„Vor să fie însărcinate sau vor să fie arbitru?”, declarația care a declanșat scandalul în Anglia. Polemică despre ascensiunea femeilor pornită de un fost ecuson FIFA

Mark Clattenburg (46 de ani), unul dintre cei mai buni „fluierași” din lume în deceniul trecut, este în centrul unui scandal mediatic după declarații controversate despre femeile care doresc să urmeze o carieră în arbitraj.

Clattenburg este considerat unul dintre cei mai apreciați arbitri europeni din generația sa, devenind ecuson FIFA în 2006, la vârsta de 30 de ani, la doi ani după ce a devenit profesionist.

A condus meciul de retragere al lui Alan Shearer la 11 mai 2006, este fan al lui Newcastle United și, prin urmare, nu a oficiat jocurile echipei respective.

„Vor să fie însărcinate sau vor să fie arbitru?”, declarația care a declanșat scandalul în Anglia. Polemică despre ascensiunea femeilor pornită de un fost ecuson FIFA

Englezului i s-a solicitat părerea după ce Sara Cox a devenit prima femeie care a condus un meci de rugby în Premiership, în timpul weekend-ului trecut.

„Este foarte bine. Am avut întotdeauna un arbitru-femeie asistent în Premier League, Sian Massey, iar acum avem un central, Rebecca Welch, așa că femeile încep să se dezvolte în jocul masculin”, a declarat fostul mare arbitru pe talkSPORT.

Testele fizice, o altă problemă a femeilor din lumea arbitrajului

„Dacă te uiți la UEFA, de exemplu, o femeie din Franța a arbitrat finala Supercupei Europei, deci UEFA dispune din ce în ce mai multe femei. Problema femeilor este însă alta. E dificil pentru că rămân însărcinate.

 

Iar toată cariera lor de arbitru se poate opri în mare măsură. Deci, trebuie să ia această decizie: vor să fie însărcinate sau vor să fie arbitru?”.

Mark Clattenburg, care a oficiat finala Ligii Campionilor și Campionatul European din 2016, a continuat să susțină că unele femei se luptă cu testele fizice pentru a deveni arbitru, încheind:

„Cu siguranță, când ai avut un copil, ai născut după 9 luni, apoi îți va mai trebuie încă șase luni pentru a fi în regulă cu corpul tău, deci sunt aproape doi ani de inactivitate”.

Publicat: 01 10. 2021, 09:02
Actualizat: 01 10. 2021, 09:02