Mircea Geoană ocupă o funcție de top în NATO și face dezvăluiri fabuloase despre schimbările la nivel mondial: „Uneori, echipele mari de fotbal au și momente mai grele!” Ce se va întâmpla cu viitorul României, între interesele Rusiei și ale SUA

Mircea Geoană a fost numit, în octombrie 2019 secretar general adjunct al Organizației Tratatului Nord – Atlantic (NATO), iar recent mandatul său a fost prelungit cu un an. Astfel, până în luna octombrie a anului 2023, fostul ministru de externe și candidat la președinția României, va ocupa postul menționat anterior.

Funcția de  secretar general adjunct al NATO este cea de-a doua din ierarhia alianței, iar Mircea Geoană este prima persoană din Europa Centrală și de Est care ocupă această poziție, fiind, totodată, primul și singurul român care se află într-o asemenea poziție de top în cadrul alianței.

Invitat la podcastul lui George Buhnici, liderul NATO a vorbit despre schimbările geopolitice în această eră a tehnologiei, și a explicat că România se află sub adăpost în aceste vremuri tulburi, când mapamondul este măcinat de pandemia de COVID, iar între SUA și Rusia sunt tensiuni din ce în ce mai mari, având în vedere că „marele urs” de la est încearcă mișcări militare pentru a destabiliza situația în regiunea noastră.

Mircea Geoană ocupă o funcție de top în NATO și face dezvăluiri fabuloase despre schimbările la nivel mondial: „Uneori, echipele mari de fotbal au și momente mai grele!” Ce se va întâmpla cu viitorul României, între interesele Rusiei și ale SUA

Și chiar dacă în interiorul NATO vor exista nemulțumiri sau tensiuni între cele 30 de țări membre, Mircea Geoană a dat asigurări că întotdeauna se va ajunge la un numitor comun, folosindu-se de o comparație cu o echipă de fotbal.

„Lumea se schimbă din nou, mai mult decât în 89. Acum este o chestiune globală, este o transformare globală geopolitică, geotehnologică, e o schimbare în societate, în cultura noastră, în noi ca indivizi, schimbarea este structurală. Creierul nostru primitiv simte.

Suntem de partea occidentului european și trans-altantic organic. Și chiar dacă noi avem de construit un rol la masă, pentru prima dată am aliat la NATO întreg occidentului. Este prima oară când în geografia aveam partea cea mai influentă și partea pe care ne-o dorim. Suntem în echipa care trebuie. Și uneori echipele mari de fotbal au și momente mai grele, la vestiar se mai ceartă între ei, unul are bonusul mai mare altul mai mic… nu este armonie în paradis.

Văzând că modelul care ni se propune de la est este prigoană împotriva opozanților politici, big brother care supraveghează societatea… în spatele acestei competiții foarte mari se află și forța ideilor. Și mi-aș dori foarte mult ca românii să creadă în continuare că democrația este mai bună decât dictatura, să creadă că o societate deschisă este mai bună decât una în care să-ți fie frică să vorbești, să scrii ceva pe online. (…)”, a explicat Mircea Geoană la podcastul lui George Buhnici.

România a intrat în NATO în anul 2004, aderarea la alianță fiind considerată una dintre marile reușite după Revoluția din 1989. Ulterior, în 2007, țara noastră a aderat și la Uniunea Europeană.

Publicat: 01 01. 2022, 18:21
Actualizat: 01 01. 2022, 18:25