ANAF vrea 27.500 de euro pe o casă de paiantă a lui Mihai Stoica. Licitația pentru locuința de la țară a lui MM are loc după ce DNA a reclamat că Fiscul nu recuperează prejudiciile stabilite de instanțe

Mihai Stoica, manager al Stelei care execută o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani și 6 luni pentru infracțiuni de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave în Dosarul Transferurilor, este executat silit de Fisc, care-i scoate la licitație casa bătrânească de la țară. Într-o informare postată pe site-ul oficial, ANAF precizează că reședința din comuna Șivița (județul Galați), o căsuță din paiantă în suprafață de 59 de metri pătrați împreună cu curtea de 2760 de metri pătrați, va fi scoasă la licitație pe 1 aprilie, ora 13:00, prețul de pornire fiind de 121.787 de lei (27.430 de euro la cursul BNR din acest moment). Dacă nimeni nu se va arăta interesat de achiziționarea proprietății, licitația se va relua, dar de la un preț scăzut cu 25%.

ANAF a luat această decizie în încercarea de a recupera prejudiciul de 675.000 de dolari pe care instanța a stabilit că l-a provocat Mihai Stoica în „Dosarul Transferurilor”.

„Acest imobil este grevat de sarcini în favoarea Statului Român, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice, iar valoarea imobilului lui este fără TVA. Imobil compus în totalitate din teren curte și grădină, în suprafață totală de 2760 mp, și casă de locuit edificată pe acest teren, în suprafață totală construită de 59 mp, construită din paiantă, acoperită cu tablă și formată din două camere, o bucătărie, două holuri și o magazie”, este descrierea făcută de ANAF în postarea de pe site-ul oficial.

Demersul ANAF vine la scurt timp după un scandal izbucnit în spațiul public între șefii DNA, pe de o parte, și premierul României, Victor Ponta, pe de alta. La ședința de bilanț a ANAF organizată la începutul lunii februarie, șefa instituției, Laura Codruța Kovesi, a spus, printre altele, că în 2014 procurorii au obținut, în instanțe, recuperarea unor prejudicii de 310 milioane de euro de la infractorii condamnați mai ales pentru fapte de corupție, dar Fiscul controlat de guvern n-a executat decât 10% din sumă. La doar câteva zile distanță, premierul Ponta și ministrul bugetului, Vâlcov, încercând să justifice de ce instituțiile conduse de ei refuză să-i execute silit pe cei condamnați pentru corupție, au afirmat într-o emisiune de televiziune că, de fapt, DNA a păcălit lumea, iar sentințele despre care a vorbit Kovesi n-ar fi definitive. A doua zi, DNA a remis un comunicat oficial în care demonstra că suma de 310 milioane de euro se referă numai la sentințele definitive.


Mihai Stoica, în momentul în care se îndrepta spre Penitenciarul Rahova
 

Astă-vară, „Evenimentul zilei” publica un material în care dezvăluia că Fiscul a fost foarte tolerant cu condamnații din Dosarul Transferurilor, de la care a evitat să recupereze prejudiciile stabilite de instanță prin hotărâri definitive. Era vorba de sume totale care depășeau 10 milioane de dolari. Singurii care-și plătiseră integral și de bună-voie datoriile la stat erau Cristi Borcea și Gigi Nețoiu. Marii beneficiari ai clemenței ANAF erau frații Becali, George Copos și Mihai Stoica. Imediat după dezvăluirile EVZ, responsabilii ANAF au refuzat să mai furnizeze informații despre modul în care decurge recuperarea datoriilor stabilite de instanțe în cazul infractorilor condamnați pentru corupție.

 

Publicat: 08 03. 2015, 13:11
Actualizat: 08 03. 2015, 13:12