Cum construiește Ajax un superfotbalist? Exemplul Donny van de Beek, explicat din interior!

Donny van de Beek este exemplul perfect al fotbalistului format la academia clubului Ajax Amsterdam.

Omul care a implementat o adevărată filozofie sportivă la academia lăncierilor povestește, într-un interviu pentru SkySports, secretele formării unui superfotbalist.

Badmintonul și judoul, sporturile practicate la academia lui Ajax Amsterdam pentru a ajuta fotbaliștii ca Donn van de Beek!

Rene Wormhoudt este omul care a venit cu ideea revoluționară care a marcat prima parte a ultimilor 10 ani pentru ceea ce înseamnă fenomenul Ajax Amsterdam.

Jucători ca Donny van de Beek, mijlocașul lui Manchester United, și alți colegi de-ai lui au beneficiat de modul unic de formare al jucătorilor, care presupune și practicarea altor sporturi în afară de fotbal.

Wormhoudt este cel care a dezvoltat Modelul Calităților Atletice folosit la Ajax la începutul anilor 2010. Principiul de bază era că tinerii care voiau să devină cei mai buni fotbaliști trebuiau să practice și alte disclipline sportive, care să îi ajute să capete calitățile atletice necesare.

Sporturile cu racheta, tenisul și badmintonul, au fost încorporate în rutina de pregătire a sportivilor. Apoi, chiar și un dojo a fost construit pentru practicarea judoului de către tinerii lui Ajax.

Wormhoudt explică secretele din spatele academiei: „Să te concentrezi doar pe fotbal s-ar putea să nu fie cea mai bună cale ca să ajungi un mare fotbalist”.

Cel care ocupă acum poziția de antrenor responsabil cu pregătirea fizică la naționala Olandei are încă posibilitatea să lucreze cu unii dintre foștii săi elevi de la Ajax, care au fost formați dupa modelul său, cum este și cazul lui Donny van de Beek:

„Am vorbit cu Donny despre asta când am știut că ne vom reîntâlni. Nu cred că ar fi practicat vreodată badmintonul sau judoul, dacă nu am fi implementat asta în programul de pregătire de atunci”.

Wormhoudt dezvăluie motivele alegerii celor două sporturi pentru formarea fotbaliștilor lui Ajax: „Badmintonul, pentru un fotbalist, este foarte bun pentru agilitate, pentru jocul de picior, pentru viteză, dar este foarte folositor și pentru coordonarea mână-ochi, orientarea spațială și pentru rotații.

Cu alte cuvinte, dacă nu ești capabil să faci rotații pe ambele părți riști să fii depășit de adversar. Ne-am antrenat mult cu el pentru brațul lui drept și cel stâng, pentru ambele picioare”.

Cât despre judo, Wormhoudt detaliază: „Am crescut cu judo și arte marțiale și am observat că unul din secrete este să știi cum să cazi bine. Dacă știi cum să cazi, să îți păstrezi echilibrul în cădere, atunci o să devii un fotbalist mai bun. Judoul pune mare accent pe atenția acordată căderilor, dacă nu îți este teamă de contactul cu podeaua poți lua diferite decizii legate de echilibru.

Zlatan Ibrahimovic a practicat arte marțiale și lui nu i-a fost teamă niciodată să cadă pe teren și se vede asta în duelurile aeriene. Cei mai mulți dintre fotbaliști nu știu cum să cadă după o ciocnire”.

După o perioadă de timp, Ajax a renunțat la metoda lui Wermhoudt, bătăliile interne fiind o meteahnă a lăncierilor, de-a lungul întregii istorii a clubului. Chiar și unii părinți puneau sub semnul întrebării această metodă, considerând că cel mai bine este să petreci un număr mare de ore pe teren pentru a deveni un fotbalist complet.

Antrenorul batav a demonstrat printr-un studiu că două ore în care sunt practicate 3 sporturi sunt egale cu șase ore în care este practicat un singur sport.

Wormhoudt povestește despre fascinația lui Cruyff pentru baseball, despre Van Basten și plăcerea lui de a înota și de a juca tenis și despre Ruud van Nistelrooy, care i-a spus că a practicat taekwondo și asta l-a ajutat pentru execuțiile sale de atacant.

Publicat: 30 09. 2020, 22:30