United a cheltuit cel mai mult, dar Barcelona și Real au dat marile lovituri ale verii. Bilanțul perioadei de transferuri

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

ProSport vă prezintă bilanțul perioadei de transferuri din această vară. Luis Suarez și James Rodriguez sunt fotbaliștii care au costat cel mai mult, fiind urmați de Angel Di Maria

Marile cluburi ale Europei și-au făcut upgrade-urile pentru sezonul 2014-2015. Barcelona și Real Madrid au aruncat cu sute de milioane de euro pentru o dispută care domină fotbalul spaniol. Manchester United, Chelsea, Liverpool, Arsenal sau Manchester City luptă în cel mai echilibrat campionat al Europei. De banii cheltuiți au profitat cluburi precum Monaco, Southampton, Porto sau Benfica.

În această vară, mai multe cluburi au așteptat finalul Cupei Mondiale, o competiție care poate lansa viitoare staruri. James Rodriguez este principalul fotbalist care a profitat de prezența la turneul din Brazilia, fiind golgheterul competiției. Drept urmare, Real Madrid a plătit 80 de milioane de euro pentru mijlocașul ofensiv. Totuși, superstarul columbian nu este cel mai scump transfer al acestei veri. Rivala madrilenilor, Barcelona a reușit să țină capul de afiș în această perioadă. Luis Suarez a trecut de la Liverpool la gruparea catalană pentru 81 de milioane de euro. Locul trei în acest top este ocupat de Angel Di Maria, transferat de la Real Madrid la Manchester united pentru 75 de milioane, fiind cel mai scump jucător din istoria Premier League.

United a cheltuit 193 de milioane de euro
Dacă granzii din Spania au reușit cele mai scumpe transferuri ale acestei veri, cluburile din Premier League sunt cele care au cheltuit cel mai mult. Împinsă de eșecurile din sezonul trecut, Manchester United a cumpărat fotbaliști în valoare de 193,55 de milioane de euro. Pe lângă Di Maria, menționat anterior, „diavolii” i-au mai adus pe Luke Shaw (37,5 de milioane), Ander Herrera (36 de milioane), Marcos Rojo (20 de milioane), Daley Blind (17,5 milioane) sau Radamel Falcao (împrumutat pentru 7,6 milioane de euro). La capitolul plecări, United nu a contat chiar atât de mult. Banii intrați în conturile echipei conduse de Van Gaal din vânzările jucătorilor sunt cei primiți pentru Danny Welbeck (20 milioane), Shinji Kagawa (8 milioane) Buttner (5,5 milioane), vândut la Dinamo Moscova, Bebe (3 milioane), vândut la Benfica, Evra (1,5 milioane), vândut la Juventus și Tom Lawrence (1,2 milioane), vândut la Leicester City. Din cauza acestor diferențe, Manchester United este formația cu cele mai mari pierderi în această perioadă de transferuri. Mai exact, după aceste luni în care cluburile din Europa au putut cumpăra și vinde fotbaliști, „diavolii” sunt pe minus 151,8 milioane de euro.

Cine a avut profit
Dacă pentru unele cluburi perioada de transferuri înseamnă cheltuieli uriașe, pentru altele înseamnă încasări. În această vară a ieșit în evidență campania celor de la Southampton, noul club al lui Florin Gardoș. După ce a terminat pe locul 8 în sezonul trecut de Premier League, „Sfinții” au vândut în această vară jucători în valoare de 119,5 milioane de euro. Printre aceștia se numără Shaw, Lallana, Lovren, Lambert sau Chambers, plecați la United, Liverpool sau Arsenal. O mare parte din suma primită a fost reinvestită, astfel că la finalul acestei ferestre de transferuri, Southampton are un profit de 46,3 milioane de euro.

Deși au avut o vară activă din atât ca jucători vânduți, cât și ca jucători cumparați, „Sfinții” nu au avut cel mai mare profit. AS Monaco este clubul care a avut cel mai bun bilanț la finalul verii. Monegascii au beneficiat de vânzarea lui James Rodriguez la Real Madrid, a lui Riviere la Newcastle și chiar de împrumutul lui Falcao la Manchester United, în timp ce campania de achiziții a fost una destul de slabă. Astfel că profitul lui Monaco este de 70,1 milioane de euro.

Alte echipe care se bucură de profit la finalul acestei perioade de transferuri sunt Porto și Benfica. Cele două formații din Portugalia au păstrat rețeta pe care au avut-o în ultimii ani, și anume să formeze jucători pentru marile cluburi, iar finalul verii le-a găsit pe plus. Porto a încasat 93,3 milioane de euro, din care aproximativ 43 de milioane de euro au fost reinvestite, în timp ce Benfica a avut un profit de 36,8 milioane de euro.

Și echipele din Olanda sunt printre fericitele acestei perioade de transferuri. Acestea au profitat de faptul că Van Gaal a dus o echipă destul de tânără la Mondialul din Brazilia, formată în mare parte de fotbaliști crescuți în Olanda, de la marile echipe. Astfel că, Feyenoord a avut un profit de 23,5 milioane de euro, Ajax, 23,3, iar Twente 19,9 milioane de euro.

 

Publicat: 06 09. 2014, 16:54
Actualizat: 06 09. 2014, 17:30