Stefano Borgonovo suferă de SLA

Stefano Borgonovo este ultima victimă a unei boli bizare, care pare să-i lovească în primul rând pe foștii fotbaliști din Peninsulă, scleroza amiotrofică laterală (SLA). Cauzele bolii nu sunt încă pe deplin edificate, în discuție intrând uzul de substanțe dopante, de medicamente antidolorifice, pesticidele și ierbicidele cu care sunt tratate suprafețele de joc, posibilele lovituri mai ales în zona capului sau a coloanei vertebrale. Interesant este că niciun portar nu a fost lovit de această boală, iar cei mai mulți dintre cei afectați (43 în total) au fost mijlocași, ei fiind cei mai expuși din cauza travaliului.

De curând, a avut loc o partidă de binefacere Fiorentina – AC Milan, în care victoria a aparținut tuturor celor prezenți, pentru că din fondurile încasate se speră la revenirea la viață a lui Stefano Borgonovo, fostă vedetă a Florenței la începutul anilor 90. Deși Marius Lăcătuș promisese că nu va lipsi, stelistul nu a mai participat la meciul de binefacere.

Reflectoarele sunt lipite de privirile lui Stefano Borgonovo, de unde vine mesajul emoționant de mulțumire, deși fostul component al tandemului de golgheteri B2 (29 de goluri marcate de Baggio și Borgonovo în sezonul 1988-1989 pentru Fiorentina) este o mumie vie, în scaunul ce i-a devenit în ultimii ani cel mai apropiat prieten. Doar ochii și creierul nu au murit în Borgonovo, care „vorbește” prin priviri, pentru că e conectat la un computer ce transpune pe ecran ceea ce ar vrea să spună Stefano, dacă ar mai putea deschide gura.

Să vorbești cu ochii, privind la lume cu știința ireversibilului sfârșit, care se apropie, pentru că rară, dar crudă prin modul în care își devorează, lent, victima, scleroza amiotrofică laterală nu are scăpare, e deja forța unui învins devenit învingător, un erou modern al timpurilor noastre, cum l-a caracterizat Baggio.

 

Ce este scleroza amiotrofică laterală

 

Reprezintă o maladie a sistemului nervos, cu incidență mai mare la persoanele de vârsta a treia, însă există deja 43 de foști jucători loviți de această boală dintr-un total de 31.000 de dosare studiate. Se manifestă prin moartea neuronilor și se produce o paralizie treptată, ce cuprinde întregul corp, vii rămânând doar ochii și creierul.

 


Publicat: 13 10. 2008, 19:00
Actualizat: 14 10. 2008, 08:54