Explicația din spatele unei gafe care poate UCIDE Steaua!** Secretul lui Prepeliță: „Știu că băiatul are probleme” Amănuntul care nu s-a putut vedea din tribune

Roș-albaștrii au pierdut meciul tur din 16-imile Europa League, 0-1 cu Twente, în urma unei faze în care Andrei Prepeliță a greșit grav. În minutul 52 al partidei, mijlocașul a încercat să respingă un balon trimis de un fundaș al olandezilor în jumătatea Stelei, însă a dat pe lângă minge, deși ar fi avut destul timp să lovească balonul. Ola John a profitat de gafă și l-a învins pe Tătărușanu cu un lob superb. Dacă mulți i-au găsit o scuză mijlocașului, ProSport a găsit o posibilă explicație în trecutul său medical!

Chiar dacă la prima vedere gafa lui Prepeliță poate fi pusă pe seama lipsei de concentrare, istoricul medical al fostului căpitan al Craiovei indică o situație mai serioasă. Încă de pe vremea când juca la FC Argeș, Prepeliță era poreclit de colegi „Chiorul” din pricina miopiei serioase de care suferă. Conform declarațiilor de atunci ale medicilor echipei argeșene, „Prepe” trebuie să poarte în permanență, în afara terenului, ochelari de vedere cu dioptrii de minus 2,5 pentru că altfel fotbalistul ar avea probleme în a distinge clar obiectele mai îndepărtate de 20-30 de metri.

Și-a pus lentile de contact?

De când a venit la Steaua, Andrei Prepeliță a intrat pe teren de fiecare dată cu lentile de contact pentru a elimina defectul de vedere. „Da, știu că băiatul are niște probleme, dar nu l-am văzut niciodată să greșească decisiv din cauza asta. Oricum, din câte știu eu, el își pune mereu lentilele de contact atunci cânt intră pe teren”, a mărturisit o sursă din anturajul roș-albaștrilor. Totuși, încă de pe vremea în care juca pentru FC Argeș, doctorii echipei știau că Prepeliță refuză de multe ori să-și pună lentilele, iar din acest motiv ar avea probleme în a recepționa corect mingi care îi vin de la mare distanță. Având în vedere că balonul folosit cu Twente a fost unul roșu-portocaliu, greu de distins din fața televizorului pe gazonul verde, nu e dificil de dedus faptul că jucătorul chiar ar fi putut avea probleme de apreciere înaintea lovirii mingii!

Probleme la precedentul transfer

Cu toate că în momentul în care Prepeliță a semnat cu Steaua problema de vedere a fotbalistului nu a fost considerată chiar atât de gravă, nu același lucru poate fi spus și despre transferul de la FC Argeș la Craiova. Patronul Științei, Adrian Mititelu, declara la vremea respectivă că a fost informat cu privire la afecțiunea de care suferă mijlocașul. „Știu că băiatul are probleme de vedere, am înțeles că nu îi afectează jocul, dar îl vom supune la mai multe teste pentru a fi siguri”, spunea Mititelu. Concluzia staff-ului medical al Craiovei a fost că Prepeliță poate juca fără probleme fotbal atât timp cât poartă lentilele de contact. Pentru meciul de joi seară, cu Twente, rămâne întrebarea dacă mijlocașul de 26 de ani a purtat sau nu lentilele.

El spune că are astigmatism

În ciuda declarațiilor medicilor, Andrei Prepeliță recunoștea în 2007, la puțin timp după transferul la Craiova, că are o problemă la ochi, dar nu miopie. „Am un astigmatism la ochiul drept, care însă nu mă împiedică să văd foarte bine în teren. E adevărat că port ochelari, dar sunt mulți fotbaliști din campionate puternice care poartă și ei”, spune mijlocașul pentru cotidianul Ediție Specială de Oltenia. În termeni medicali, astigmatismul este un defect al corneei și cristalinului, ceea ce duce la deformarea imaginilor.

Ce este miopia
Defect al vederii care se manifestă prin greutatea distingerii în mod clar a unor obiecte aflate la distanță mare, 20-25 de metri, obiectele fiind văzute ca prin ceață de către cei afectați. Printre simptomele miopiei se numără, conform opiniei generale a medicilor specialiști, și reducerea performanțelor la sportivi. Afecțiunea nu poate fi vindecată fără operație, dar poate fi controlată prin purtarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact.

CIFRELE LUI PREPELIȚĂ‚ DIN MECIUL CU TWENTE

A fost implicat în 13 dueluri, dar a pierdut 6 dintre ele (aici sunt incluse și cele aeriene, și la sol ori corp la corp). Bicfalvi, de exemplu, a fost implicat în 36!

A avut 47 de acțiuni dintre care doar 7 ofensive și doar 2 utile din cele 7

A avut 9 acțiuni utile pe defensivă și 2 nereușite

77% procentaj de reușită a paselor

Cei care mă critică vor vedea pe teren cat de miop sunt. Eu am să le demonstrez tuturor ca nu am nicio problemă, voi vorbi pe teren, pentru că acolo contează

Publicat: 18 02. 2012, 09:15
Actualizat: 18 02. 2012, 09:19