Nu se pricepe la fenomen, dar a schimbat fața fotbalului englez. Psihologul Steven Peters, „arma secretă” de pe Anfield

Fotbalul englez este pe cale să cunoască o adevărată revoluție, datorită unui bărbat în vârstă de 60 de ani. Psihologul Steven Peters este omul momentului în Albion, după ce metodele sale de pregătire mentală a sportivilor au dus-o pe Liverpool aproape de primul titlu de campioană, după o pauză de 24 de ani.

Acesta a fost recomandat formației de pe Anfield în urma rezultatelor excelente de la echipa de ciclism a Marii Britanii, care a obținut mai multe medalii la JO 2012. Ulterior, psihologul a lucrat și cu celebrul jucător de snooker, Ronnie O’Sullivan, pe care l-a convins să renunțe la gândul retragerii și căruia i-a dat forța mentală de a mai cuceri încă două titluri mondiale, după depresia avută. Interesant este faptul că, după ce a lucrat cu reputatul psiholog, O’Sullivan a insistat pe lângă șefii lui Manchester United să semneze un contract cu omul care i-a salvat cariera, dar acesta a ajuns până la urmă la marea rivală a „diavolilor”, Liverpool.

Acum, Peters este văzut drept unul dintre principalii artizani ai parcursului excelent avut de Liverpool în stagiunea 2013-2014. „Rolul meu la echipă nu este acela de a le spune fotbaliștilor ce să facă, ci de a-i asculta. Nu mă pricep la ciclism sau fotbal, așa că îmi știu limitele între care pot acționa. Dacă Brendan Rodgers vine și îmi spune că are o problemă cu un jucător, încerc să o rezolv, dacă pot”, a spus omul adus pe Anfield în urmă cu 18 luni.

Peters a acordat un interviu în exclusivitate cotidianului britanic Daily Mail

Două dintre cazurile aparte pe care Peters le-a tratat au fost cele ale starurilor actuale ale „cormoranilor”, Daniel Sturridge și Jordan Henderson: „Sunt doi băieți cu care se lucrează extraordinar. ascultă, se implică și se concentrează pe ceea ce și urmăream: munca în echipă. Suntem o echipă care muncește cu mintea, o explorăm împreună”.

Printre meritele acordate psihologului se numără și infailibilitatea demonstrată de căpitanul Steven Gerrard de la 11 metri în acest sezon, el ajungând la 11 transformări după golul din meciul cu West Ham. Din acest motiv, selecționerul Angliei, Roy Hodgson, l-a angajat pe Peters pe durata Campionatului Mondial, în speranța că naționala Albionului va scăpa în sfârșit de blestemul „punctului cu var”, care îi lovește mereu pe insulari la turneele finale.

Totul a început de la maimuțe

Steven Peters a explicat și felul în care a ajuns să înțeleagă atât de bine mintea umană. Pe vremea când era profesor la Universitatea din Sheffield, a avut ocazia de a studia comportamentul unor cimpanzei. „Este înspăimântător să vezi câte similitudini sunt între genele umane și cele ale acestor maimuțe. Avem gene comune în proporție de 98 la sută. Doar dacă le înțelegem comportamentul putem afla răspunsul la multe dintre întrebările noastre”. Potrivit psihologului britanic, mintea umană este compusă dintre părți: una rațională, una irațională, pe care o au și cimpanzeii, și o a treia parte, „computerul”, care stochează informații și experiențe. Teoria lui Peters este aceea că un atlet poate ajunge la performanțe deosebite, numai dacă reușește să își stăpânească „cimpanzeul interior”.

Să spunem că ești pregătit psihic în proporție de 95 la sută pentru a obține succese. Diferența de 5 procente poate fi însă cea care diferențiază învingătorii de cei care termină pe 7
Brendan Rodgers, manager Liverpool

Publicat: 19 04. 2014, 19:31
Actualizat: 20 04. 2014, 17:55