Motivul pentru care a renunțat la șefia FIFA? Presa americană anunță: „Blatter este vizat de o anchetă a FBI”

Președintele FIFA, Joseph Blatter, este vizat de o anchetă a justiției americane în cadrul scandalului de corupție care afectează instanța fotbaluilui mondial, a anunțat, marți, presa americană

New York Times susține că Blatter a „încercat de câteva zile să se distanțeze de scandal” dar autoritățile speră să obțină cooperarea unor responsabili FIFA inculpați pentru corupție.

De asemenea, ABC News susține că o anchetă FBI îl vizează direct pe Blatter, citând surse anonime din cadrul Biroului Federal de Investigații.

Elvețianul Joseph Blatter a anunțat, marți, într-o conferință de presă, că demisionează din funcția de președinte al FIFA, după ce a fost reales, vineri, pentru a cincea oară. Un Congres Excepțional al FIFA va avea loc în perioada următoare pentru desemnarea succesorului.

Joseph Blatter a câștigat, în 29 mai, la Zurich, un al cincilea mandat la președinția FIFA, după ce, în urma voturilor din primul tur de scrutin, contracandidatul său, Prințul iordanian Ali bin Al Hussein, s-a retras din cursă.

FIFA se confruntă cu un uriaș scandal de corupție, după ce justiția americană a pus sub acuzare 14 persoane, printre care doi vicepreședinți FIFA și șapte oficiali ai forului.

Șapte oficiali ai forului mondial au fost reținuți, săptămâna, la Zurich, la solicitarea Departamentului de Justiție al SUA, în legătură cu fapte de corupție: Jeffrey Webb (Marea Britanie), vicepreședinte al FIFA și președinte al CONCACAF, Eduardo Li (Costa Rica), viitor membru al Comitetului Executiv al FIFA, Julio Rocha, însărcinat cu dezvoltarea FIFA, Costas Takkas (Marea Britanie), atașat la cabinetul președintelui CONCACAF, Eugenio Figueredo (Uruguay), vicepreședinte al FIFA, Rafael Esquivel (Venezuela), membru al CONMEBOL, și Jose Maria Marin (Brazili), membru al Comitetului de organizare al FIFA pentru JO.

Oficiul Federal de Justiție din Elveția a precizat că persoanele reținute sunt cercetate pentru luare de mită și primirea de alte foloase, de la începutul anilor 1990 și până în prezent, totalizând peste 150 de milioane de dolari. Acțiunile lor ilegale ar avea legătură cu unele turnee de fotbal din America Latină.

Totodată, Parchetul elvețian a confiscat, la 27 mai, documente electronice de la sediul FIFA din Zurich, în cadrul urmăririi penale începute cu privire la fapte, pentru „spălare de bani și management defectuos”, în procesul de atribuire a organizării Cupei Mondiale, edițiile din 2018 Rusiei și 2022 Qatarului.

Mediafax

Publicat: 03 06. 2015, 10:07
Actualizat: 03 06. 2015, 10:08