Pasivul cluburilor insulare este absolut fabulos

Președintele federației, Lord Triesman, a anunțat că fotbalul englez înregistrează datorii de aproape 4,5 miliarde de euro, iar peste o treime revine celor patru mari. Manchester United are un minus de 772 de milioane, Chelsea promite că va ajunge pe zero în patru ani dar, deocamdată, are o gaură de 800 de milioane numai în ultimul an calendaristic.

Din orașul Beatles-ilor vine vestea potrivit căreia noul stadion al lui Liverpool, Stanley Park, își vede din nou amânată inaugurarea și este evident că această decizie este strict legată de minusul înregistrat în sistem: nu mai puțin de 442 de milioane.

Arsenal, în schimb, a reușit să-și dea în folosință noua arenă, Emirates, dar tocmai acest lucru face ca gruparea să nu mai aibă bani pentru investiții majore în jucători noi. Tunarii se simt strânși cu ușa în valoare de exact 343 de milioane. Tot euro, desigur.

Idei contradictorii

Numitul pair a comentat în stil british aceste lucruri. "Exact în momentul în care campionatul englez a devenit cel mai important eveniment sportiv de pe planetă, s-ar putea să îi consemnăm și începutul prăbușirii…"

A fost momentul critic pe care directorul executiv al Ligii, Richard Scudamore, nu l-a putut depăși. Acesta, făcând un gest de dezgust, a susținut sus și tare că el, unul, nu vede nimic rău în a avea datorii, cel puțin nu atâta timp cât acestea sunt controlabile.

Din nou, crahul din State…

Triesman a preluat controlul și a afirmat că actuala criză economică de pe marile piețe financiare reprezintă un pericol teribil pentru fotbal. "Haideți să vă explic cum stă treaba", a ieșit la rampă bătrânul. "Nici nu se mai pune problema de cuantificat volumul datoriilor, buba este că înșiși creditorii noștri au grave probleme.

Ca să vă fac să înțelegeți și mai bine, destinul nostru nu mai este în mâinile noastre. Alții ni le controlează deja. Și asta, cu acte în regulă", a încheiat omul care cunoaște toate dedesubturile de peste Canalul Mânecii.

Săgeți către Statul-Providență

Rivalul Scudamore a dorit, însă, să aibă ultimul cuvânt. "Eu zic că situația nu este atât de disperata pe cât încearcă unii să o prezinte. Sunt niște indivizi, cei din federația noastră, de exemplu, care trăiesc pe spatele nostru și, în schimb, fac datorii fabuloase. Să nu vă spun eu cât au de achitat pentru construcția noului Wembley", a concluzionat directorul executiv al Ligii Profesioniste.

 

articol de Octavian METONI

Publicat: 09 10. 2008, 20:29