20 de ani de la moartea lui Cătălin Hîldan, ziua cea mai tristă pentru suporterii dinamoviști! Gestul superb făcut de Ionel Dănciulescu | FOTO EXCLUSIV

Cătălin Hîldan n-a fost uitat de suporterii dinamoviști, fostul mijlocaș, plecat dintre noi mult prea devreme, în timpul unui amical blestemat, devenind un adevărat simbol în „Ștefan cel Mare”. La 20 de ani de la dispariția lui Cătălin, Ionel Dănciulescu a fost și el la Brănești, acolo unde este înmormântat Hîldan, fostul atacant având o relație specială cu fotbalistul care a prins lotul pentru Euro 2000, cu doar câteva luni înainte de a muri, la doar 24 de ani.

Azi, 5 octombrie 2020, se împlinesc fix 20 de ani de la moartea „Unicului Căpitan”, iar la Brănești sunt așteptați jucătorii lui Dinamo, antrenorul Cosmin Contra, dar și suporterii, foarte apropiați de familia lui Cătălin Hîldan. În tricoul lui Dinamo, Cătălin Hîldan a bifat 138 de prezențe și a marcat șase goluri. Totul s-a terminat în timpul unui amical jucat de roș-albi la Oltenița.

20 de ani de la moartea lui Cătălin Hîldan, „Unicul Căpitan” pentru suporterii dinamoviști

„Mi-aș fi dorit să-i dedic victoria memoriei lui Cătălin Hîldan, dar n-am putut”, a fost reacția sinceră a lui Cosmin Contra, după eșecul cu FCSB, scor 2-3.

Ionel Dănciulescu (foto) a trecut pe la mormântul lui Cătălin de la Brănești duminică, după eșecul de sâmbătă al lui Dinamo cu FCSB, scor 2-3. Fostul mare atacant a rămas într-o relație foarte bună cu suporterii, dar și cu familia lui Cătălin Hîldan, fiind bun prieten cu Cristi Hîldan, fratele regretatului fotbalist.

„Mă gândesc mereu «Doamne, de ce nu m-ai luat pe mine?!» Mi-e rușine să spun, dar să știi că uneori și înjur când mă gândesc la asta, a spus Marin Hîldan, tatăl lui Cătălin Hîldan, într-un interviu special acordat pentru ProSport în urmă cu un an.

Daniel Florea a fost ultimul care a dialogat cu cel pe care dinamoviștii îl cunosc ca „Unicul Căpitan”, iar familia acestuia a decis să-i dea acestuia o „amintire” de la fostul său prieten, cruciulița pe care acesta a ținut-o în mână până să fie îngropat.

„Înainte să cadă Cătălin, a pasat în profunzime pentru mine, am alergat, și când m-am întors mi-a spus „Te pasează fratele tău”. Și ce s-a întâmplat acolo, cu salvarea care nu putea să treacă peste o bordură foarte mică…

După cazul cu Cătălin au început să fie două salvări, aparate de resuscitat și multe chestii. În Ucraina era diferență mare, și condițiile. Tot ce se întâmpla acolo era ca la cluburile mari din Europa, nu îți lipsea nimic. Te simțeai fotbalist, nu aveai motive să nu dai totul pe teren”, și-a adus aminte Daniel Florea, la ProSport Live, în urmă cu aproape doi ani.

 

„Dacă moartea nu vrea bani, vrea copii și oameni mari…”

Bun prieten cu tatăl regretatului fotbalist, jurnalistul sportiv Ioan Chilom a publicat, în 2003, o carte în memoria celui care a fost „Unicul Căpitan”. „Marin m-a rugat la două luni după ce și-a îngropat băiatul. Nu puteam să-l refuz. Acesta a fost primul meu gând, dar ne leagă o prietenie de-o viață. Am adunat într-o carte mărturiile multor foști colegi de-ai lui Cătălin. Cea mai cutremurătoare mi s-a părut aceea a lui Mihalcea. Acesta a povestit cum pe 4 octombrie, cu o seară înainte de tragedie, la petrecerea organizată de Valentin Năstase, Hîldan a solicitat orchestrei să-i cânte de patru ori melodia Ilenei Sărăroiu «Dacă moartea nu vrea bani, vrea copii și oameni mari». „Este clar că el se afla pe un teritoriu străin nouă atunci”, a sunat, rece, concluzia lui Mihalcea, spusă autorului cărții în 2002.

Mijlocașul dinamovist a bifat și opt selecții în națională, fiind convocat alături de mari jucători ai României la turneul final Euro 2000. Alături de Dinamo, Cătălin Hîldan a câștigat campionatul în sezonul 1999-2000 și Cupa României în 2000.

Publicat: 05 10. 2020, 08:15
Actualizat: 07 10. 2020, 01:40