BREAKING NEWS | Reacția lui Klaus Iohannis după ce România a înregistrat un record de cazuri de COVID-19: „Este o zi tristă, o situație foarte gravă!” Ce a spus despre revenirea la starea de urgență

Klaus Iohannis, despre impunerea carantinei de Sarbatori
Vezi galeria foto - 5 poze

Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre situația prin care trece România din cauza creșterii numărului de noi cazuri de coronavirus. Iohannis a declarat după vizita la Institutul Cantacuzino că este o zi tristă și că țara traversează o situație foarte gravă. Șeful statului a vorbit și despre revenirea în starea de urgență.

România a înregistrat în ultimele 24 de ore un record absolut de noi cazuri de coronavirus. 555 de cazuri noi și 18 de decese au fost raportate după efectuarea a 13.147 de teste. La ATI, în acest moment, sunt internați 237 de pacienți. Până la aceasta dată, la nivel național, au fost prelucrate 796.484 de teste.

Klaus Iohannis: „Este o zi tristă! Este o situație foarte gravă”

Trebuie să vorbim în acest context despre pandemie. Este o zi tristă, avem un număr record de persoane găsite pozitiv cu noul coronavirus.

Dragi români, suntem din martie în plina epidemie, în plină pandemie și pot să spun că lucrurile au mers destul de bine până acum câteva săptămâni. Am luat măsuri dure, autoritățile au acționat eficient și am reușit să ținem lucrurle sub control.

Acum, de câteva săptămâni, lucrurile nu au evoluat așa cum ne-am dorit cu toții. Răspunderea în acest moment este partajată între autorități și cetățeni.

Ar fi foarte păcat să dăm cu piciorul la rezultatele bune de până acum. Măsurile sunt foarte simple: mască, distanță și, evident, spălat pe mâini.

Trebuie să fim atenți și la ceea ce ne spun unii și alții. Vedem că sunt politicieni care încearcă să exploaze electoral aceasta pandemie.

Suntem într-o situație foarte complicată. Solicit Parlamentului să ia în dezbatere de urgență leagea care clarifică carantina și izolarea. Nu este momentul să disperăm, dar nu este momentul să lăsăm garda jos.

Dragi români, împreună am parcurs relativ bine perioada de până acum, haideți să continuăm. Nu lăsați garda jos. Aici nu vorbim de politică, de opțiuni personale.

Avem cel mai important instrument că să ne protejam, conștiință noastră. Dacă respectăm normele în rigoare, avem șanse bune să trecem mai departe cu cât mai puține persoane îmbolnăvite sau decedate.

Virusul merge cu noi și la mare, și la munte, ține doar de noi să ne protejăm. Nu ne-am dorit această boală. Haideți să respectam indicațiile specialiștilor.

Cred că vă mai dura până când ne reluăm viață normala. Pe de altă parte, nu putem să închidem țara. Dacă vrem să ne și mișcam, să meargă și economia, trebuie să respectăm aceste norme.

Vorbim de o situație de pandemie foarte periculoasă. Ținem de noi să respectăm normele. Rolul nostru este să nu ajungem la spital, unde este o boală foarte periculoasă.

Nimeni nu și-a imaginat că o să ajungem într-o situație atât de gravă! Rolul nostru este să găsim soluții pentru a face o legislație modernă, aplicabila, constituțională. De asta m-am adresat Parlamentului, că să lucreze rapid.

Dacă situația se înrăutățește și nu găsim altă cale, putem să revenim la măsuri mai restrictive. Eu nu îmi doresc acest lucru, nimeni nu își dorește acest lucru, dar haideți să respectam normele în vigoare.

Nu îmi doresc să reintroducem restricții, dar dacă numărul de cazuri va crește în continuare, atunci vă trebui să reintroducem măsuri”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, a avertizat că luna august poate să fie una teribil de grea.

„Dacă mergem după scenariul de 1.1, făcut de dl. Valentin Pârvu, și ne gândim că acest număr bazal se va menține, practic, în jurul datei de 23 august vom avea în jur de 800 de infecții noi pe zi, ceea ce va însemna o corespondență în Terapia Intensivă de peste 500 de cazuri. Aceasta este o situație pe care sistemul ar trebui să o poată gestiona. Dar, ne putem pune întrebarea, dacă această situație va persista, ce se va întâmpla în septembrie? Chiar dacă se menține un număr bazal de reproducere, să zicem, relativ stabil, în timp numărul de cazuri în ATI va crește”, a afirmat medicul Emilian Popovici.

Publicat: 08 07. 2020, 17:58
Actualizat: 08 07. 2020, 18:05