Limba noastră-i o comoară. Fcsb – substantiv comun

Editorial Vali Moraru, Limba noastră-i o comoară. Fcsb - substantiv comun
Vezi galeria foto - 5 poze

Când instanțele l-au obligat să nu mai folosească numele ”Steaua”, Gigi Becali a strigat la televizor că porecla ”FC FCSB” nu vrea să însemne Fotbal Club Fotbal Club Steaua București. Nuuu, nici gând. Nu înseamnă nimic, ne-a asigurat, pe noi și pe bravii legiuitori, mândru de giumbușlucul realizat și pe tărâm lingvistic. Motiv pentru care ctitorul unei asemenea aiureli trebuie admirat pentru donația făcută lexicului limbii române.

Ne-am îmbogățit spiritual până la lacrimi cu un nou cuvânt, fcsb, singurul format numai din consoane și care să nu fie interjecție, deși nu de puține ori îți vine tremuriciul: ”Fcsbrrr!” Nu din cauza valorii sportive a echipei, ci a nebunelilor de se tot întâmplă pe altarul ei.

Specialiștii Institutului de Lingvistică din cadrul Academiei Române luptă de ani buni cu entuziasm și perseverență pe frontul descifrării exacte a noului venit. ”Hmmm…”, și-au zis ei, rămânând fideli sferei exclusive a  consoanelor. ”O fi substantiv? Dacă da, cum se articulează, cum se declină, stimați comentatori? Fcsbul? Fcsbului? Plecăm de la ipoteza că e substantiv masculin? Sau putem accepta și forma fcsbei? Sau fcsbeaua?”.

Editorial de Vali Moraru! Limba noastră-i o comoară. Fcsb – substantiv comun

Omul de rând nu a mai așteptat norma venită de la lingviști. Pe principiul ”piața face regula, dă-i încolo de specialiști”, lumea i-a zis ”fecesebe”, cu formele ”fecesebeul” și ”fecesebeului”, cu genul încă nedefinit între masculin și neutru. În nici un caz feminin, c-ar fi ieșit ”fcsbeaua”, mult prea asemănător cu cuvântul interzis. Iar susținătorii și purtătorii de însemne cu consoane așezate cu grijă în cruce au fost numiți, ușor zeflemitor, nu vi se pare?, ”fecesebiști”.

Doar că poți zice fecesebe la ceva ce se scrie fcsb doar dacă fcsb înseamnă abrevierea a ceva, orice, nu contează, prin ceea ce se cheamă ”siglă”. Fără legătură cu sigla clubului, nu săriți, e vorba de un procedeu de abreviere. Adică să iei inițialele de la ceva, cum ar fi Federația Română de Fotbal, și să scrii FRF. Dar să citești, normal, ”ferefe”.

Dacă fcsb nu are treabă cu inițialele de la acel ceva, orice, cum e cazul la CFR, atunci de ce să citești noul cuvânt fecesebe? Pentru că e atent la detalii și preocupat activ de dificultățile fonetice, Becali a făcut ce știe el mai bine, a speculat. Cum tribuna, hâtră nevoie mare, a scos-o pe-aia cu ”Faci Ce Spune Becali”, zămislitorul de carte și slovă încarcerată a suplimentat doza zilnică de pâine și circ. S-a amuzat copios de înțelepciunea populară și a urcat zicerea la rang de lege: ”Da, hă-hă, asta înseamnă, Faci Ce Spune Becali, hă-hă!”

Ajunși în legalitate, noi, utilizatorii de fecesebe, constatăm că, oricât de nocive ar fi E-urile de prin salam, cele 4 E-uri din fecesebe ne-au salvat viața. Altfel, dacă nu erau niște amărâte de inițiale, trebuia să recurgem la artificii neliterare de genul ”fâcâsâbî”. Neplăcut, nu?

Anii au trecut, dar n-au trecut degeaba. Am lăsat deoparte irelevantele probleme lingvistice și am reușit să aflăm că palmaresul e așa: o bucată e a unora, altă bucată e a celorlalți iar a treia și, uff, ultima bucată nu e a nimănui, e a urmașilor urmașilor nimănui.

Fotbal Club Fotbal Club Steaua București. Ceva în neregulă?

După ce s-a ferit să-i zică Steaua ani de zile, întemeietorul fecesebeului a prins curaj odată cu startul recursului de la Înalta Curte. A mai zis și Ciolacu ceva, a demisionat și ministrul ghimpe-n coastă (aș, vorba vine!), începe și recursul… altfel îți etalezi amplitudinea de vultur! ”Da, dom’le, asta-nseamnă, Fotbal Club Steaua București, nu e clar?” Redobândirea curajului și entuziasmul unui nou început fac să mai scadă concentrarea la micile detalii așa că întunericul ne va însoți în aflarea răspunsului la logica întrebare: dacă FCSB înseamnă Fotbal Club Steaua București, ce naiba mai înseamnă FC FCSB? Cum ce? Am zis încă din primul paragraf: Fotbal Club Fotbal Club Steaua București. Ceva în neregulă?

Până când urmașii urmașilor noștri vor afla care e adevărata Steaua, să constatăm o jumătate de adevăr strecurat de colonelul Talpan printre imense poticneli la nivel de limbă română: ”De ce nu sunt trimiși la Parchet generalii care au dat Steaua?” Cealaltă jumătate ar fi că însăși domnia sa ar putea face demersul dacă nici un alt reprezentant al statului nu e capabil.

Pierdut printre consoane, procese și impulsuri de distrugere a propriei creații, piperanul suprem ne mai anunță încă o dată că se va retrage. Lecția West Ham pare să-l fi convins că nu se pricepe. Deși lecția Silkeborg a părut mult mai relevantă. Când te bat unii cu mai mulți bani și cu mai mult talent decât tine, asta e. Dar când te bat la fundul gol unii care nu sunt nici mai talentați, nici mai bogați, doar mai pricepuți în ale fotbalului și cu o educație superioară, abia atunci sesizezi gravitatea.

Dacă ar fi să-l credem în privința retragerii tot am avea o urmă de regret: de ce naiba l-a așteptat pe David Moyes când tot amărășteanul carpato-danubiano-pontic i-a zis același lucru? Am pierdut cu toții vreo douăj’ de ani.

Publicat: 04 11. 2022, 21:18
Actualizat: 04 11. 2022, 23:47