Asta e NOUA ORDINE MONDIALĂ‚!** Cele 8 minuni fotbalistice ce le pot transforma pe Barça și Real în „dinozauri”

Barcelona, Real Madrid, Manchester United, AC Milan, Inter sau Bayern sunt echipele care au dominat fotbalul mondial în ultimul deceniu, însă topul are toate șanse să se schimbe rapid, ca urmare a investițiilor masive făcute de miliardarii „exotici” care își direcționează banii spre sport.

Revista World Soccer a realizat o nouă „hartă” a fotbalului și a reperat cele opt puncte de pe Glob de unde poate veni amenințarea pentru echipele care s-au obișnuit să fie tot timpul în centrul atenției.

1. Brazilia – Stadioanele pentru CM 2014 și olimpiada din 2016 sunt construite, iar contractele de sponsorizare și drepturile TV cresc de la an la an. TOate aceste lucruri transforma campionatul intern într-o competiție tot mai atractivă și permit cluburilor din Brazilia să „repatrieze” jucători de top precum Ronaldinho, Deco sau Fred și să țină cu dinții de super-vedete gen Neymar sau Ganso.

2. Franța – PSG – Qatar Sports Investments a preluat pachetul majoritar de acțiuni al clubuli parizian și a început o campanie de transferuri „top-class”. Nimeni nu și-ar fi imaginat în urmă cu câteva sezoane, când PSG se lupta pentru evitarea retrogradării, că un jucător precum Pastore poate ajunge la Paris, pentru 40 de milioane de euro.

3. Germania – 1860 Munchen – Fosta echipă a lui Florin Lovin a fost salvată de la faliment de investitorul iordanian Hasan Ismaik, care a cumpărat 49% din acțiuni pentru 18 milioane de euro. „Ruda” mai săraca a lui Bayern are acum în plan revenirea rapidă în Bundesliga, după care poate începe asaltul spre vârf.

4. Spania – Malaga – Șeicul Abdullah Bin Nasser Al Thani a adus deja jucători de 50 de milioane de euro la Malaga, iar echipa s-a instalat deja pe primele locuri din Primera. Julio Baptista, Ruud Van Nistelrooy, Enzo Maresca, Jeremy Toulalan, Martin Demichelis sau Santi Cazorla sunt câțiva dintre jucătorii formației ce se pregătește să atace dominația Barcelonei și a Realului în fotbalul spaniol.

5. Russia – Anji Makhachkala – Rusia se pregătește pentru CM 2018, cu investiții masive și pregătește o echipă care să lupte pentru câștigarea Ligii Campionilor. Miliardarul Suleyman Kerimov pare capabil să aducă orice jucător la Anji și e gata să cheltuiască oricât pentru a-și satisface dorințele. La Anji au ajuns jucători precum Roberto Carlos sau Eto’o și campania de transferuri din iarnă se anunță incendiară: Torres, Gerrard, Lampard, Hulk sau Andy Carrol sunt câteva nume aflate pe „lista de cumpărături”.

6. Qatar a șocat lumea fotbalului câștigând cursa pentru organizarea CM 2022. În plus, cluburi precum PSG, Barcelona sau Malaga sunt susținute cu milioane bune de euro de oameni cu bani din Qatar.

7. Emiratele Arabe Unite (Manchester City – Anglia) Șeicul Mansour bin Zayed a investit aproape 1 miliard! de euro în Manchester City, în doar 3 ani, și nu pare să aibă de gând să se oprească aici. City a ajuns în Champions League și e doar o chestiune de timp până când „cetățenii” se vor lua la trântă cu „greii” fotbalului european.

8. China – Guangzhou Evergrande
– Club finanțat de unul din cei mai bogați chinezi, Xu Jiayin, are acum un atac 100% sud-american. Dario Conca, cel mai bun jucător din Brazilia în 2010, a ajuns în China pentru o sumă record și, cu un salariu de 10.4 milioane de euro pe an, câștigă mai bine decât Xavi, Messi sau Iniesta la Barcelona.

Publicat: 15 10. 2011, 14:09
Actualizat: 16 10. 2011, 00:49