De ce au oprit englezii așa târziu partidele din Premier League? Strategia Guvernului Boris Jonhson este considerată un „pariu riscant”

În plină nebunie legată de coronavirus, englezii au reacționat foarte lent. Sau cel puțin așa au lăsat impresia… Au impus destul de târziu restricții, iar meciurile de pe teritoriul lor s-au desfășurat cu spectatori. Campionatul englez de fotbal a fost suspendat abia sâmbătă deși în Marea Britanie s-au înregistrat 10 decese, iar 1.140 de persoane sunt infectate cu noul virus. Agenţia Bloomberg susține că ar putea fi o strategie.

În Marea Britanie a părut că s-a auzit destul de târziu de COVID-19. Sezonul în Premier League a fost oprit doar după ce Mikael Arteta- antrenorul lui Arsenal și Callum Hudson-Odoi- jucătorul lui Chelsea, au fost depistați pozitivi.

Până atunci a fost veselie mare. S-a desfășurat chiar și festivalul hipic de la Cheltenham, cu 60.000 de oameni în tribune. Să nu uităm de partida Liverpool- Atletico Madrid care s-a jucat în fața unui stadion plin, cu 3.000 de fani veniți din Spania, țară unde s-au înregistrat 191 de decese din cauza virusului.

Guvernul de la Londra a fost aspru criticat, mai ales după ce i-a lăsat pe suporterii iberici să calce pe pământ britanic. Postul de televiziune CNN pune o întrebare după ce a analizat deciziile cabinetului londonez: „Ce știu britanicii, iar ceilalți europeni nu au aflat?”.

Americanii spun că britanicii au luat măsuri târziu, în timp ce țările din jurul lor au implementat decizii dure: au plasat oameni în carantină și au închis granițele. Jurnaliștii vorbesc despre un pariu foarte riscant.

Agenția de presă Bloomberg susține că Boris Johnson și cabinetul său au o altă strategie, decât celelalte țări europene. Nu și-au propus stoparea pandemiei, ci încetinirea răspândirii virusului. „Strategia anti-virus a lui Boris Johnson prevede ca lumea să ia boala” este titlul articolului.Cei mai mulţi oameni se vor îmbolnăvi, mulţi se vor simţi rău, dar aproape toţi îşi vor reveni”, este concluzia agenţiei Bloomberg.

Care este scopul? Obiectivul este imunizarea comunității cu pași mărunți, susțin cei de la Bloomberg. Acesta ar fi punctul în care o proporție mare a populației a luat boala și s-a imunizat. Iar acest lucru s-ar face treptat, fără valuri de îmbolnăviri care ar depăși sistemul medical.

„Nu se poate opri în totalitate această epidemie, astfel că nu trebuie să încerci să o stopezi în totalitate. Ar fi oprită doar până când va apărea din nou, la sfârşitul anului, iar Serviciul britanic pentru Sănătate (NHS) este mai vulnerabil iarna şi apar alte probleme”, a afirmat Patrick Vallance, consilier al guvernului britanic pe tema ştiinţifice.

Oficialul a revenit după câteva ore cu o declarație controversată: el a estimat că 40 de milioane de oameni din Marea Britanie, adică aproape două treimi din populația totală a regatului, ar trebui să se infecteze cu coronavirusul pentru a crea imunitate.

Și Franța pare să meargă pe un drum asemănător.

„Acest lucru nu înseamnă că nu se va face nimic: autoritățile publice fac acum toate eforturile necesare pentru a încetini propagarea virusului, pentru a evita blocarea serviciilor de urgență. Este vorba de aplanarea curbei epidemice, prin limitarea contactelor”, scrie „Le Figaro”.

Publicat: 14 03. 2020, 19:05
Actualizat: 14 03. 2020, 19:45