Ioan Niculae, interviu fabulos. De ce lucrează cu Gazprom, câte sute de milioane de euro a investit în uzinele din grupul său și cum vor ajunge firmele lui să consume mai mult gaz decât toată Bulgaria

În anul 2013, Ioan Niculae era „cel mai bogat român”. Cel puțin așa spunea celebrul „Top Capital”. Problemele cu justiția au atârnat însă greu și averea patronului echipei Astra Giurgiu a avut mult de suferit. Omul de afaceri este gata de o revenire spectaculoasă. Anul acesta cinci din cele șase uzine chimice ale grupului pe care îl deține vor fi deschise. Are nevoie de mult de gaz, așa a ajuns să încheie un contract cu Gazprom. Combinatele lui vor consuma aproape 3 miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Ioan Niculae a fost condamnat la închisoare cu executare în două dosare. Sentințele au fost pronunțate în 2015 și 2018. În perioada în care a avut probleme cu justiția, firmele patronului echipei Astra Giurgiu au avut mult de suferit. Toate cele șase uzine chimice ale grupului „Interagro” au fost închise. Acum este hotărât să le deschidă.

Două au început deja activitatea, iar până la finalul anului vor funcționa cinci din cele șase combinate. Omul de afaceri este gata să angajeze 4.000 de oameni și spune că a ajuns deja la o investiție de aproape șase sute de milioane de euro. Pentru a începe producția are nevoie de gaz în cantități mari.

„Cu toate șase, am consuma cam 3,1 miliarde de metri cubi de gaz, pe an. Mergând patru fabrici, consumul este de circa 1,5 milioane de metri cubi pe zi pe fabrică, deci 45 de milioane pe fabrică pe lună, deci vreo 180 de milioane de metri cubi numai pe cele patru fabrici de îngrășăminte, din cele cinci, plus 30 de milioane de metri cubi pe lună pe care i-ar consuma Viromet.

Dacă mai adăugam gazul pe care îl cumpăram pentru centrale-la fiecare fabrică am făcut centrală de cogenerare ca să ne producem energia electrică și aburul – ne apropiem de 220 de milioane de metri cubi pe lună la fabricile pe care le pornim în acest an. Deci aproape 2,7 miliarde de metri cubi de gaz pe an, fără combinatul Făgăraș”, a declarat Ioan Niculae într-un interviu acordat economica.net

Ioan Niculae, contract cu Gazprom

Ioan Niculae susține că în România nu a fost susținut și nu a reușit să cumpere gaz de pe piața autohtonă. Așa a ajuns să semneze un contract cu Gazprom, gigantul din Rusia care a înregistrat în anul 2019 un profit de aproape 20 de miliarde de dolari.

„Fabricile acestea există și azi, nu am tăiat un fier din ele, ci, dimpotrivă, am construit enorm de mult. Am peste 600 de milioane de euro investiți în fabricile chimice. Fără aceste investiții, ele nu mai existau, de la 1 ianuarie 2014 nu mai puteau să funcționeze din cauza restricțiilor de mediu.

Am obținut autorizație de mediu la fiecare, pe zece ani, numai investițiile în mediu au fost peste 380 de milioane de euro. Pe lângă investițiile în retehnologizare. Sigur, este o industrie destul de eficientă financiar, avantajoasă, dar trebuie să bagi și bani…”, a mai declarat patronul echipei Astra Giurgiu.

Firmele lui Ioan Niculae consumă mai mult gaz decât Bulgaria

Ioan Niculae a făcut o socoteală simplă. Firmele din grupul său vor consuma mai mult gaz decât unele țări din apropierea României. În acest moment, țara nostră consumă anual 11 miliarde de metri cub de gaz.

„Când spui că ai un consum de trei miliarde de metri cubi, pe an, știind că toată Bulgaria consumă 2,4 miliarde de metri cubi pe an, Moldova 1,4, Serbia spre trei miliarde, noi… pe industria chimică ce a rămas în picioare, nedărâmată, încă putem să consumăm trei miliarde de metri cubi, fără dezvoltările ulterioare”, a mai declarat omul de afaceri.

Îngrășămintele produse  de combinatele lui Ioan Niculae sunt vândute pe piața noastră, dar și în Statele Unite ale Americii.

Astra Giurgiu nu are licență pentru Europa

În timp ce Ioan Niculae pregătește investiții de milioane de euro, Astra Giurgiu a cochetat de multe ori cu insolvența. Nu are licență pentru cupele europene din cauza unor datorii, iar jucătorii s-au plâns că nu sunt cu salariile la zi.

Gabi Tamaș a refuzat să semneze noul contract și a părăsit echipa în timpul partidelor din play-off. Unul dintre motive se pare că a fost legat de unele sume de bani pe care le-ar fi avut de primit. În perioada pandemiei, jucătorilor li s-au propus salarii mai mici cu 50%, iar „Sindicatul Mondial al Fotbaliștilor (FIFPro)” a luat poziție și a promis ajutor pentru cei afectați.

„De când am intrat cu șanse reale în lupta pentru titlu, imediat după etapa respectivă, am început să fim atacați și să ni se pregătească tot felul de scenarii, ca să ne destabilizăm. Sunt foarte multe jigodii. Au început să tremure toți că băieții lui Niculae pot câștiga din nou titlul în România”, a declarat Ioan Niculae în ProSport.

Omul de afaceri a spus de multe ori că Astra Giurgiu trebuie să devină un club care să se autofinanțeze.

Publicat: 13 07. 2020, 16:34
Actualizat: 13 07. 2020, 16:39