Noi prejudiciem statul, dar statul să ne construiască stadioane. Cum au păcălit Mircea Sandu și Ionuț Lupescu rugby-ul și atletismul românesc | OPINIE DANIEL NAZARE

Discuția iscată de folosirea Arenei Arcul de Triumf s-a încins în ultimele zile. Rugby-ul vrea arena pentru sportul cu balonul oval pentru că aici se joacă această disciplină de peste 100 de ani, FCSB n-are unde să dispute partide oficiale după izgonirea din Ghencea și tânjește după un stadion propriu, iar Răzvan Burleanu, președintele FRF, coorporatist convins și specialist în redus costuri, vrea cheltuieli minime când joacă juniorii și fetele.

Lupta se dă în trei, s-a adăugat și Rapidul în această ecuație până e gata Giuleștiul. Ideal ar fi să fie rugby, concerte, fotbal, oierit, mitinguri politice și târguri ca investiția să se amortizeze.

Totul pentru fotbal, totul pentru Sandu și Lupescu

Pentru cei care au uitat, Arena Națională ar fi trebuit să aibă pistă de atletism și acolo să se joace rugby. Inițiativă susținută de Nicolae Mărășescu, Alin Petrache și primarul de atunci, Sorin Oprescu. Pentru că au motivat că stadionul trebuie să fie făcut cât mai repede că se apropia finala Europa League, Mircea Sandu și Ionuț Lupescu, apostolii moralității din fotbalul românesc, au scos din schemă, doar că să fie ei în primplan, cele două sporturi. Mulți nu știu, alții s-au făcut că au uitat.

Dar rugby-ul a suferit atunci o cruntă lovitură. Azi Mircea Sandu și Ionuț Lupescu au dispărut din peisajul autohton. Noi am rămas în continuare. În același timp, sportul gâfăie.

  • Ridicat în 1953, pentru Festivalul Mondial al Tineretului şi Studenţilor, Stadionul „23 August” a devenit gazdă a unor importante dispute rugbistice. Primul meci a intrat în istoria acestui sport. În istoria mondială. Cu toate că vremea nu era propice, cerul fiind acoperit de nori, în 19 mai 1957, România a disputat primul meci-test de rugby cu Franţa de după război. Fără să fie impresionaţi de faptul că adversara tocmai câştigase Turneul celor 5 Naţiuni, Viorel Morariu, Titi Ionescu, Alexandru Penciu şi ai lor colegi au condus cu 15-6 în minutul 60, spre satisfacţia privitorilor din tribună. România a pierdut „la mustaţă”, în ultimul minut (15-18), însă presa străină a consemnat jocul nostru, dar şi un aspect nemaiîntâlnit la o dispută rugbistică interţări: la acel meci au asistat 100.000 de spectatori!
  • Pe cea mai mare arenă bucureşteană s-au disputat şi cele două meciuri ale naţionalei cu Noua Zeelandă. Primul a avut loc în 1981 şi a reprezentat un eveniment, fiind pentru prima şi ultima oară când selecţionata „All Blacks” a jucat pe un stadion din Europa Centrală şi de Est.  Disputa a avut loc la o lună după ce „stejarii” câştigaseră (12-6) în faţa Scoţiei, tot pe „23 August”. Paradoxal, la meci au venit „numai” 25.000 de spectatori, care n-au avut însă ce regreta. Condusă de Mircea Paraschiv, naţionala a pierdut la mare luptă (6-14), însă arbitrul i-a refuzat de două ori un eseu perfect valabil.
  • În 2004 am câștigat împotriva Italiei la mustață! Prima victorie impotriva unei echipe din cele 6 Națiuni după 14 ani de așteptare (ultima a fost cea de la Auch din 1990). Ca amănunt: Paraschiv antrenor, Alin Petrache căpitan!

Acum toată presiunea e pe Alin Petrache. Că nu vrea să-i lase pe alții să joace pe Arcul de Triumf, că doar rugby-ul să se bucure de investiție. „M-ați scos de pe 23 August, unde s-au jucat și s-au reușit mari triumfuri la rugby, iar acum vreți să veniți toți pe Arcul Triumf”, ar putea spune șeful FR de Rugby. Și ar avea dreptate.

Rugby-ul a fost exclus mișelește din calculele de pe Arena Națională. Mai mult, terenul de la Arcul de Triumf aparține FR de Rugby, iar „la șosea” s-a jucat ani la rând doar acest sport.

Fotbal profesionist cu bani și stadioane de la stat. Numai în România

Rugby-ul e sport amator, nu profesionist. Marile cluburi profesioniste de fotbal din lumea asta, de la Bayern Munchen la FC Barcelona, de la Manchester United la Juventus Torino, investesc în propriile stadioane.

Nu se roagă de Regele Carlos, de premierul Gonzales, de cancelarul Angela Merkel, de Boris Johnson sau italianul Conte să le facă arene pe bani publici. Nu mai punem la socoteală că finanțatorul FCSB a fost condamnat pentru evaziune fiscală. Adică a prejudiciat statul român de bani, iar acum cere aceluiași stat să-i construiască stadioane pe care să joace echipa lui profesionistă.

OPINIE | Daniel Nazare despre stadionul Olimpico din Roma: 4 meciuri în 8 zile. Cum de la italieni se poate?

Domnilor guvernanți, dacă asta doriți, dați-le terenul celor din lumea fotbalului. Marilor oameni de sport: Burleanu, Iorgulescu, Becali, Nețoiu, Borcea și Copos. Sunt cei mai buni cetățeni la administrat banul public și la înfruptarea din bani publici. Ăsta e capitalismul din România, să ajungi patron pe banii statului.

Așa e de pandemie: toți cei care urlau ca statul să nu fiscalizeze afacerile acum mulți ani sunt tot cei care stau acum cu mâna intinsă la guvernul Ludovic Orban și îi fac cu ochiul președintelui Iohannis. Să fie ajutați! Și, am uitat, Doamne Ajută pentru tot sportul românesc!

Publicat: 22 05. 2020, 07:46
Actualizat: 22 05. 2020, 08:33