Lecția unui fotbalist de 22 de ani. Cum să lupți pentru ceea ce te face fericit. A fost primul jucător care a primit acceptul FIFA de a evolua cu proteză, dar cancerul l-a învins: „Fotbalul este cel mai frumos lucru de pe pământ”

This browser does not support the video element.

Vezi galeria foto - 1 poze
  • Martin Hofbauer, jucător din Austria, a decedat la 22 de ani, după o luptă de patru ani cu cancerul. Fotbalistul a fost primul căruia FIFA i-a acordat dreptul să evolueze în campionat cu o proteză.

Pe 7 martie, ziarele de sport din Austria făceau cunoștință întregii lumi cu Martin Hofbauer. Povestea acestuia ar face și pietrele să plângă. În urmă cu patru ani, fotbalistul era diagnosticat cu cancer. Iar după ședințe lungi și dureroase de chimioterapie, doctorii decideau să îi amputeze piciorul drept: „Cel cu care obișnuiam să marchez goluri”, povestea Hofbauer momentele în care, între patru pereți, i se explica procedura prin care urma să treacă. Tumora, de 13 centimetri, se micșorase doar cu cinci.

Trăgea adânc aer în piept și își spunea că nu acesta este sfârșitul. Nici pentru el, nici pentru cariera pe care și-o dorea încă de mic: „Noaptea de dinaintea operației a fost cea mai groaznică din viața mea. Sentimentele nu pot fi descrise în cuvinte. Durerea devenise insuportabilă, aproape că am fost ușurat atunci când mi l-au amputat”, declara Hofbauer. Voia din nou pe terenul de fotbal. Într-un interviu acordat celor de la Wiener Zeitung, jucătorul dezvăluia că a visat, în noaptea de după intervenția chirurgicală, că antrenorul îi spune că va fi titular în următorul meci.

Primul fotbalist căruia FIFA i-a permis să joace cu o proteză

În octombrie 2013, intra pe teren și evolua pentru UFC Miesbach. Avea o proteză, una care din când în când îi provoca sângerări, dar strângea din dinți și își trăia visul. Acela de a nu renunța, oricât de greu ar fi. Devenise primul fotbalist căruia FIFA îi permisese să se legitimeze la un club și să joace cu proteza. Intra atunci pe teren și marca, oferind o lecție de viață tuturor celor din jurul său: „Nu am acceptat preconcepția conform căreia aș putea să rănesc pe cineva dacă aș face ceea ce îmi place. Adică să joc fotbal. Proteza este acum o parte din mine, nu o consider altfel. Am din nou picior drept, ar fi culmea să mă plâng. Fotbalul este cel mai frumos lucru de pe pământ”, zâmbea Hofbauer în fața camerelor televiziunilor, făcându-i pe toți să se întrebe de unde are un puști atât de multă putere de a depăși dificultățile care i se aruncă în cale.


La revenirea pe terenul de fotbal, momentul visat atât de mult de Hofbauer, atunci când a reușit să marcheze, fotbalistul a fost ridicat pe umeri de colegii săi

Recidiva și momentul zero

Și cum o lovitură nu vine niciodată singură, un control medical banal scotea la iveală faptul că boala a recidivat. Era dus în sala de operație, dar doctorii nu aveau de ales decât să aștepte să se trezească din anestezie și să îi spună că nu mai pot face nimic pentru a-l salva. Sub privirile iubitei și părinților, Martin Hofbauer afla că mai are doar câteva luni de trăit: „Voiam să fac atât de mult lucruri. Acum, nici nu aș ști cu ce să încep. Sau dacă să mai fac asta”, spunea sfâșiat de durere. Pe 7 martie, după o noapte chinuitoare, Martin Hofbauer murea.

„Veniți, voi cei dragi,
să vă luați la revedere. Nu plângeți.
Boala mea a fost prea cruntă și nu s-a putut face nimic,
dar voi fi mereu alături de voi.
Am vrut să renunț la speranță, dar a renunțat ea la mine.

Peste 2.000 de oameni l-au însoțit pe jucătorul de 22 de ani pe ultimul drum. A fost îngropat cu cele mai dragi lucruri: o minge de fotbal și tricoul cu numărul 7 pe care l-a purtat în perioada în care evolua în liga a 8-a din Austria. A lăsat în urmă o lecție de viață. A fost un puști care a vrut să joace fotbal indiferent de dificultăți. Și a reușit. A luptat pentru lucrul care îl făcea fericit, demonstrând că poți reuși orice îți pui în minte să faci.

Publicat: 13 03. 2015, 14:58
Actualizat: 13 03. 2015, 14:59