Rangers termină sezonul „pe datorie”. Planul de evitare a unui nou faliment

Material publicat în ediția tipărită săptămânală ProSport, distribuită în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

Palmares: 54 de titluri de campioană, 33 de Cupe ale Scoției, 27 de Cupe ale Ligii Scoției, o Cupă a Cupelor și nicio retrogradare pe plan sportiv. Jucători precum Paul Gascoigne, Brian Laudrup sau Barry Ferguson. Un stadion, „Ibrox Park”, care s-ar umple și dacă echipa ar juca împotriva unor amatori. Acestea sunt coordonatele celui mai titrat club din Scoția, Glasgow Rangers, cu o istorie de 141 de ani.

Club care, teoretic, ar fi trebuit să se bată an de an cu cele mai bune echipe din Europa în Liga Campionilor. Însă o serie de decizii greșite ale conducătorilor clubului au dus-o pe Rangers la un pas de desființare. În 2011, clubul la care evolua și Dorin Goian a dat faliment, după ce nu a putut plăti datoriile de 160 de milioane de euro acumulate în ultimii 20 de ani. La sugestia fanilor, palmaresul, culorile și numele clubului au fost preluate de o altă societate, care conduce acum echipa de pe „Ibrox”. Însă fantomele trecutului vin să bântuiască din nou clubul, după ce bilanțul contabil al clubului scoțian a anunțat noi pierderi, suma ridicându-se de 17,3 milioane de euro în primele 13 luni ale noii societăți care o conduce pe Rangers. Pentru a rezolva situația, șefii clubului au anunțat că au luat un împrumut de 2 milioane de euro de la unul dintre acționari, Sandy Easdale, un nou semn că echipa din Glasgow pare a avea din nou mari probleme.

Au acumulat datorii de 160 milioane de euro

Teoretic, un club de talia lui Rangers, care participa aproape an de an în grupele Ligii Campionilor, nu ar fi trebuit să aibă probleme financiare. Însă salariile mari oferite de conducătorii clubului, aproximativ 63 de milioane de euro pe an, potrivit BBC, au îngropat echipa din Glasgow. Potrivit presei scoțiene, Rangers nu a obținut profit în niciun sezon din ultimul deceniu. Cum transferurile au fost finanțate din împrumuturi de la banca „Lloyds”, iar taxele pentru salarii nu erau plătite, datoria lui Rangers a ajuns la 160 de milioane de euro, dintre care 60 erau datorate Fiscului britanic. Nici preluarea clubului de către Craig Whyte pentru o singură liră nu a ajutat. Noul proprietar a fost considerat o persoană „insuficient de pregătită să conducă un club” de către Federația scoțiană. Iar când Rangers a intrat în insolvență, administratorii judiciari au descoperit că Whyte nu investise nici măcar o liră în club. Degeaba a încercat Whyte să salveze echipa, cerându-le jucătorilor să accepte salarii mai mici. „Am acceptat reducerea contractului, dar am pus anumite condiții. E un club excepțional, îmi place să joc pentru Rangers”, declara atunci Dorin Goian, care a refuzat oferte mult mai consistente din China. Însă de la insolvență la faliment nu a fost decât un pas. De fapt, câteva luni de chin. În iulie 2012, Rangers se vedea retrogradată în liga a patra pe motive financiare. Toți jucătorii, inclusiv Goian, au părăsit clubul.

17,3 milioane de euro pierdei în primul an

Întregul palmares al lui Rangers a fost transferat către Sevco Scotland Ltd., o companie controlată de omul de afaceri scoțian Charles Green. Noua echipă, care a promovat fără probleme în liga a treia în primul sezon și va urca în divizia secundă din vară, a fost listat la bursă, tocmai pentru a evita noi probleme financiare și a avea transparență în fața suporterilor care au umplut „Ibrox Park” chiar și în fața unor semiamatori. Însă planul actualei conduceri nu a funcționat, cel puțin până în acest moment. Chiar și în liga a patra, bugetul de salarii s-a ridicat la 10 milioane de euro pe an, în timp ce încasările din drepturi TV și din bilete nu au reușit să acopere costurile echipei. Rezultatul? O pierdere de 17,3 milioane de euro în primul sezon! „Nu ne îngrijorăm, am mers deja la Londra unde am discutat cu șefii echipei care sunt gata să rezolve problemele”, a declarat Ally McCoist, managerul scoțienilor.

Salarii mai mici pentru jucători. Managerul ia 600.000 de euro pe an

Prima mutare a conducerii clubului din Glasgow? Un împrumut de 2 milioane de euro luat de la unul dintre acționari, Sandy Easdale, pentru a reuși să încheie actualul sezon fără probleme financiare. Plus o renegociere a contractelor jucătorilor lui Ranger, care să aducă o reducere cu cel puțin 10% a salariilor acestora. „E ceva normal, nu va mai fi ca în trecut, sumele sunt mult mai mici”, a explicat McCoist. Însă vorbele fostei legende a „albaștrilor” nu au putut liniști suporterii deja pățiți. Dave King, un fost director al clubului, a cerut în mod expres ca banii din abonamente, principala sursă de venit a clubului, să nu intre direct în conturile lui Rangers, ci într-un cont separat, din care banii să fie transferați lunar clubului. În acest mod, susține King, s-ar evita un nou faliment. Însă actuala conducere a lui Rangers dă asigurări că echipa nu riscă falimentul, deși fostul director financiar al clubului, Brian Strockbridge, avea un salariu anual de 350.000 de euro, în timp ce managerul McCoist încasează circa 600.000 de euro pe an.

32 milioane de euro este bugetul pe care îl are Glasgow Rangers în acest sezon

Publicat: 07 03. 2014, 11:56
Actualizat: 07 03. 2014, 16:14