TOPUL salariilor de la CM 2014. Surpriză pe locul 1. Tare: Pițurcă e peste nouă oameni cu Mondialul în CV

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

  • Nouă dintre antrenorii care și-au calificat echipele la Mondialul de fotbal din Brazilia sunt mai prost plătiți decât Victor Pițurcă. Totuși, cu un venit de 500.000 de euro pe an, tehnicianul român încasează de trei ori mai puțin decât media selecționerilor prezenți la turneul final

Un top al salariilor pe care le au selecționerii de la Campionatul Mondial de fotbal din Brazilia, realizat de site-ul sportingintelligence.com, îl plasează pe italianul Fabio Capello pe primul loc, cu 8,39 milioane de euro pe an. Media contractelor pe care le au cei 32 de antrenori de la turneul final este de 1,53 milioane euro, dar discrepanțele între cei din vârf, foarte bine plătiți, și cei de la coadă este uriașă. Miguel Herrera (163.000 euro pe an), tehnicianul Mexicului, ultimul din clasament, primește de 51 de ori mai puțin bani decât liderul Capello.

Salariile plătite de echipele mari de club din fotbalul mondial pentru jucători, dar și pentru antrenori sunt din ce în ce mai mari. Potrivit companiei braziliene Pluri Consultoria, al cărei domeniu de activitate este marketingul sportiv, cel mai bine plătit antrenor din lume este Pep Guardiola, care încasează anual un salariu de 17 milioane de euro de la Bayern München.

Podiumul este completat de Jose Mourinho, care are un contract de 10,03 milioane de euro pe an cu Chelsea, și de italianul Marcelo Lippi, care încasează 10 milioane de euro anual de la echipa chineză Guangzhou Evergrande, cu care a câștigat Liga Campionilor Asiei.

Salariile pe care le primesc selecționerii echipelor calificate la Campionatul Mondial din Brazilia respectă fidel situația din fotbalul de club. Există oameni răsplătiți regește pentru munca lor și alții care fac treabă bună pe bani puțini. Jurnalistul englez Nick Harris, care deține site-ul sportingintelligence.com, a scos în evidență acest lucru.

CAPELLO, HODGSON ȘI PRANDELLI, PRIMII CLASAȚI

Potrivit analizei lui Harris, media salariului celor 32 de selecționeri ai echipelor calificate la turneul final din Brazilia este de 1,53 milioane de euro. Însă selecționerii din fruntea topului depășesc cu mult această sumă, în timp ce ultimii clasați primesc și de zece ori mai puțin.

Italianul Fabio Capello, selecționerul Rusiei, este antrenorul de echipă națională cu cel mai mare salariu din lume: 8,39 milioane de euro pe an. Explicația este simplă: Capello este văzut de șefii forului de la Moscova drept selecționerul perfect care poate conduce naționala către o semifinală de Mondial în 2018, când Rusia va organiza cea mai importantă competiție fotbalistică din lume. Lui Capello i s-a prelungit contractul pentru următorii patru ani chiar la începutul lui 2014.

Pe locul secund în acest clasament, dar la mare distanță de Capello, se clasează Roy Hodgson, selecționerul Angliei, cu un salariu de 4,39 milioane de euro pe an. Nu forța financiară a federației din Albion surprinde, ci remunerația uriașă pe care o primește Hodgson, un selecționer controversat, date fiind performanțele mediocre din trecut. Podiumul e completat de selecționerul Italiei, Cesare Prandelli, cu un contract de 3,23 milioane de euro pe an. Prandelli va continua pe banca „squadrei azzurra”, semnând prelungirea contractului până la Euro 2016 cu o lună înainte de startul mondialului.

La polul opus al clasamentului întocmit de Nick Harris și preluat de cotidianul „The Guardian” se află Miguel Herrera, selecționerul Mexicului, care are un salariu de doar 163.000 de euro pe an. Nu departe de Herrera se situează antrenorul care conduce Ghana la Mondiale, Kwesi Appiah, cu 190.000 de euro pe an. Niko Kovac, selecționerul Croației, încasează doar 200.000 de euro pe an, de 2,5 ori mai puțin decât necalificatul Victor Pițurcă. De altfel, Kovac este selecționerul cu cel mai mic salariu dintre echipele europene calificate la Mondiale.

Situația lui Herrera și a lui Kovac este, însă, una specială, cei doi fiind numiți în posturile respective cu doar câteva luni înainte de startul Mondialului, un parcurs lung la turneul final echivalând cu o mărire de salariu.

LAMOUCHI, 800 DE SALARII MEDII ÎN COASTA DE FILDEȘ

Un alt aspect pe care Harris l-a analizat este raportul dintre salariul pe care îl primesc selecționerii și salariul mediu anual din țara respectivă. Concluzia a fost că Sabri Lamouchi, selecționerul Coastei de Fildeș, care câștigă 770.000 de euro pe an, are un salariu de 795 de ori mai mare decât cel mediu pe economie în țara africană, care se ridică la doar 974 de euro pe an, potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite.

La polul opus se află Niko Kovac și Marc Wilmots, selecționerii Croației și, respectiv, Belgiei, care primesc numai 19 salarii medii pe economiile din țările în care antrenează.

PIȚURCĂ‚, PUȚIN SUB ARGENTINA, DAR PESTE CROAȚIA

Diferența dintre cei mai bine plătiți selecționeri și Victor Pițurcă, antrenorul care ocupă această poziție la naționala României, este uriașă. Conform contractului semnat de Pițurcă în 2011, selecționerul tricolorilor are un salariu de 500.000 de euro, care l-ar fi plasat pe poziția a 24-a în topul salariilor selecționerilor calificați la CM 2014.

Pițurcă are un salariu cu doar 112.000 de euro mai mic decât cel al lui Alejandro Sabella, selecționerul Argentinei, e mai bine plătit decât selecționerii din Costa Rica, Ecuador sau Bosnia. Dintre statele europene calificate la turneul final, doar Bosnia și Croația oferă salarii mai mici selecționerilor care conduc cele două formații decât FRF lui Pițurcă.

0,46 milioane de euro pe an însumează salariile antrenorilor din Croația și Bosnia. Pițurcă are 0,5 milioane

0,33 milioane de euro pe an câștigă Jorge Luis Pinto (Costa Rica), antrenor care a învins Uruguay

Publicat: 19 06. 2014, 13:50
Actualizat: 20 06. 2014, 08:48