REVOLUȚIE în fotbal! Cinci reguli care pot transforma Europa League** într-un „rival” serios pentru Champions League! Cum poate ajunge Liga I egala Premier League

Vechea Cupa UEFA a fost rebranduită și din sezonul 2009-2010 competiția a primit titulatura de Europa League. Formatul întrecerii a suferit și el unele modificări, iar prin aceste schimbări forul european (UEFA) spera să transforme competiția într-una mult mai atractivă și într-un „competitor” serios pentru Champions League.

Planul nu a funcționat atât pe bine pe cât își doreau oficialii UEFA, Europa League rămânând în continuare a doua competiție a continentului la o distanță considerabilă de Champions League. Pentru a veni în sprijinul UEFA, jurnaliștii britanici au pus pe tapet 5 modificări care pot schimba Europa League și o pot transforma într-o întrecere mult mai atractivă.

1. Câștigătoarea Europa League să primească automat un loc în sezonul următor de Champions League

Această modificare poate reprezenta un „premiu” extrem de important pentru echipe și în mod sigur dorința de a câștiga Europa League ar crește exponențial. O asemenea regulă ar însemna că UEFA recunoaște din start că Europa League este o competiție secundară, dar asta nu mai e un secret, notează englezii.

2. Întreaga competiție să fie construită din faze eliminatorii

Eliminarea sistemului cu grupe, așa cum este în Champions League, ar crește spectaculozitatea partidelor și astfel s-ar evita orice fel de discuții despre aranjamente. De asemenea, s-ar evita și partide terne cum sunt cele în care se întâlnesc două echipe deja calificate sau două formații care știu că nu mai au nicio șansă să meargă mai departe indiferent de rezultat.

3. Regionalizarea preliminariilor

Europa ar trebui împărțită în regiuni, iar fiecărei regiuni îi va reveni un anumit număr de echipe ce pot ajunge în competiția propriu-zisă. Astfel, în preliminarii se vor întâlni echipe din aceeași zonă geografică și se vor evita deplasări lungi și costisitoare care solicită foarte mult bugetul unor echipe mici așa cum sunt cele care participă în tururile preliminare.

4. Reducerea numărului de locuri pentru campionatele puternice

Deși se află printre țările ale căror campionate dau cele mai multe echipe în competițiile europene, englezii nu sunt de acord cu acest lucru. În opinia lor, campionatele puternice cum ar fi Premier League, Serie A, Primera Divison sau Bundesliga ar trebui să aibă un număr mai mic de echipe, astfel încât campionatele mai slabe să poată trimite la rândul lor mai mult de una sau două echipe în competiție.

5. Finala, în dublă manșă

Un ultim act disputat în dublă manșă ar fi mult mai interesant și dramatic decât sistemul actual. Pe lângă spectacolul fotbalistic de pe teren, englezii consideră că și rețeta financiară ar fi una mult mai bună: fiecare echipă ajunsă în finală va avea posibilitatea să fie pe rând gazdă și implicit să strângă bani din bilete și televizări, iar suporterii neutri vor avea o șansă în plus să vadă finala „live”, pe stadion.

Publicat: 15 12. 2011, 12:01
Actualizat: 15 12. 2011, 12:18