminariile, va fi convocat sută la sută la națională.

 

Publicat: 29 01. 2019, 14:44
Actualizat: 29 01. 2019, 14:57