ANALIZĂ‚ / CM din Africa de Sud, între a fi și a nu fi (I)

Nimeni nu a dorit să atingă subiectul în timpul ceremoniei de acordare a trofeului FIFA World Player lui Cristiano Ronaldo, fie și pentru faptul că o veche zicală spune că atunci când e prilej de sărbătoare, nu trebuie să strici oamenilor buna dispoziție.

Chiar dacă întrebările sunt legitime, de bun simț și ar trebui să li se răspundă cât se poate de frumos și la obiect. Și asta, cu atât mai mult cu cât pe data de 4 ianuarie a.c. Jimmy Mohlala a fost ucis cu o armă de foc la Nelspruit, unul dintre cele nouă orașe desemnate să organizeze meciuri din cadrul turneului final din 2010. Victima, unul dintre membrii comitetului de organizare, tocmai denunțase corupția care există pe șantierul viitorului stadion Mbomela. Mai mult decât atât, fiul său a scăpat ca prin urechile acului de la moarte, fiind atins de gloanțe de mai multe ori, dar niciunul nu i-a atins un organ vital. Acum, este în afara oricărui pericol.

Mai sunt 17 luni

La mai puțin de un an și jumătate de la lovitura de început a primului mondial organizat de continentul negru, marile întrebări rămân în picioare. Dubii care au bântuit mai mereu creierele europenilor încă de la desemnarea africanilor ca organizatori ai turneului final acum destui ani. Sunt gata cele cinci stadioane care trebuie construite? Dar cele care trebuie renovate? Infrastructura, obligatorie în context, autostrăzi, aeroporturi, transporturi publice, va fi gata la timp? Securitatea echipelor, a oficialilor și a celor 500.000 de turiști străini, va fi garantată?

Tunurile pe Blatter

De-a lungul anului 2008, având în vedere că lucrările au cam stagnat, în special la Polokwne și Port-Elizabeth, europenii au făcut presiuni asupra președintelui FIFA, care nu a avut de ales și a anunțat existența unui plan "B". Potrivit specialiștilor, Anglia și Germania au lăsat de înțeles că sunt disponibile dacă va fi cazul. Pe de altă parte, organizatorii, departe de a intra în panică, dau de zor semnale asigurătoare.

De exemplu, Moeketsi Mokola, unul dintre "greii" turismului din South Africa, declară, pentru "Times of Johannesburg", că "în 2007 am primit peste 9 milioane de turiști în țara noastră, ceea ce ar însemna că, îm medie, am cazat cam 650.000 de indivizi lunar. De ce atunci nu am fi în stare să găzduim 450.000 de oameni timp de cinci săptămâni?"

Poliția își va face treaba

Părerile lui Mokola au fost sprijinite de Johan Burger, expertul Pretoriei în domeniile juridic și criminalistic. "Eu mă declar destul de optimist, nu cred că vor exista probleme serioase de securitate. De altfel, această teamă vine dintr-o neînțelegere. Ca să fiu mai clar, vă spun doar că gradul de criminalitate continuă să scadă de câțiva ani, mai precis este cu 24% sub nivelul înregistrat în 2003, anul în care am organizat Cupa Mondială de cricket fără să fie semnalizat nici cel mai mic incident", a precizat omul despre care se spune că ar avea relații la cel mai înalt nivel în cadrul serviciilor secrete sudadricane BOSS.

"Vreți să discutăm despre cele peste 18.000 de asasinate înregistrate anul trecut? Ei bine, imensa majoritate sunt ucideri și răzbunări tribale, de obicei legate de droguri și de ură interetnică. Asta între ei, între negri, adică. Nu va avea niciun impact asupra turiștilor, gândiți-vă că vor fi desfășurați, pe străzi și în locurile sensibilie 192.000 de polițiști superprofesioniști, cu 60.000 mai mulți decât în anul 2003. Dacă vor fi probleme, și aici nu pot și nu am argumente să vă contrazic, acestea ar putea fi legate de infrastructură. Nu sunt orb și nici genul de struț cu capul în nisip. Dar, chiar și acolo sunt schimbări importante. Eu zic că lucrurile merg în direcția cea bună", a încheiat tipul care și-a susținut doctoratul în State.

Despre felul în care merg lucrurile în politică, pe străzi, precum și despre impactul pe care se presupune că-l va avea Mondialul asupra omului de pe stradă, în episodul de mâine.

 

articol de Octavian METONI

Publicat: 16 01. 2009, 20:29
Actualizat: 17 01. 2009, 13:29