Toți spun că Barça fără Messi n-ar mai fi „Regină”!** Ce-ar fi însă Messi fără Barça și cum ar putea deveni un jucător mediocru

Lionel Messi reușește să adune trofeu după trofeu, toți îl consideră pe bună dreptate ca fiind cel mai bun din lume și, probabil, din istoria fotbalului, dar există o întrebare pe care foarte mulți și-au pus-o: ar fi același dacă s-ar transfera la altă echipă?

Un argument ar fi că talentul n-are unde să fugă dacă te-ai născut cu el. Dar fotbalul este un sport de echipă, iar dacă jocul coechipierilor nu se află în concordanță cu abilitățile unui jucător, unele calități sunt anulate. Numai dacă ne uităm în istoria recentă vom vedea o groază de exemple. Rivaldo, Kaka sau Shevchenko o pot confirma. Din diferite motive, n-au mai dat același randament la noua echipă. O cauză ar fi ruperea jucătorului dintr-un stil în care a crescut.

Exemplul Rivaldo
Să luăm exemplul lui Rivaldo. Vârful de carieră a brazilianului a fost perioada petrecută la Barcelona. Goluri spectaculoase, driblinguri la superlativ, pase ideale, execuții uimitoare, elemente cu care Rivaldo încânta suporterii. A adunat 157 de prezențe în tricoul Barcelonei, reușind 87 de goluri.

A plecat la Milan însă, după ce catalanii au refuzat să-i mărească salariu. În Italia, n-a mai fost același. În două sezoane, a jucat de 22 de ori, timp în care a marcat de 5 ori. Departe de potențialul său.

De unde această cădere? În Spania, fotbalul se bazează mai mult pe glezne fine, combinații, viteză, iar accentul pe faza defensivă nu este chiar atât de bine pus, cum este în Italia. Caracteristicile fotbalului iberic se potriveau ca o mănușă pe profilul lui Rivaldo, un jucător spectaculos. Serie A i-a oferit însă spații puține, marcaj strâns, joc bazat pe forță. Practic, principalele sale calități n-au putut fi exploate, din cauza stilului. Consecința transferului o știe toată lumea.

Ce s-ar putea întâmpla cu Messi
Messi ar putea avea însă aceeași problemă. În Anglia s-ar confrunta cu un stil dur, la limita regulamentului, cu fundași de o calitate superioară celor din Spania, în Italia situația ar fi aproximativ aceeași, în timp ce în Germania ar da peste un stil rigid. La toate astea se mai adaugă un element extrem de important: lipsa unor coechipieri precum Xavi sau Iniesta, care-i pun în valoare calitățile. A se vedea evoluțiile lui Messi de la echipa națională.

În plus, faptul că sud-americanul a crescut alături de o mare parte din coechipierii săi, formați în același stil, ajută la formarea unor relații strânse în teren. Pe scurt, s-ar putea găsi pe teren și cu ochii închiși.

Alte exemple
Istoria confirmă o parte din cele spue mai sus. Mai jos aveți o scurtă listă cu jucători care nu au mai avut aceleași după ce s-au transferat,

Ronaldinho – s-a confruntat cam cu aceleași probleme pe care le-a întâmpinat Rivaldo. A reușit însă evoluții acceptabile, departe însă de ce făcea la Barcelona

Kaka – și-a petrecut tinerețea la Milan, a crescut în acel stil, și-a dezvolatat abilitățile în funcție de ce se cere în Serie A. La Real, nu reușește să se adapteze la cerințele fotbalului spaniol

Ibrahimovic – un jucător ale cărui calități sunt bazate pe forță și execuții geniale din unghiuri poarte sau spații înguste. La Barcelona a dat însă pe un joc combinativ, baloanele aruncate direct pe vârf fiind destul de rare.

Shevchenko – a avut vârful de carieră la AC Milan, alături de o echipă formată din jucători extraordinari. Situația lui este asemănătoare cu cea a lui Kaka, astfel că Shevchenko n-a reușit niciodată să justifice banii pe care Chelsea i-a dat pe el.

Sunt doar câteva exemple, la care se mai pot adăuga Michael Ballack, Michael Owen, David Beckham sau Fernando Torres. Există însă și varianta optimistă, în care Messi ar reuși să-și mențină jocul la nivel extrem de înalt.

Publicat: 03 09. 2011, 21:09
Actualizat: 03 09. 2011, 21:29