Euro: între monedă și fotbal!** Cine ar câștiga turneul și cum ar arăta clasamentul, dacă departajarea s-ar face în funcție de puterea economică

Germania și Franța au cele mai puternice economii de la Euro 2012. Economia Poloniei a crescut în ultimii cinci ani

În urmă cu cinci ani, atunci când UEFA a decis ca Ucraina și Polonia să organizeze Euro 2012, economia-problemă era cea poloneză, în timp ce ucrainenii erau pe val, înregistrând o creștere economică de peste 7%. Situația s-a schimbat cu 180 de grade în această perioadă, polonezii reușind să mențină pe linia de plutire una dintre cele mai sănătoase economii în perioada crizei financiare, grație politicilor guvernului condus de premierul Donald Tusk. În schimb, ucrainenii au înregistrat o scădere economică de 15% în 2009 și nu dau semne că și-ar putea reveni la nivelul din 2007. Din punct de vedere al indicatorilor economici, Polonia câștigă clar bătălia cu cealaltă țară organizatoare. Astfel, PIB-ul polonez este de trei ori mai mare decât cel ucrainean (370 de miliarde de euro), iar salariul minim pe economie din Polonia (336 de euro) este de aproape patru ori mai mare decât cel oferit în Ucraina (96 de euro). Această creștere incredibilă vine și după ce polonezii au investit zeci de miliarde de euro în infrastructură în ultimii 20 de ani.

AICI AI TOT CE TREBUIE SĂ‚ ȘTII DESPRE EURO 2012!

Germania, cea mai puternică economie de la Euro
Așa cum era de așteptat, Germania este țara cu cea mai solidă economie de la Euro 2012. Cu un PIB de 2.571 mld. euro, nemții devansează cu mai bine de 500 de mld. de euro ocupanta locului secund în acest clasament, Franța. De altfel, cele două națiuni sunt și cele care au cea mai mare putere în deciziile economice din Europa, alianța dintre fostul președinte al Franței, Nicolas Sarkozy, și cancelarul german Angela Merkel fiind cea care a dat undă verde oferirii unei tranșe de peste 100 de miliarde de euro Greciei pentru salvarea economiei elene.

Problemele grupului „PIGS”
Termenul „PIGS” se referă la economiile Portugaliei, Italiei, Greciei și Spaniei, aflate în cădere liberă în acest moment. Situația cea mai gravă se înregistrează în Grecia. Specialiștii consideră că elenii vor ieși în acest an din zona euro, încă o lovitură dură dată unei economii aflate sub linia de plutire. Jucătorii eleni au recunoscut gravitatea situației în care se află Grecia și au declarat la unison că vor lupta pe teren pentru suporterii lor, cărora nu le-a mai rămas decât bucuria sportului.

Publicat: 08 06. 2012, 03:00
Actualizat: 08 06. 2012, 03:00