Mondialul artificial. Un oficial FIFA susține că terenurile de iarbă de la Cupa Mondială ar putea fi înlocuite cu „sinteticele”. Care e riscul pentru fotbaliști

Cupa Mondială feminină din 2015 se va desfășura pe teren sintetic, motiv pentru care un grup format din peste 50 de fotbaliste a acționat în judecată FIFA pentru sexism și discriminare. Interesant e că secretarul general al forului mondial, Jerome Valcke, a declarat că și Mondialul masculin s-ar putea disputa, în viitor, pe astfel de terenuri

Mai întâi, contextul. Studiile efectuate în Statele Unite în legătură cu accidentările petrecute pe teren sintetic au dovedit un adevăr dur: suprafața poate cauza arsuri puternice la nivelul pielii, iar rănile care se deschid în urma acestor arsuri pot provoca complicații destul de grave. Cum a fost cea a lui Vasile Maftei, suferită în urma meciului Concordia Chiajna – Rapid 0-0, din etapa a noua a Ligii 1. Atunci, după o alunecare pe care a încercat-o în timpul meciului, fundașul central de 33 de ani s-a ales cu o infecție puternică, un strafilococ auriu rezistent la antibiotice, care i-a transformat genunchiul într-o adevărată bilă: „Parcă aveam doi genunchi”, spunea atunci Maftei pentru ProSport. Practic, s-a dovedit că sinteticul ascunde diverse pericole, în cazul în care nu e bine întreținut, având capacitatea de a reține microbii mult mai ușor decât ar face-o un teren de iarbă.

„Trebuie să câștigăm în fața sexismului”

Mutăm evenimentele la circa 10.000 de kilometri. La începutul lui octombrie, FIFA și Federația canadiană de fotbal au fost acționate în judecată de către un grup de fotbaliste, pe motiv de discriminare sexuală în decizia de a organiza o serie de meciuri de la Cupa Mondială din 2015 pe terenuri sintetice. Potrivit BBC, grupul care a intentat acțiunea e condus de două jucătoare extrem de importante, americanca Abby Wambach și nemțoaica Nadine Angerer, ambele foste câștigătoare ale premiului Fotbalista anului, oferit de FIFA în fiecare sezon. Iar motivul procesului îl reprezintă decizia FIFA ca stadioanele care găzduiesc Mondialul din 2015, aflate în orașele Vancouver, Edmonton, Winnipeg, Ottawa, Moncton și Montreal, să aibă gazon artificial, sintetic, nu iarba obligatorie la Mondialul masculin. „Trebuie că egalitatea și dreptatea să câștige teren în fața sexismului și a încăpățânării”, a declarat Hampton Dellinger, avocatul grupului de fotbaliste.

Potrivit sursei citate, argumentele pro în favoarea terenurilor sintetice sunt costurile reduse și durata mai mare de viață, însă acestea pălesc în fața riscului de accidentare, mult mai prezent pe un astfel de teren. Însă secretarul general al FIFA, Jerome Valcke, susține că participantele la Cupa Mondială nu au de ce să se simtă discriminate, având în vedere că există planuri ca și meciurile de la Cupa Mondială masculină să se dispute pe sintetice: „Se va întâmpla în viitorul destul de apropiat ca unele dintre meciurile de la Cupa Mondială masculină să se joace pe teren sintetic”. Valcke a precizat pentru Reuters că decizia ca Mondialul feminin din 2015 să se joace pe sintetic e datorată vremii și dorinței de a asigura tuturor echipelor condiții egale de pregătire, având în vedere că temperaturile în Canada sunt mici.


Sintetice și în Anglia?

Însă terenurile sintetice câștigă tot mai mult teren chiar și în Anglia, acolo unde îngrijirea ierbii a fost dusă la rang de artă. Din sezonul următor, toate echipele din Conference, adică din ligile cinci, șase și șapte din Anglia, pot juca pe terenuri artificiale. Interesant este și că echipele din ligile trei și patru din Anglia vor încerca să adopte o moțiune similară, 29 din cei 48 de președinți fiind de acord în această privință. Însă site-ul wsc.co.uk susține că terenurile sintetice nu oferă nici pe departe aceeași siguranță ca cele de iarbă. E cazul și celui din Andorra, care a fost criticat dur de Gareth Bale, după victoria naționalei Țării Galilor, scor 2-1, din preliminariile Euro 2016, într-un meci disputat în septembrie. „E cel mai prost teren din lume”, a afirmat Bale, care a fost fotografiat în momentul în care a stârnit un „tsunami” din cauciuc în momentul în care a încercat să paseze.

Publicat: 31 10. 2014, 08:40
Actualizat: 31 10. 2014, 09:14