Let’s Talk Football / Lampard a crescut cu Steaua ’86

Coincidența face că în anul în care roș-albaștrii cucereau Cupa Campionilor, Frank Lampard era la începutul carierei de fotbalist
Chiar dacă englezii au inventat fotbalul și au o tradiție uriașă, Steaua are cel puțin față de Chelsea un palmares comparabil

„Aparăăăă, Duckadam! Suntem finaliști!”, striga emoționat Teoharie Coca Cozma în urmă cu 27 de ani. Era momentul care anunța că Steaua este „Regina” Europei, după ce învingea Barcelona pe „Ramon Sanchez Pizjuan”, la penalty-uri. Balint și Lăcătuș dădeau singurele goluri ale celei mai ciudate „loterii” din fotbalul european. Duckadam para patru penalty-uri și intra în istorie. După aproape trei decenii, acest moment încă este vârful fotbalului românesc, unul care cu greu mai poate fi atins. Gurile rele susțin că traseul Stelei a fost unul ușor, alții spun că atunci România a avut cea mai bună echipă din istorie.

În acel an, cluburile englezești priveau la televizor competiția. Campioana en-titre a Angliei, Everton, nu putea să se bată cu marile echipe ale Europei din cauza „Dezastrului de pe Heysel”. Atunci fanii lui Liverpool au rupt gardul care îi despărțea de susținătorii lui Juventus, în finala Cupei Campionilor, iar în urma conflictului 39 de italieni au murit și nu mai puțin de 600 au fost răniți. UEFA a decis ca Anglia să nu mai aibă nicio echipă în cupele europene timp de cinci ani. Că asta a ajutat Steaua sau nu, e mai puțin important acum. Cert este că atunci când Iovan arăta trofeul pe aeroportul Otopeni, în Anglia era liniște, microbiștii nu aveau niciun motiv să umple barurile și să consume cantități uriașe de bere. Pentru englezi, a fost un sezon fotbalistic gol. Și, probabil, la Londra ploua.

În același an, Chelsea se hotăra să schimbe stema clubului. Pentru al doilea sezon consecutiv în prima ligă, speranțele londonezilor erau mari. Pe 1 ianuarie 1986, se aflau la doar două puncte în spatele liderului Manchester United. Finalul de sezon a fost unul dezastruos: „The Blues” au terminat doar pe șase.

Adus pe 11 milioane de lire sterline

Totuși, anul 1986 este unul foarte important în istoria clubului englez. În capitala Angliei, un băiețel șaten de doar opt ani își lua de mână tatăl, punea rucsacul pe umăr și păsea emoționat pe drumul către terenul de fotbal. Tatăl său îi dăduse dragostea pentru fotbal. Tocmai pusese punct unei cariere de 19 ani, pe care o împărțise între West Ham și Southend. Nu plecase niciodată prea departe de casă, iar dorința sa era ca în familie să existe un bărbat care să lovească mingea puternic, să miște plasele porților adverse și să cucerească trofee la echipe mari. Ă‚sta a fost momentul în care FrankLampard a făcut cunoștință cu fotbalul.

Suportul pentru micul Frank a venit și din partea unchiului său, Harry Redknapp. Acesta l-a promovat la West Ham în 1996. Nu a fost vorba de „nepotisme”, evoluțiile lui Lampard forțându-o pe Chelsea să scoată din conturi 11 milioane de lire sterline pentru a-l achiziționa în 2001. Venirea mijlocașului la clubul londonez a coincis cu ascensiunea echipei. Nu a fost greu să își câștige locul de titular, bifând până în prezent 592 de meciuri în tricoul albastru și reușind 199 de goluri. Cifre demne de un idol! Finalul sezonului trecut l-a prins cu zâmbetul pe buze. Un zâmbet asemănător cu ce al lui Iovan în 1986, dar și cu cel pe care îl avea când a pășit prima dată pe terenul de fotbal. Lampard reușea să câștige Liga Campionilor pentru prima oară în carieră, iar visul tatălui era complet.

Avem dreptul să ne gândim că, poate, în 1986, micuțul Frank a stat cu ochii lipiți de televizor când Steaua a câștigat Cupa Campionilor Europeni.

DE LA PENSIONARI LA LEI ÎN 100 DE ANI

Chelsea a avut de-a lungul timpului patru modele majore de sigle, cu mici variații. Prima înfățița un pensionar. Cea dintâi care a apărut pe tricouri a fost cea cu leul, care a rezistat până în 1986. În anul în care Steaua câștiga Cupa Campionilor, pe sigla englezilor apăreau mari literele CFC, pentru ca apoi, o dată cu Abramovici, să se revină la cea cu leul în prim plan. În 2005-06 a existat o versiune aniversară la 100 de ani de la înființare.

Publicat: 04 03. 2013, 09:58
Actualizat: 04 03. 2013, 09:59