Lovitură devastatoare! Vaccinul anti-COVID administrat fiicei lui Putin crește riscul infectării cu HIV

Vaccinurile împotriva COVID-19 dezvoltate în Rusia și China ar putea favoriza dezvoltarea unor afecțiuni foarte grave, chiar și incurabile, printre care și HIV.

Cele două vaccinuri sunt bazate pe un virus comun de răceală la care mulți oameni au fost deja expuși și și-au creat anticorpi. Astfel, efectele vaccinului ar putea fi limitate și chiar periculoase, scrie Reuters.

Vaccinul produs de firma chinezească CanSino Biologic, aprobat deja pentru utilizare militară în țara asiatică, este o formă modificată a vaccinului împotriva adenovirusului de tip 5, prescurtat Ad5. Compania se luptă acum să obțină autorizări în mai multe țări, înainte să termine testele la scară largă.

Totodată, vaccinul dezvoltat de Institutul Gamaleya din Moscova, aprobat deja de autoritățile rusești la începutul lunii august, este și el bazat pe Ad5 și un alt adenovirus mai puțin comun.

„Acest vaccin mă îngrijorează pentru că mulți oameni sunt deja imuni. Nu sunt sigură care este strategia lor… poate că nu va avea eficiență de 70%. Ar putea avea de 40% și asta e mai bine decât nimic până când apare ceva mai bun”, a spus Anna Durbin, un cercetător în domeniul vaccinurilor la Universitatea Johns Hopkins din Canada.

În comparație cu vaccinurile dezvoltate de englezi și ruși, cercetătorii companiilor farmaceutice din vest și-au bazat vaccinurile împotriva COVID-19 pe alte adenovirusuri. Vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford împreună cu AstraZeneca în Marea Britanie este bazat pe un adenovirus întâlnit numai la cimpanzei, în timp ce vaccinul dezvoltat de americanii de la Johnson&Johnson folosesc virusul Ad26, foarte rar întâlnit la oameni.

Riscul de infectare cu HIV

Unii oameni de știință se tem că vaccinul pe bază de Ad5 poate crește probabilitatea infectării cu HIV la oamenii cu o imunitatea pre-existentă.

„Aș fi foarte îngrijorat pentru cei care folosesc acele vaccinuri în orice țară expusă la riscul infectării cu HIV, iar SUA se află printre acele țări”, a spus doctoral Larry Corey, co-lider al Rețelei Vaccinului pentru Prevenția împotriva COVID din Statele Unite.

Mai mulți experți și-au arătat scepticismul despre vaccinul rusesc, după ce guvernul de la Moscova a declarat că intenționează să-l utilizeze pe grupuri mari din propria populație în luna octombrie, fără să aibă suficiente date din testările anterioare.

Putin susține că una dintre fiicele sale a primit vaccinul

Recent, Valdimir Putin, președintele Rusiei, afirma că una dintre fiicele sale a primit o doză din vaccinul produs de Institutul Gamaleya. La scurt timp după administrare, ea a avut câteva efecte secundare, printre care și o febră de puțin peste 38 de grade celsius. Ulterior, ea s-a simțit bine.

Publicat: 31 08. 2020, 17:19