VIDEO | Portrete la un grătar. Imaginile de colecție postate de Balint pe contul său de Facebook atrag mii de suporteri

This browser does not support the video element.

Vezi galeria foto - 18 poze

Contul oficial de Facebook al lui Gabi Balint are 21.000 de urmăritori. Pentru ei, atacantul care a câștigat Cupa Campionilor în 1986 cu Steaua are tot timpul pregătite surprize. De cele mai multe ori, e vorba despre imagini inedite din trecut, din colecția proprie sau din colecția televiziunii române. Chiar dacă multe dintre personajele care apar în imagini sunt necunoscute suporterilor născuți după anii 90, rețeta de conținut aleasă de Balint are succes: postările sale adună mii de like-uri și sute de share-uri.

Din două filmulețe cu valoare de documentar postate în ultimele luni – un grătar cu jucătorii echipei naționale în 1984 sau 1985, pe vremea când selecționer era Mircea Lucescu, și un filmuleț realizat de Adrian Valentir cu imagini captate între 1991 și 1993 (imaginile aparțin TVR și au fost difuzate în emisiunea Replay) – , Balint le oferă followers-ilor șansa de a descoperi întâmplări de culise și frânturi din viața fotbaliștilor care au populat cele mai importante două decenii din istoria fotbalului românesc: anii 80 și 90.

Contextul grătarului făcut în munții Bistriței după Euro 1984 e povestit de Balint în textul postării:

„Doua antrenamente grele pe zi, meciuri amicale, sedinte tactice, analize video…terminate intotdeauna cu o iesire la iarba verde la un gratar si un pahar cu vin, poate doua sau mai multe. Eram o echipa, o familie, eram prieteni si visam sa ajungem departe. Noi, cei tineri, ii ascultam si ii respectam pe cei cu experienta iar atunci cand trebuia sa dam o mana de ajutor la caratul echipamentului nu ne dadeam la o parte”

Imaginile surclasează orice fotografie aflată în arhivele ziarelor de sport din România. Îmbrăcați în civil sau în tricourile echipelor întâlnite la Euro 84 (Coraș și Iorgulescu au tricourile Spaniei, Ștefănescu pe al Portugaliei, iar Hagi e îmbrăcat în tricoul Germaniei), jucătorii se pregătesc de un grătar într-un decor rustic magnific. Selecționerul Mircea Lucescu este surprins în timp ce pisează usturoiul pentru mujdei, Hagi – pe atunci la Sportul Studențesc – e tot timpul pus pe glume, tachinându-i pe Coraș și pe Lăcătuș („Treci în apărare, domnul Lăcătuș!”), Rică Răducanu se sacrifică cărând proviziile la deal, dar de fapt îi lasă pe puștii Lăcătuș și Belodedici, în timp ce viitorul selecționer Răzvan Lucescu privește cu ochi inocenți în obiectiv.

Colecția de portrete surprinse în cadre e în sine o istorie a fotbalului românesc. Printre jucătorii care se uită, unii îndrăzneți, alții timizi, înspre camera de filmat se află două personaje dispărute. „De câte ori revăd acest film o fac cu lacrimi pe obraz în amintirea foștilor mei colegi Costică Ștefănescu și Mișa Klein”, scrie Balint pe contul său de Facebook.


Ioan Andone, pe atunci fundaș la Corvinul. În scurt timp, avea să-l urmeze pe Lucescu la Dinamo

Ladislau Boloni bea dintr-o sticlă de apă minerală. Peste un an avea să devină campionul Europei cu Steaua

Răzvan Lucescu, un adolescent de 16 ani aflat cu tatăl său în cantonamentul naționalei

Mircea Rednic bea un pahar de vin. Acum, se ocupă de revenirea lui Dinamo

Grigore Sichitiu (stânga) avea să fie președintele clubului Rapid în anii 90 pe vremea când Lucescu a preluat echipa

Căpitanul naționalei, Costică Ștefănescu a murit acum doi ani. Bolnav de cancer pulmonar, a decis să se arunce de la balconul spitalului


Gino Iorgulescu este acum președintele Ligii Profesioniste de Fotbal

Gică Hagi, cu un deceniu înainte de a fascina lumea la Mondialul american

Selecționerul Mircea Lucescu avea să fie demis în 1986 după un 4-0 cu Austria. În locul său, a fost numit Emeric Ienei

Mișa Klein, fundașul stânga de la Corvinul în momentul acestei filmări, avea să înceteze din viață în 1993, în sala de forță a clubului Uerdingen

 

Publicat: 30 08. 2015, 18:33
Actualizat: 30 08. 2015, 18:34