De la Dudelange, la Rennes. 5 motive pentru care CFR Cluj a uitat de umilința cu luxemburghezii și a ajuns să facă performanță în Europa

CFR Cluj aproape de calificarea în „primăvara europeană” în Europa League era un vis interzis, în această vară, când echipa lui Dan Petrescu începea preliminariile. Clujenii aveau exemplul din sezonul trecut, când erau eliminați din Europa de către luxemburghezii de la Dudelange. Schimbarea CFR-ului dintr-o echipă care înregistra un rezultat rușinos în august 2018, într-una cu nouă puncte obținute în patru meciuri într-o grupă cu Lazio, Celtic și Rennes nu este întâmplătoare și are la bază câteva decizii manageriale și ale băncii tehnice. ProSport vi le expune și dezvoltă.

1. Dan Petrescu

Motivul cel mai evident care a dus la schimbarea CFR-ului pe plan european este revenirea lui Dan Petrescu.

În vara anului trecut, acesta plecase în China, iar echipa a fost condusă în cupele europene de Edi Iordănescu și Toni Conceicao. Actualul sezon european a fost calculat de antrenor. S-a ocupat de transferuri, a ridicat nivelul unor jucători, a creat o strategie de menajare a titularilor și i-a mobilizat exemplar pe jucători, la fiecare meci european. Echipa ce era considerată una îmbătrânită anul trecut face performanță în Europa tocmai pentru că are un antrenor care s-a arătat mereu pesimist, s-a victimizat și și-a lăudat excesiv adversarii. Psihologia lui Petrescu a funcționat.

De asemenea, la nivel tactic, antrenorul a triumfat în Europa tocmai prin organizarea defensivă pentru care a fost atât de criticat. „Dacă am fi jucat tiki-taka aveam zero puncte”, a spus Petrescu, după meciul cu Rennes.

Dan Petrescu, antrenorul echipei CFR Cluj, reactioneaza în timpul meciului de fotbal contra formației Rennes din Grupa E a Ligii Europa, disputat pe stadionul Dr. Constantin Rădulescu din Cluj, joi, 7 noiembrie 2019. Dan Horia Tăuțan / MEDIAFAX FOTO

2. Investițiile au continuat

Un alt motiv pentru care CFR are parte de succes în Europa, după ce anul trecut s-a făcut de râs, este legat de investiții.

CFR a continuat să fie un club care să cheltuie mulți bani. Nivelul salarial nu a scăzut după eșecul cu Dudelange și au continuat să vină jucători, astfel încât CFR a ajuns să fie penalizată de UEFA pentru încălcarea fair-play-ului financiar. În plus, clujenii și-au reglat și tensiunile din conducere, unde existau două tabere în vara anului trecut, Iuliu Mureșan și Răzvan Zamfir plecând la FC Hermannstadt, iar Marian Copilu, Bogdan Mara și Marius Bilașco fiind readuși la echipă.

3. Transferuri reușite

O diferență mare, față de vara anului trecut, este legată și de campania de transferuri, iar în această privință Dan Petrescu are, iarăși, un rol esențial.

Anul trecut ajungeau la Cluj fotbaliști precum Lang, De Luca, Fernandez, Tambe, Maleș sau Julio Baptista, care s-au dovedit a fi transferuri eșuate. În această vară, „cumpărăturile” par să fi fost mai inspirate. Burcă, Cestor, Rondon sau Traore au devenit și ei oameni importanți în jocurile din Europa League.

Lacina Traore (C), de la CFR Cluj, șutează în timpul meciului de fotbal contra echipei Rennes din Grupa E a Ligii Europa, disputat pe stadionul Dr. Constantin Rădulescu din Cluj Napoca, joi, 7 noiembrie 2019. Dan Horia Tăuțan / MEDIAFAX FOTO

4. Omrani, Bordeianu, Arlauskis

Și fotbaliștii care au rămas din ”dubla” cu Dudelange și-au ridicat nivelul față de anul trecut.

Dan Petrescu a reușit să creeze cea mai bună versiune a unor fotbaliști care își trăiesc sezonul carierei. Este vorba, în primul rând, de Omrani. Franco-algerianul are 12 goluri, dintre care 7 în Europa, ceea ce reprezintă sezonul său de referință. De asemenea, Bordeianu s-a transformat dintr-un fotbalist care își găsea greu locul în prima echipă, într-un jucător de echipă națională. Și Arlauskis, omul meciului cu Rennes, are parte de o transformare față de vara trecută, când încă își dorea un transfer. Lituanianul a fost considerat vinovat de golurile primite cu Malmo, pe teren propriu și cu Dudelange în deplasare, în ediția trecută a cupelor europene. Astfel că în returul cu luxemburghezii a ajuns să fie rezervă.

Jucătorii echipei CFR Cluj se bucură după înscrierea unui gol, în timpul meciului de fotbal contra echipei Rennes din Grupa E a Ligii Europa, disputat pe stadionul Dr. Constantin Rădulescu din Cluj Napoca, joi, 7 noiembrie 2019. Flaviu Buboi / MEDIAFAX FOTO

5. Două echipe

Factor importat în realizarea performanțelor europene a fost și odihnirea titularilor folosiți la mijlocul săptămânii. Cu o echipă ce are o medie de vârstă înaintată, Petrescu a considerat că jucătorii săi n-ar fi făcut față meciurilor jucate din 3 în 3 zile. Antrenorul a avut și mediul propice în care să construiască această strategie. CFR are unul dintre cele mai numeroase loturi din Liga 1, iar calitatea rezervelor a crescut față de sezonul precedent.

 

 

 

 

 

Publicat: 08 11. 2019, 13:57
Actualizat: 08 11. 2019, 14:00