Alex Găvan anunță evacuarea tuturor persoanelor blocate în tabăra 1 de pe Everest

Toți alpiniștii blocați în tabăra 1, în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 din Nepal ce a provocat mai multe avalanșe pe Everest, au fost aduși cu elicopterul la tabăra de bază, marți dimineață, anunță alpinistul român Alex Găvan, pe rețelele de socializare.

Pe Everest/Lhotse toți cei blocați în tabăra 1 au fost coborâți în siguranță cu elicopterul la tabăra de bază în această dimineață de Maurizio Folini. Nimeni nu a rămas sus, doar echipamentul„, scria alpinistul român în urmă cu câteva zeci de minute.

Într-un mesaj postat anterior, el afirma că un elicopter rusesc de mari dimensiuni, aparținând armatei indiene, tocmai a evacuat doi cetățeni indieni din Lukla, adăugând că spațiul nu a fost suficient pentru toți și că vremea este ploioasă și cu ceață.

Bilanțul victimelor cutremurului produs sâmbătă a crescut la 4.310 morți și aproape 8.000 de răniți, potrivit oficialilor. Până în prezent, un număr de 36 de cetățeni români au fost identificați în Nepal, toți fiind în afara pericolului, iar Ministerul de Externe a precizat că lista cetățenilor români din Nepal este actualizată permanent în acord cu solicitările de asistență consulară recepționate.

Alți trei apliniști români, Justin Ionescu, Zsolt Torok și Teofil Vlad, s-au aflat în Hymalaia în momentul producerii cutremurului. FR de Alpinsim și Escaladă a anunțat, luni, că toți românii de pe munte sunt teferi și în siguranță.

Seismul a generat avalanșe care au provocat moartea a 18 persoane pe Muntele Everest, acesta fiind cel mai mare dezastru din istorie pe cel mai înalt vârf al lumii. Peste 200 de persoane au fost blocate pe munte, dar în sprijinul lor au fost trimise elicoptere.

Muntele Everest, situat la granița dintre Nepal și Tibet (China), este cel mai înalt munte din lume și se află în Himalaya, cel mai înalt lanț muntos de pe glob. Sezonul de ascensiuni de primăvară debutează în luna martie și durează până la sfârșitul lunii mai. Numărul expedițiilor românești în Himalaya a crescut considerabil în ultimul deceniu.

articol scris de Iulia Enache

Publicat: 28 04. 2015, 12:06
Actualizat: 28 04. 2015, 12:07