FIFA se pregătește să facă noi schimbări în fotbal. Când ar putea fi introdusă eliminarea temporară. Anunțul oficial făcut de forul mondial

Fotbalul mondial ar putea suferi noi schimbări radicale, în cadrul celei de-a 131-a întâlniri anuale a IFAB – organismul din cadrul FIFA care se ocupă cu regulile jocului. Întâlnirea va avea loc pe 3 martie, la stadionul Wembley și, printre altele, se va discuta despre introducerea eliminării temporare.

Schimbările în regulile jocului ar putea continua că alte câteva modificări majore. FIFA a publicat pe site-ul oficial câteva dintre punctele despre care se va discuta la întâlnirea anuală IFAB, care în acest an se va desfășura la stadionul Wembley. Oficialii FIFA iau în calcul, printre altele, introducerea eliminării temporare.

Câteva dintre punctele de pe ordine de zi de la întâlnirea membrilor IFAB:

Eliminarea temporară. Este o regulă inspirată din hockey. Pe scurt, un jucător care este avertizat cu cartonaș galben ar putea fi eliminat 3 sau 5 minute, fără ca antrenorul să-l poată schimba. Practic, și-ar lăsa echipa în inferioritate numerică pentru câteva minute. Dacă membrii IFAB o vor vota, aceasta va fi testată în continuare în competițiile de juniori și abia peste trei ani ar putea fi introdusă în competițiile majore.

Introducerea celei de-a patra schimbări. Aceasta ar urma să fie operată în meciurile care nu se decid în 90 de minute și se intră în prelungiri. Tot la acest capitol, FIFA vrea să acorde federațiilor o liberate mai mare în dreptul de a modifica regulile jocului. Adică asociațiile de fotbal pot decide singure câte schimbări se pot efectua în competițiile pe care le organizează. Federațiile nu pot face însă aceste modificări în primele ligi, ci doar în campionatele de juniori și în ligile inferioare.

Proba video în timpul meciurilor. Este o regulă ce a fost testată deja în câteva competiții, printre care și Campionatul Mondial al Cluburilor. Membrii IFAB vor analiza eficiența acestei reguli și vor decide mai departe dacă poate fi utilă în competițiile oficiale.

Rolul căpitanului de echipă. Liderul din teren ar putea avea mai multe responsabilități. Ar putea fi adaptată aici o regulă din rugby, unde doar căpitanul poate dialoga cu arbitrul. Această măsura are ca scop ridicarea nivelului de disciplină din teren.
 

Publicat: 01 02. 2017, 18:22
Actualizat: 01 02. 2017, 18:32