Realitatea și jocul naționalei, Edi Iordănescu și mitraliera

Edward Iordanescu la intonarea imnului de stat la meciul de fotbal dintre Romania si Israel, din cadrul preliminariilor Campionatului European 2024, desfasurat pe Arena Nationala, sambata 9 septembrie 2023. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
Vezi galeria foto - 5 poze

Marea problemă a antrenorilor români de-a lungul timpului, de la Puiu Iordănescu la Edi Iordănescu, este negarea realității. Belarus – România este un meci în care nu ne-am creat ocazii clare de gol, doar am dominat. 0-0 nu-i bun.

EDITORIAL DANIEL NAZARE | Realitatea și jocul naționalei, Edi Iordănescu și mitraliera

Iar selecționerul nu are ce reproșa jucătorilor, iar directorul tehnic ne spune că am făcut un meci bun. Pare un film SF din care au lipsit golurile pentru că noi am fost lipsiți de luciditate în fața porții, asta ar fi singura problemă identificată de staff-ul tehnic.

Putem afla asta din declarațiile de mai jos. Care par desprinse din alt meci, eventual din alt sport.

Nu am ce să reproşez echipei din punct de vedere al efortului, al atitudinii, cifrele sunt toate în favoarea noastră. Trebuie să fim obiectivi şi să spunem că a fost un meci controlat de noi din toate punctele de vedere
Edi Iordănescu

Nu mai bine ar fi spus selecționerul că am făcut un meci prost, că nu ne interesează posesia, ci doar punctele și calificarea? Că în meciurile cu echipele mici se obține calificarea?

Toate echipele de fotbal, de la Manchester City la CS Dumbrăvița, au zile proaste, meciuri slabe. Dar e obositor să auzi că fotbaliștii au avut atitudine, că nu ai nimic de reproșat, în loc să emiți simplu: am jucat prost azi!

Probabil e dificil, mereu terenul de joc sau arbitrul sunt de vină pentru rezultat.

Ce, e un rezultat care ne scoate din cursa pentru calificare? Mie mi se pare că ai noștri au făcut un meci bun, au dominat de la cap la coadă partida. Ei au avut vreo două contraatacuri periculoase, era și normal să fie așa
Mihai Stoichiță

L-am auzit pe selecționer, înainte de meci, vorbind de respectarea principiilor. Nu știm care a fost principiul cu Pușcaș titular cu Kosovo și Ianis Hagi convocat când nu joacă la echipa de club.

Dar probabil sunt principii intime, nu publice. Ne calificăm la Euro 2024, probabil da, posibil nu. Dar dacă ne vom feri de realitate, nu ajungem nicăieri.

Principiul versus realitate la Edi Iordănescu

Rugby-ul trece prin momente grele acum după eșecurile usturătoare de la Cupa Mondială din Franța. Dar publicul de lângă acest sport i-a apărat pe jucători și antrenori.

Ceea ce nu se va întâmpla niciodată cu iubitorii de fotbal pentru echipa națională condusă de Edi Iordănescu. Pentru că între public și prima reprezentativă s-a creat o mare prăpastie. Iar eludarea realității nu face decât să mențină acest hău.

Nenea Edi, lasă principiile, privește realitatea în față. Doare, știu.

Publicat: 13 10. 2023, 10:58
Actualizat: 13 10. 2023, 14:14