Juventus Torino riscă să fie din nou retrogradată din Serie A! Autoritățile au descoperit 42 de tranzacții dubioase provenite din transferurile de fotbaliști

Juventus Torino riscă din nou retrogradarea

Procurorii italieni investighează nereguli financiare legate de 62 de transferuri de jucători din Peninsulă, dintre care 42 se referă la Juventus Torino.

Noul scandal care este la un pas să zguduie din temelii fotbalul italian este cel mai important de la faimosul Calciopoli, în urma căruia piemontezii au fost retrogradați și au pierdut mai multe trofee câștigate fraudulos.

Juventus Torino riscă să fie retrogradată din nou din cauza unor posibile inginerii financiare ilegale

În 2006, piemontezii au fost retrogradați în Serie B și au fost deposedați de două titluri de campioni ai Italiei pentru rolul lor principal din scandalul Calciopoli, legat de arbitraje corupte în favoarea lor.

De data aceasta, focusul anchetatorilor este la partea de câștiguri financiare ale „Bătrânei Doamne”, cu precădere cele legate de plusvaloare, profitul de pe urma capitalului.

În fotbal, plusvaloarea este reprezentată de profitul realizat de către un club în urma transferului unui jucător.

Dacă un club achiziționează un fotbalist cu 50 de milioane de euro și îi oferă un contract pe cinci sezoane, atunci acea sumă este considerată ca fiind împărțită în următorii cinci ani în mod egal, 10 milioane de euro pe sezon.

Dacă acea echipă vinde jucătorul după trei ani cu 30 de milioane de euro, profitul de capital din transferul său este de 10 de milioane de euro, cu banii aferenți pentru cei doi ani rămași care se scad din suma totală obținută de club.

Suma incredibilă plătită pentru Arthur de la FC Barcelona

Cotidianul La Gazzetta Dello Sport afirmă că acest sistem de profit a ajutat cluburile din Peninsulă pentru a echilibra registrele contabile.

Jurnaliștii italieni au dat exemplu sezonul 2018-2019, atunci când cele 20 de echipe din Serie A au făcut un profit din transferuri de 700 de milioane de euro, cel mai mare dintre toate competițiile considerate a fi în Big Five.

Cele mai fragrante exemple de astfel de tranzacții sunt cele în care au fost implicați Pjanic și Danilo de la Juventus și Arthur de la Barcelona și Joao Cancelo de la Manchester City.

Barcelona a declarat la momentul respectiv că Juventus a fost de acord să achite 72 de milioane de euro în schimbul lui Arthur în timp ce catalanii l-au achiziționat pe Miralem Pjanic cu 60 de milioane de euro.

În urma acestor mutări, aparent fără legătură una cu cealaltă, ambele echipe au putut înregistra în contabilitate profituri de capital de pe urma celor două transferuri, iar Juventus a trebuit să achite în plus doar 12 milioane de euro.

Profit de capital de 282 de milioane de euro

În urma investigației lansate a fost descoperit un alt caz similar în cazul trecerilor lui Danilo la Juventus pentru 37 de milioane de euro, în timp ce Manchester City l-a cumpărat de la torinezi pe Joao Cancelo cu 65 de milioane de euro.

Comisia care supraveghează aceste mișcări de jucători din Serie A, COVISOC, a transmis descoperirile sale procuraturii din Torino, care a deschis o investigație criminală oficială în luna mai 2021, numită Prisma.

Conform Sky Sports Italia, cele 42 de transferuri ale celor de la Juventus Torino care sunt acum cercetate de organele abilitate le-ar fi adus bianconerilor un profit de capital de peste 282 de milioane de euro.

Dintre persoanele din conducerea lui Juventus Torino aflate în vizorul procuraturii piemonteze cele mai importante nume sunt cele ale președintelui clubului Andrea Agnelli, vicepreședintelui Pavel Nedved și fostului director sportiv Fabio Paratici, acum la Tottenham.

Publicat: 10 12. 2021, 09:23