Dinamo – Steaua, povestea fabuloasă a unei deplasări cum nu va mai fi vreodată. Dinamoviștii și steliștii, în același tren. „Cei mai solizi simțeau nevoia să bea apă, să coboare în gară, poate le e sete și rivalilor”. La Sinaia, Țopescu a intrat în vizorul „câinilor”: „Ne-am îndreptat spre el să-i cerem autografe, ne lega o prietenie foarte strânsă, era stelist” | VIDEO EXCLUSIV

ProSport vă prezintă o poveste veche din albumul derby-ului Dinamo- Steaua. În 1989, la Brașov, rivalele s-au întâlnit în finala Cupei României. Suporterii celor două echipe au plecat din București cu același tren, o garnitură cu vagoanele împărțite. Jumătate dinamoviști, jumătate steliști. Ce a urmat? Povestește unul dintre participanți.

Dinamo- Steaua. Povestea fabuloasă a unei deplasări cum nu va mai fi vreodată | VIDEO EXCLUSIV

E sfârșit de iunie 1989. Dinamo și Steaua se întâlnesc la Brașov, în finala Cupei României. ProSport vă prezintă povestea fabuloasă a acelei deplasări. Stelea, Andone, Rednic, Lupu, Lupescu, Mateuț sau Răducioiu sunt la Dinamo, „militarii” îi au pe Dan Petrescu, Iovan, Bumbescu, Hagi, Lăcătuș, Pițurcă sau Ilie Dumitrescu.

În Gara de Nord este alertă. Găitanele albastre ale milițienilor stau în alertă. Un tren mixt, format din dinamoviști și steliști, „se află garat și va pleca” spre Brașov.

Printre pasagerii garniturii, în vagoanele destinate „câinilor”, se află și Sergiu Ioan (60 de ani), fanul roș-albilor care nu a ratat niciun derby din acest calibru din 1979 și până în prezent. Deși pare greu de crezut pentru realitatea zilelor noastre, garnitura, în acest format, cu vagon tampon între steliști și dinamoviști în care se aflau forțele de ordine, se pune în mișcare spre Valea Prahovei.

„Trenul a fost o cursă specială, București- Brașov cu puține opriri din motive evidente. Pe jumătate din vagoane scria, cu cretă, „Dinamo”, pe cealaltă jumătate, „Steaua”, între ele era un vagon cu milițieni. În Gara de Nord, când ne-am urcat, cred că a fost mobilizată jumătate din miliția Bucureștiului, să nu ne încăierăm în gară, că nici nu apucam să urcăm în tren”, povestește, la EXCLUSIV DINAMO, Sergiu Ioan (FOTO SUS).

Cristian Țopescu, luat în vizor de „câini”. „Era stelist” 

Sinaia, gară regală. Trenul cu suporteri oprește. Din vagoane țâșnesc suporterii. Sergiu Ioan își amintește, în cadrul emisiunii EXCLUSIV DINAMO, filmul evenimentelor: „Trenul a făcut câteva opriri, să bem apă. Cei mai solizi dintre noi aveau nevoia asta, să bea apă, să coboare în gară, poate, poate le e sete și rivalilor. În vagonul neutru se afla reputatul comentator tv, iar aici nu am glumit decât vreo 25%, Cristian Țopescu. Stelist cunoscut! Urma să se afle la Brașov, am impresia că fusese iertat după gafa aia de la Stockholm, când spusese că jucătorii români trebuie lăsați să joace în străinătate (n.r. în 1983, după meciul României contra Suediei, din ordinul Elenei Ceaușescu, lui Cristian Țopescu i-a fost interzis să mai comenteze partidele transmise de Televiziunea Română). Și a coborât și Cristian Țopescu la Sinaia, iar noi ne-am îndreptat așa spre el să-i cerem autografe probabil (n.r. râde), ne lega, așa, o prietenie foarte strânsă… ca stelist. Și s-a urcat la loc în vagon și au coborât milițienii din vagonul mixt, neutru, să vadă ce se întâmplă, de ce nu pleacă trenul, să se asigure că nu ne lasă pe traseu, se puteau întâmpla alte lucruri. Și Cristian Țopescu a dispărut complet din peisaj. Am ajuns la Brașov, la stadion, pe trasee complet diferite prin oraș, trasee gardate cu milițieni din 20 în 20 de metri”.

Steaua s-a impus la limită și a câștigat cupa

Steaua s-a impus în acel meci, la limită, 1-0, gol Gică Hagi, o amintire amară pentru fanul dinamovist. „Erau echipe bune și a noastră și a lor, alt fotbal, altă intensitate, nivel tehnic, de nivel european. Erau meciurile Dinamo- Steaua, eu așa spun mereu, Dinamo- Steaua, nu pot să spun invers. Un astfel de derby, în anii 80, rivaliza cu un Ajax vs Feyenoord, Liverpool vs Aston Villa, care erau tari pe vremea aia, dovadă prezențele echipelor Dinamo și Steaua în cupele europene.Noi  ajungeam în semifinală, ei au mers în finală, una au câștigat-o, alta, din fericire, au pierdut-o. Am pierdut 1-0, gol Hagi, de la kilometrul 36, ca de obicei. Întoarcerea s-a făcut cu același tren, în cursul nopții, a fost foarte interesant…”, încheie, plin de patosul fanului fanatic, Sergiu Ioan.

DinamoSteaua 0-1

Brașov, Stadion Municipal, Spectatori: 35.000

A marcat: Gheorghe Hagi (67)

Steaua: Lung – Petrescu, Iovan, Bumbescu, Rotariu – Stoic, Minea (I. Stan, 84), Hagi, Dumitrescu – Lăcătuş (Balint, 85), Pițurcă
Antrenor: Anghel Iordănescu

Dinamo: Stelea – Varga, Andone, M. Rednic, Klein – Mateuţ, I. Lupescu (C. Orac, 46), Lupu, Mihăescu – Vaişcovici, Cămătaru (Răducioiu, 78)
Antrenor: Mircea Lucescu

Au arbitrat: D. Petrescu (Bucureşti). Asistenţi: Porumboiu (Vaslui), Gheorghe Constantin (Rm. Vîlcea)

Publicat: 24 11. 2023, 14:09