Președintele UEFA, reacție devastatoare în scandalul Superligii europene: „Un scuipat în faţă pentru toţi iubitorii fotbalului” Ce spune Justin Ștefan

FILED - 03 December 2018, Romania, Bucharest: UEFA President Aleksander Ceferin is pictured during a press conference. European football officials have agreed to postpone Euro 2020 until 2021 in response to the coronavirus pandemic, the Norwegian football federation said Tuesday. Photo: Niall Carson/PA Wire/dpa
Vezi galeria foto - 8 poze

Președintele UEFA a reacționat extrem de agresiv după anunțul înființării Superligii europene. Aleksandr Ceferin spune că această competiție pusă la cale de câteva dintre cele mai mari cluburi ale Europei este împotriva iubitorilor fotbalului. Justin Ștefan este convins că UEFA este vinovată pentru apariția acestui proiect.

AC Milan, Arsenal Londra, Atletico Madrid, Chelsea, FC Bafrcelona, Internazionale Milano, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid şi Tottenham au anunțat apariția unei Superligi europene, iar Europa fotbalistică este în pragul unui adevărat război.

UEFA a amenințat inițial cu măsuri drastice, inclusiv cu excluderea cluburilor din competițiile europene, dar și a jucătorilor din naționalele pe care le reprezintă.

Președintele UEFA, reacție devastatoare în scandalul Superligii europene: „Un scuipat în faţă pentru toţi iubitorii fotbalului”

Aleksandr Ceferin consideră că înființarea Superligii europene este „un scuipat în faţă pentru toţi iubitorii fotbalului”.

Ceferin a mai subliniat că propunerea este una rușinoasă, iar jucătorii care vor da curs acestei competiții vor fi excluși din întrecerile internaționale.

Justin Ștefan consideră UEFA vinovată pentru situația creată. Secretrarul general al LPF crede că ligile profesioniste vor putea merge de acum pe calea independenței totale față de federațiile naționale.

„1. Principalul for vinovat pentru că s-a ajuns aici este UEFA. De ce? Pentru că prin crearea Champions League s-a mărit prăpastia dintre bogaţi şi săraci. În acest fel era previzibil că Superliga europeană va deveni, la un moment dat, pasul natural al celor bogaţi, interesaţi să creeze un nou produs de divertisment şi să-şi crească astfel veniturile. Cine mai crede în poveştile frumoase despre amatorism şi valorile sportului nu mai este în pas cu vremurile unei comercializări excesive a produselor sportive.

2. Din această mişcare, ligile profesioniste vor putea analiza perspectiva câştigării independenţe totale de federaţiile naţionale, mai ales în măsura în care forul european, şi implicit federaţiile naţionale, nu vor reuşi să iasă învingători din această revoltă.

3. Rămâne de văzut care va fi reacţia fanilor şi cum vor reuşi cele 12 cluburi disidente să comunica cu aceştia în perioada imediat următoare. În plus, cred că ligile de care aparţin aceste cluburi vor fi puse în situaţia unei alegeri dificile: o primă liga spaniolă cu sau fără Real Madrid, Ateltico Madrid şi Barcelona? O primă liga engleză cu sau fără Manchester United, City, Liverpool, Arsenal, Chelsea sau Totenham? O primă ligă italană fără Inter, Juventus sau AC Milan?

4. Solidaritatea dintre UEFA, federaţii şi ligi s-ar putea rupe în măsura în care interesele financiare ale ligilor naţionale vor fi grav afectate prin restructurarea parteneriatelor cu distribuitorii media. Excluderea disidenţilor din ligile naţionale va crea o presiune uriaşă asupra contractelor de drepturi media, mai ales că aceştia generează audienţe uriaşe pentru competiţia internă.

5. Cluburile disidente au o comunitate globală de fani, nu doar una locală, aşa încât o reacţie negativă din partea comunităţilor locale de fani s-ar putea să nu fie suficientă pentru a le întoarce din drum. Este un meci interesant între curentul globalist şi cel naţionalist„, a scris Ştefan, pe Facebook.

Superliga europeană anunțată oficial

 

„Douăsprezece dintre cele mai importante cluburi europene anunţă că au ajuns la un acord pentru crearea unei noi competiţii, Super Liga, guvernată de grupările sale sale fondatoare.

Cluburile fondatoare speră să se angajeze în discuţii cu UEFA şi FIFA pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru noua ligă şi pentru fotbal în ansamblu”, se arată în comunicat.

Cele 12 cluburi fondatoare sunt AC Milan, Arsenal Londra, Atletico Madrid, Chelsea, FC Bafrcelona, Interazionale Milano, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid şi Tottenham.

Preşedintele acestui grup este Florentino Perez, conducătorul de la Real Madrid.

Dacă o fac, ar fi o nenorocire pentru noi, pentru cluburile mici. Noi bani de unde luăm după aia? Pentru că toţi banii de la ei vin, că ei joacă. Publicitate, televizare, drepturi, tot se încasează pe spinarea lor şi după aia luăm şi noi, ăştia, săracii.

Dacă nu jucăm cu Real, Barcelona, cu Manchester, cu Milano, de unde să mai ia UEFA încasări de două miliarde pe an, trei miliarde, că atât încasează pe an.
Gigi Becali

Publicat: 19 04. 2021, 16:49
Actualizat: 19 04. 2021, 23:17