S-a dopat Beckenbauer?

„Kaiserul” a mărturisit că a primit injecții „cu vitamine” la naționala RFG-ului, recunoscând că nu i-a întrebat pe medicii selecționatei ce fel de întăritoare i se administrau. Dezvăluirile vin după ce în RFG foarte mulți sportivi au folosit substanțe interzise

În fostul RFG, dopajul era instituționalizat, bugetul de stat finanțând programe care cercetau și administrau substanțe interzise!

În urmă cu aproape o săptămână, un studiu realizat de Universitatea Humboldt din Berlin zguduia sportul german. Conform acestui studiu, care ar fi fost redactat pentru a ascunde numele unor înalți foști oficiali vest-germani, dopajul ar fi fost instituționalizat în RFG între 1950 și 1990. Practic, din 1970, sub acoperișul Ministerului de Interne vest-german, s-a înființat Institutul Federal pentru Știința Sportului, care a cercetat amănunțit substanțe precum EPO, amfetamină sau hormoni de creștere. Și le-a administrat intensiv sportivilor, programul fiind susținut cu fonduri de la bugetul de stat. Inclusiv în fotbal, într-o echipă care a devenit campioană mondială în 1974 și a pierdut finala de trei ori în această perioadă (1966, 1982 și 1986).

„Frontiera anti- doping e difuză”

Studiul Universității Humboldt a declanșat o adevărată „ava­lanșă” în mass-media germană, care a acuzat dur practicile de dopaj din perioada respectivă. Însă niciunul dintre sportivii vizați nu a recunoscut acuzațiile. Până duminică seară, când „Kaiserul” Franz Beckenbauer a acordat un interviu pentru postul de televiziune „ZDF”.

La început, fostul fundaș al naționalei RFG a vorbit despre Bayern și despre modul în care Mario Gotze se va adapta în echipa lui Guardiola. Dar cum discuția a început să se îndrepte spre subiectul dopajului, „Kaiserul” a început să devină tot mai confuz și s-a contrazis în mai multe rânduri. În primă fază, a negat o afirmație făcută în 1977, când a spus că pentru a reuși în Bundesliga un jucător trebuie să facă orice, inclusiv să se dopeze, pentru că „frontierele anti-doping sunt difuze”.

Iar „Kaiserul” nu a oferit un răspuns satisfăcător nici în momentul în care moderatorul Michael Steinbrecher l-a întrebat dacă s-a dopat vreodată. „Niciodată un antrenor sau un coleg nu mi-a spus că trebuie să iau anumite substanțe. Niciun medic nu ne-a cerut asta”, a mărturisit Beckenbauer. După care și-a schimbat tonul, subliniind însă că nu a primit decât injecții cu vitamine: „Normal că ni s-au administrat injecții cu vitamine. Dar nu am întrebat niciodată despre ce substanțe este vorba. Ni s-a spus că sunt doar vitamine. Nu sunt doctor, am primit doar injecții cu vitamine”.

Beckenbauer a strâns 103 selecții în naționala RFG, evoluând la CM din 1966, 1970 și 1974

Fostul fundaș german e considerat unul dintre cei mai importanți jucători din istoria fotbalului, câștigând Balonul de Aur în 1972 și 1976

Publicat: 13 08. 2013, 03:00
Actualizat: 13 08. 2013, 03:00