Cum a ajuns Diego Maradona să fie poreclit „El Pibe D’Oro” și de ce este considerat de argentinieni mai mare decât Leo Messi | VIDEO

Cum a ajuns Diego Maradona să fie poreclit „El Pibe D’Oro”
Vezi galeria foto - 16 poze

„El Pibe D’Oro” sau „Butoiașul atomic” sunt două dintre poreclele cele mai cunoscute ale fostului mare jucător Diego Maradona. Starul Argentinei a murit, iar lumea întreagă readuce la lumină comparația dintre Maradona și Pele sau Messi.

Diego Maradona a murit la 60 de ani! Un stop cardiorespirator a pus capăt vieții celui numit de cei mai mulți iubitori ai fotbalului drept cel mai bun fotbalist al lumii.

În urma lui Maradona rămân golurile fabuloase din meciul cu Anglia, de la Campionatul Mondial din Mexic 1986 sau cele două titluri cu Napoli.

Cum a ajuns Diego Maradona să fie poreclit „El Pibe D’Oro” și de ce este considerat de argentinieni mai mare decât Leo Messi

În ciuda deselor derapaje provocate de consumul de droguri, Maradona a fost unul dintre cei mai iubiți fotbaliști din istorie. Nu întâmplător, el a fost numit încă de tânăr „El Pibe D’Oro” (băiatul de aur, n.r.).

Pe 20 octombrie 1976, cu 10 zile înainte să împlinească 16 ani (s-a născut pe 30 octombrie 1960, la Lanus), Diego Armando Maradona debuta pentru Argentinos Juniors.

În decurs de câţiva ani, Maradona și-a căpătat renumele de „El Pibe d’Oro”, iar driblingurile sale, tehnica incredibilă de lovire a mingii, dar și spiritul de lider sunt „vinovate” pentru acesta.

Pe când avea doar 12 ani, Diego Maradona îi încânta pe spectatori cu jonglerii în timpul pauzelor meciurilor din campionat.

Talentul a fost „ochit” de marile echipe, iar Argentinos Juniors l-a adus de la clubul din cartierul său natal unde îşi făcea junioratul, Estrella Roja.

Pe 27 februarie 1977, Diego Maradona era chemat la echipa naţională a Argentinei, iar în 1979 Maradona a condus Argentina spre primul titlu mondial la tineret. Prestaţiile i-au adus titlul de cel mai bun jucător al turneului.

Maradona avea să conducă Argentina spre titlul mondial, câștigat în 1986, la Campionatul Mondial din Mexic. A fost unul dintre cele mai frumoase turnee finale din istorie, iar peste tot plutește imaginea lui Maradona.

Pe 22 iunie 1986, Diego Maradona a intrat în istoria Argentinei, dar și a fotbalului mondial. Dubla decarului „pumelor” a eliminat Anglia de la Campionatul Mondial din Mexic, unul care avea în cele din urmă să fie câștigat de Argentina.

Diego Maradona a înscris în duelul cu britaniicii unul dintre cele mai frumoase goluri din istoria fotbalului, semnând totodată și una dintre cele mai controversate reușite, „Mâna lui Dumnezeu”.

Chiar dacă joc un milion de ani, tot nu voi ajunge la nivelul lui Maradona
Lionel Messi

 

Maradona, considerat de argentinieni mai mare decât Messi

Retragerea lui Maradona din fotbal a lăsat un mare gol în sufletele fanilor, care s-au grăbit să găsească un demn urmaș al acestuia.

Starul Barcelonei, Lionel Messi este considerat de multă lume drept cel mai bun jucător din istorie. Nu același lucru se poate spune și în Argentina, acolo unde icoana lui Maradona nu poate fi dărâmată.

Iar argentinienii au și un motiv pentru care Messi nu se va ridica niciodată la nivelul lui „El Pibe D’Oro”. Starul Barcelonei nu a reușit să ducă niciodată naționala pumelor pe tronul fotbalului mondial.

„Când Diego a marcat al doilea gol împotriva noastră am simțit că ar trebui să mă opresc și să aplaud. Nu am mai simțit niciodată așa ceva.

Era imposibil să marchezi un asemenea gol. Este de departe cel mai bun fotbalist din toate timpurile”, își amintea în urmă cu câțiva ani fostul mare fotbalist al Angliei, Gary Lineker.

Maradona, geniul fotbalului!

  • a jucat la 6 cluburi: Argentinos (1976-1981), Boca (1981-1982 și 1995-1997), Barcelona (1982-1984), Napoli (1984-1991), Sevilla (1991-1992) și Newell’s (1993-1994);
  • 312 goluri a marcat Diego în 588 de meciuri jucate de-a lungul carierei la echipele de club;
  • 91 de selecții a strâns „El Pibe de Oro” la naționala Argentinei în perioada 1977-1994;
  • 10 trofee a cucerit El Diez, cele mai importante fiind Cupa Mondială (1986), titlurile în Serie A (1987, 1990) și Cupa UEFA (1989).

21 de meciuri consecutive a jucat Maradona pentru Argentina la cele patru Cupe Mondiale la care a participat

Publicat: 25 11. 2020, 20:52
Actualizat: 25 11. 2020, 20:59