Money League vs Champions League, echilibru și nu prea

Clasamentul celor mai bogate 20 de cluburi din Europa spune multe iubitorilor fotbalului, dar adevărul este că nu în mod obligatoriu cea mai bună echipă este și cea mai bogată. Nici invers, desigur. Cu siguranță însă, o grupare săracă nu mai are nicio șansă în fotbalul de astăzi, sportul de plăcere nu mai există.

Analize stricte

Clasamentul este valabil pentru finalul sezonului trecut, dar auditul complet a fost completat abia acum, în martie și, pentru comparație, autorii studiului au prezentat și situația de acum doi ani, luând în calcul schimbările. Evident, acestea sunt de formă, nu de fond. Spre exemplu, podiumul este neschimbat, tot Real, Manchester și Barcelona ocupând primele trei poziții ale situației financiare din seifurile cluburilor. Evident, trebuie spus că acest clasament ține cont de cifrele pe care pot conta aceste cluburi, în niciun caz nu sunt luate în calcul datoriile acestora. Și spunem asta deoarece cu totul și cu totul altele ar fi fost datele problemei dacă s-ar fi calculat balanțele financiare.

Curiozități

O primă concluzie interesantă este faptul că fosta echipă a lui Chivu, AS Roma, a realizat în 2008 un venit mai mare decât Inter, actuala sa echipă. O a doua observație este faptul că Manchester City, în ciuda banilor cu nemiluita pompați acolo de prinții petrolului este pe ultimul loc între "cele 20", dar nu mai puțin surprinzător este faptul că Milan, cea mai mare echipă din istoria modernă a fotbalului, a ieșit din prim plan.

Informații utile

Fotbalul care a avut cea mai mare creștere la nivel de cluburi, cel englez, a putut conta și pe sumele fabuloase care au intrat acolo în ultimii ani. În plus, statul s-a asociat cu diferite firme de construcții care au investit nu mai puțin de trei miliarde de euro în ultimii 15 ani pentru renovarea arenelor sportive. Pe de altă parte, AIG, principalul sponsor al lui Manchester, își va rezilia contractul cu United, înțelegere care aducea 18 milioane de euro pe stagiune grupării de pe Old Trafford.

Implicații din alte domenii

Forța financiară a celor 20 este greu de cuantificat, dar cu cele 4 miliarde facturate au depășit nivelul comerțului mondial cu banane. Pe de altă parte, economiile din țările din care vin au crescut cu 50% în ultimii 10 ani, iar banii învârtiți de greii fotbalului s-au triplat. Cel mai curios lucru l-a reprezentat situația lui Manchester United care, dacă nu ar fi avut ghinionul prăbușirii lirei sterline, i-ar fi depășit pe cei de la Real Madrid în clasamentul financiar!

Întrebări… întrebări

Cifrele de mai sus comportă și anumite dubii, dar nu despre asta este vorba acum. Cât de mult va schimba ierarhiile actuala criză mondială? Deschiderea Champions League către campionatele mai mici reprezintă o revoluție în fotbal sau e de invidiat situația rugby-ului, sport rămas elitist, deschis doar câtorva țări și, cu toate acestea, cu nimic mai puțin spectaculos decât fotbalul? Pe urmă, este prăbușirea cluburilor italiene reală sau conjuncturală? Vor reveni oare peninsularii acolo unde au fost dintotdeauna? Nu de alta, dar nu sunt puțini cei care le cântă prohodul. Oricum, una peste alta, financiar vorbind, nu vor fi schimbări mari nici în acest sezon, dar cifrele vor crește în dreptul tuturor…

 

Publicat: 14 03. 2009, 12:56
Actualizat: 14 03. 2009, 14:36