Documentar ProSport | „Mondialele noastre: ce-am avut și ce-am pierdut”, România la ediția din 1930. De ce nu s-a făcut un film artistic despre acea aventură? (episodul 1) | VIDEO

ProSport demarează de azi, Ziua României, un serial de șapte episoade dedicat participării tricolorilor la Cupa Mondială de fotbal.

Prima parte este dedicată Cupei Mondiale din 1930, întâia din istorie, unde România a fost una dintre cele 13 echipe naționale prezente.

Am pornit la acest drum la invitația Superbet și am cerut părerea unor oameni de valoare: fotbaliști, istorici, statisticieni și cineaști.

Documentar ProSport | „Mondialele noastre: ce-am avut și ce-am pierdut”, România la ediția din 1930. De ce nu s-a făcut un film artistic despre acea aventură? (episodul 1) | VIDEO

Au vorbit despre acei ani, special pentru acest episod inaugural, cu cineastul Cristian Comeagă, jurnalistul Răzvan Toma și istoricul Pompiliu Nicolae Constantin.

Ce este interesant și de scos în evidență e faptul că se încearcă realizarea unui film artistic despre acea aventură. Bugetul este unul însă destul de mare: peste 4 milioane de euro.

Partea 1

Partea 2

Partea 3

Campionatul Mondial FIFA 1930 a fost primul Campionat Mondial FIFA, campionatul mondial pentru echipe naționale de fotbal la masculin. A avut loc în Uruguay din 13 iulie până pe 30 iulie 1930. FIFA, asociația internațională de fotbal, a ales Uruguay ca gazdă, deoarece țara sărbătorea o sută de ani de la prima ei constituție, iar echipa națională de fotbal a Uruguayului a câștigat titlul la fotbal la Jocurile Olimpice din 1928.

Argentina, Uruguay, Statele Unite și Iugoslavia au fost echipele care au ajuns în semifinale. În finală, gazdele și favoriții turneului Uruguay au învins-o pe Argentina cu 4-2 în fața la 100.000 oameni și astfel a devenit prima națiune ce a câștigat Campionatul Mondial.

Cu cine a jucat România?

  • România-Peru 3-1
  • Uruguay-România 4-0

Lotul României, conform site-ului oficial al FIFA, a fost format din: portarii Ion Lăpuşneanu şi Samuel Zauber; fundaşii Adalbert Steiner, Rudolf Bürger şi Iosif Czako; mijlocaşii Alfred Eisenbeisser, Emerich Vogl, Ladislau Raffinski şi Corneliu Robe; atacanţii Adalbert Deşu, Nicolae Kovacs, Constantin Stanciu, Ştefan Barbu, Ilie Subăşeanu şi Rudolf Wetzer. Ultimul dintre aceştia, Rudy Wetzer, căpitanul echipei, era singurul fotbalist profesionist.

 

Campionatul Mondial de Fotbal a ajuns la ediția cu numărul 22, cea din Qatar. România e iar absentă, deși pentru multă vreme a făcut parte din elita fotbalului mondial. Sunt Daniel Nazare și am crescut cu o echipă națională mai mereu calificată, capabilă scoată lumea în stradă de bucurie.

 

Astăzi, încerc să aflu ce a avut România la primele sale 7 calificări la Mondial și ce-i lipsește acum. Discutăm cu fotbaliști, istorici și oameni de cultură. Toți avem un singur gând: Hai, România!
Daniel Nazare

Publicat: 01 12. 2022, 11:00
Actualizat: 01 12. 2022, 11:00