Contractul de 80 de milioane de euro atribuit de MApN, cu 10 zile înainte de demisia lui Vasile Dîncu, cel mai mare dușman al lui Gigi Becali în războiul CSA Steaua-FCSB!

Vasile Dîncu și-a prezentat demisia din fruntea MApN, însă cu 10 zile înaintea acestui eveniment, Ministerul Apărării a cheltuit 80 de milioane de euro, în vederea reconstruirii unei unități militare.

Fostul lider MApN a intrat pe lista neagră a Primului Ministru, după ce declarase într-o emisiune, în speța războiului din Ucraina, că “singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia”. Ulterior, la scurt timp după afirmația făcută, și-a prezentat de unul singur demisia.

Cu numai 10 zile înaintea deciziei lui Dîncu de a renunța la funcție, Ministerul Apărării a anunțat că s-a realizat o „Achiziție atribuită prin anunț de atribuire la anunț de participare”.

Ministerul Apărării a cheltuit 80 de milioane de euro, în vederea reconstruirii unei unități militare, cu 10 zile înainte de demisia lui Vasile Dîncu, cel mai mare dușman al lui Gigi Becali în războiul CSA Steaua-FCSB!

În total, MApN a cheltuit, potrivit datelor de pe elicitație.ro, nu mai puțin de 389.757.490.9 lei, adică aproximativ 80 de milioane de euro, iar contractul se întinde pe o perioadă de 66 de luni, încheiat cu firma STRABAG, cea care se va ocupa de demararea lucrărilor pentru unitatea militară din județul Giurgiu.

Achiziția în cauză este, de departe, cea mai mare la nivel intern făcută de MApN în ultimii ani, nefiind o altă tranzacție care să se aporpie de o asemenea sumă.

Motivul invocat de Ministerul Apărării este nevoia de a „combate cu succes potențialele amenințări aeriene specifice războiului”, astfel că infrastructura trebuie modernizată, pentru a fi în conformitate cu normele actuale.

Se vor amenaja nu mai puțin de 18 obiecte de investiție, potrivit hotărârii de guvern, iar acestea sunt: „Amenajarea terenului, Realizare incintă, S.I.S.O.M. (sistem integrat de securitate la obiectiv militar), Protecție incintă, Asigurare utilități cazarmă, Rețele utilități, Comunicații, Zona administrativă, Zona socială, Zona sport, Zona operațională 1: nivel „0”/bateria 1 și 2, Zona operațională 2: nivel „0”/bateria 3 și 4, Zona operațională 3: training și mentenanță nivel „I”, Parc auto și facilități conexe, Pavilioane depozitare, Magazie materiale periculoase, Drumuri și platforme, Amenajare peisagistică”.

Hotărârea de Guvern, publicată pe 12 octombrie 2022

„Cazarma 3600 Mihai Bravu este amplasată în extravilanul comunei Mihai Bravu, județul Giurgiu. Cazarma 3600 (fosta incintă 7 a cazărmii 2258 Mihai Bravu) a fost folosită în trecut ca poligon (în zona sudică) și pentru creșterea animalelor (în zona nordică). Prezenta investiție este fundamentată prin Legea nr. 222/2017 pentru realizarea „Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol” aferentă programului de înzestrare esențial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”, cu modificările ulterioare.

Cazarma 3600 nu dispune de infrastructura necesară depozitării sau realizării activităților de mentenanță aferente sistemelor achiziționate, pregătirii personalului sau administrării activității din unitate. Pentru operarea sistemelor achiziționate sunt necesare facilități pentru garare, mentenanță şi antrenament. Pentru asigurarea calităţii vieţii personalului sunt necesare spaţii administrative, facilităţi de servire a mesei, de cazare, sport, sănătate și recreere”, se mai scrie în HG nr. 309/10.03.2021.„Construcțiile și amenajările existente (foișoare de observare tragere, puțuri de tragere, construcții zootehnice, rețele utilități aferente, drumuri și împrejmuiri) au fost propuse a fi desființate, cazarma aflându-se în prezent într-un proces de schimbare a destinației care implică refacerea integrală a infrastructurii existente.

În anul 2019 în cazarmă s-a inițiat o nouă investiție constând în realizarea unei magazii de depozitare materiale periculoase și a anexelor aferente: împrejmuire, punct control, șopron parcare, foișoare de pază, rețea de iluminat exterior, gospodărie de apă și rețea de alimentare cu energie electrică. Prin prezenta investiție se va asigura alimentarea cu apă, rețeaua de hidranți și rețeaua de canalizare, inclusiv pentru construcțiile din incinta cazărmii cuprinse în investiția din anul 2019.  „Pentru a combate cu succes potențialele amenințări aeriene specifice războiului modern este necesară dezvoltarea infrastructurii militare existente cu o serie de construcții aferente pregătirii personalului militar, depozitării și realizării operațiilor de mentenanță aferente sistemelor din dotare. Obiectivul principal este realizarea infrastructurii necesare pentru îndeplinirea la standarde actuale a cerințelor operaționale specifice activității militare.

Pentru a combate cu succes potențialele amenințări aeriene specifice războiului modern este necesară dezvoltarea infrastructurii militare existente cu o serie de construcții aferente pregătirii personalului militar, depozitării și realizării operațiilor de mentenanță aferente sistemelor din dotare. Obiectivul principal este realizarea infrastructurii necesare pentru îndeplinirea la standarde actuale a cerințelor operaționale specifice activității militare”, se menționează în documentul publicat în Monitorul Oficial.

Publicat: 26 10. 2022, 22:11