REPORTAJ! Noi suntem fanii cu fular și cu lopată!** „Ultrași” în Europa League: cum au trăit fanii meciul Steaua – Twente FOTO

Înainte și după Steaua – Twente, am mers alături de suporterii roș-albaștrilor prin București, ne-am luptat cu nămeții de zăpadă și am testat tupeul taximetriștilor din oraș.

ProSport a urmat traseul comun al suporterilor până la Național Arena și a mers alături de oamenii din tribune cu mijloacele de transport în comun după terminarea meciului. După Steaua – Twente, taximetriștii încercau să facă bani pe spatele fanilor triplând prețurile!

Uneori, să fii suporter în România, mai ales într-o iarnă mai friguroasă ca oricând, nu e ușor. La stadion ajungi cu greu, înăuntru cauți degeaba un pahar cu o băutură caldă pe la buticurile cu prețuri anormale, iar la ieșire te calci în picioare cu alte mii de oameni doar pentru că unora le e lene să deschidă o poartă! Împreună cu Alex Hojda, fotoreporterul ProSport, am parcurs joi seară drumul până la Național Arena alături de fanii roș-albaștrilor.

Jumătate de oră cu tot cu parcare!
Pornim din Piața Romană și nu ne oprim aproape deloc până la Universitate. „Ce dracu’ se întâmplă?”, întreabă nedumerit fotoreporterul. Chiar așa, unde-au dispărut toate mașinile care miercuri blocau orașul? Drumurile sunt libere, chiar dacă afară ninge cu fulgi mici parcă cernuți printr-o sită afurisită care ne scoate din sărite de câteva săptămâni și singura mulțime din centrul Bucureștiului e cea care de o lună înjură președintele. Traficul își revine aproape de sediul ProTV, iar în capătul străzii apar girofarele roș-albastre ale mașinilor de Poliție. Înaintăm totuși fără prea mari bătăi de cap și în apropierea stadionului găsim, ca prin minune, un loc de parcare. Autobuzele și tramvaiele care trec pe lângă noi sunt aproape goale, deși până la meci mai sunt mai puțin de trei ore.

„Băiatu’, vrei un bilet?”
Viscolul te obligă să ții în permanență privirea în pământ. Mergi uitându-te doar la drum, iar din când în când auzi o voce groasă: „Băiatu’, vrei un bilet?”. Samsarii au dat gecile de piele pe unele mai groase și, ca număr, fac concurență fulgilor. N-ai cum să-i ratezi! Fostul trotuar, acum transformat în cărare pe care încape chinuit un singur om, e mărginit de mașini. Având privirea în jos e imposibil să nu observi numerele de înmatriculare ale mașinilor din dreapta și din stânga. Sunt venite din Harghita, din Gorj sau din Prahova pentru Steaua – Twente.

Ți-e frig? Avem bere!
Străzile și trotuarele încep să se aglomereze. Șoferii caută acel prețios loc de parcare, iar când găsesc o gaură în mormanele de zăpadă scot lopețile pentru a-și face spațiu pentru mașini. „Am venit cinci inși cu un Jeep și am adus patru lopeți. Știam că așa va fi! N-ai lopată, n-ai loc de parcare„, spune un bărbat pe la 30 de ani. După ce reușești să lași mașina, intri în stadion cu răsuflarea greoaie și cauți din priviri buticurile. Vrei neapărat un ceai aburind să ții mâinile înghețate pe paharul fierbinte din plastic. La ghișeu însă vezi același meniu scurt ca la ultimele meciuri, când temperaturile erau încă pe plus: Cola, Fanta și bere fără alcool! Tocmai bune pentru un frig care îți intră rapid pe sub haine. „Nu găsiți în stadion ceaiuri„, anunță băieții care încasează 10 lei pentru un hot-dog.

„Băăă, vă e lene să deschideți porțile!”
La final, când orice pas a devenit dureros din cauza frigului, trebuie să iei la rând ieșirile. Prima e închisă, a doua la fel! Unde scrie «Exit» și scările duc în jos vezi oameni urcând! „Deschideți, bă, porțileeee! Vă e lene?„, țipă oamenii nervoși. Ieși dintr-o grămadă și dai în alta. Nimic nu mai face sens și dai din coate să îți faci loc spre stradă. Chiar dacă metroul încă mai merge, urci rapid într-un taxi. Fără să observi ochii lucind de bucurie ai șoferului îi spui „spre Băneasa, vă rog!„. „Da, dar fără 50 de lei nu vă duc!„, vine o replică plină de tupeu! Trântind ușa te dai jos din mașină și o iei la pas, alături de alte sute de oameni în plină noapte și te întrebi dacă, până la urmă, a meritat efortul.

Citește și
Publicat: 18 02. 2012, 03:00
Actualizat: 18 02. 2012, 08:17