În fond, o mascaradă fără fond

Gigi Becali a devenit sperietoare pentru celelalte cluburi din Superliga, dupa ce fotbalistii fug de la echipe ca sa se transfere gratis la FCSB! Cazul atacantului care ar putea ajunge vedetă, dar pe care clubul nu îl lasă să plece fără clauza de 500.000 de euro: „Eu am o reticență”
Vezi galeria foto - 5 poze

La Liga Profesionistă de Fotbal, în pașnicul cartier Cotroceni, s-a desfășurat, marți, „o întâlnire de lucru a comisiilor de business și sport ale LPF”. Așa scrie pe foaie. „Din discuțiile purtate în cadrul ședinței, reprezentanții cluburilor membre LPF au hotărât renunțarea la aplicarea de îndată a regulii U 21, respectiv începând cu prima etapă din cadrul sezonului 2023/2024 al Suiperligii” (sic!). Pe hârtie, subsemnații au votat… echilibrat. 7 „sunt de acord”, 7 „sunt „împotrivă”. Iar alții, până la toți, se abțin.

Trebuie să spunem că întâlnirea din colina Cotroceniului este consultativă, hotărârile sunt luate, indiferent de discuțiile din Cotroceni, în altă zonă a orașului, la Casa Fotbalului – Federația Română de Fotbal, Comitetul Executiv. Acolo, Superliga și LPF au trei reprezentanți. Din 13.

Comisiile Cotrocenilor și votul frăgezit

Apoi, comisiile asamblate, „business și sport”, sunt, în fapt, niște poante. De ce spun asta? În primul rând, foaia minte, „comisia de sport” nu există. Este, de fapt, „comisia de fotbal”. Iar din comisia de fotbal, conform site-ului Ligii Profesioniste de Fotbal, fac parte reprezentanții următoarelor cluburi: defuncta Gaz Metan Mediaș (reprezentată de o liniuță), Farul Constanța (de domnul Bivolaru – absent, din Tomis Nord a venit Zoli Iasko. Și s-a abținut!), FCU Craiova (Marcel Pușcaș), FC Argeș (Jean Vlădoiu – plecat de jumătate de an din Trivale), Dinamo București (George Trandafir – și-a dat demisia anul trecut), Voluntari (Bogdan Bălănescu), CS Mioveni (Claudiu Cojocaru) – club care e în… Liga 2!, FCU Craiova 1948 (Marcel Pușcaș), FC Rapid (Marian Mihail).

Și să bifăm și cealaltă comisie, care este botezată, pompos, de business, care, printre altele, are pe lista subiectelor tratate și „exploatarea jocurilor electronice”. De aici enumerăm următorii membri: Marcel Ghergu (Chindia) – nu mai este președinte la Chindia, clubul nu mai e în Superliga, Vali Argăseală (FCSB), Attila Brosovszki (UTA), o liniuță din partea clubului Academica Clinceni – între timp și clubul a devenit o liniuță-, Ovidiu Costeșin (Universitatea Craiova), Cătălin Anton (FC Botoșani), o altă liniuță, de data asta bilingvă, din partea clubului Sepsi și Cristian Balaj (CFR Cluj).

Întâlnirea de lucru…

Și acum să revenim la realitatea și necesitatea „întâlnirii de lucru”. Pe foaia prinsă în falangele lui Gigi Becali (VEZI FOTO JOS), în care 7 au votat pentru înlăturarea regulii Under 21, 7 împotrivă și doi, pe sistemul- nu mă bag, eu nu știu de-astea –  s-au abținut, semnează cine s-a nimerit, nu cine s-a potrivit. Argăseală, Costeșin, Bălănescu, Marian Mihail, Cristi Balaj și domnul Brosovszki de la UTA sunt din panoul comisiilor mai sus menționate. În rest? Cine a ajuns, a fost prin preajmă sau s-a așternut mai târziu în legenda Superligii. Excludem liniuțele bolduite. Apar în standuri, cu nume, prenume și semnătură, Vlad Iacob de la Dinamo, reprezentanți de la Petrolul, Hermannstadt, Politehnica Iași, Oțelul Galați sau Universitatea Cluj. Bine ați venit, prost ați nimerit!

Noi credem că e mai bine să ne abținem

Ieșim din compoziția și rostul comisiilor mai sus menționate și ne îndreptăm atenția spre cele două cluburi care s-au abținut. Farul Constanța, club reprezentat de Zoli Iasko (director sportiv) și Sepsi. Dobrogenii sunt principala sursă de tineri fotbaliști din fotbalul românesc și, conform ADN-ului de zonă, formația de la Ovidiu ar fi fost direct interesată ca regula Under 21 să rămână înfiptă în realitatea fotbalului românesc. Sunt zeci de jucători produși la fiecare generație, unii pot escalada această regulă sau celelalte valabile în ligile inferioare pentru… pentru o șansă în plus, într-un moment în care mulți tineri se ratează. Dar poate, așa cum știm deja, orgoliul a primat. Gheorghe Hagi nu-i poate da dreptate lui Răzvan Burleanu, cel care a inventat, a implementat și a susținut regula. Spunem poate, există posibilitatea ca în spate, camuflate, să zacă și alte motive. Cât despre Sepsi? Banii primiți din partea Guvernului de la Budapesta pentru finanțarea clubului vin, în mare parte, dacă nu exclusiv, pentru sectorul juvenil. Atunci de ce să te abții când ești dator, în brațele raționamentului, cu o poziție clară, fermă, în această ruletă a alegerii? Sau poate nu! Fiecare cu laboratorul lui și, până la urmă, ce poate alege o liniuță situată între „igen” și „nem”? E mai bine să se închine la „nem tudom”.

Strategie de Bănie

Un caz la fel de interesant, nu băgăm în seamă flăcăreala lui Gigi Becali, că oricum a fost stoarsă de nectarul pehlivanului, este al celor de la Universitatea Craiova. Clubul din Bănie s-a poziționat, frontal, împotriva regulii Under 21. Universitatea Craiova este, la zi, campioana României din Liga de Tineret, fosta Liga Elitelor U19, competiția etalon la nivel de juniori, în care au drept de joc fotbaliști Under 18, plus trei jucători Under 21. Ce o să le spună clubul acestor tineri care se pregătesc să beneficieze din plin de această regulă? Răspunsul este la domnul Costeșin, care trebuie să-l întrebe pe domnul Rotaru.

Morala poveștii? În Cotroceni a avut loc o sfadă fără rost, un banc prost. O pierdere de alizeu într-o zi cu soare. Cu soare și comisii. Așa că ne vedem la FRF, nu mai devreme de ora 16. Acolo vor răsuna alte chimvale de vorbe goale.

Publicat: 27 06. 2023, 16:50
Actualizat: 27 06. 2023, 22:35