Zi senzațională pentru România la Campionatele Europene de canotaj: trei medalii de aur, una de argint și una de bronz. Duminică, încă trei șanse de medalii

Canotajul românesc strălucește la Campionatele Europene de seniori de la Glasgow (Marea Britanie). În prima zi de finale, ambarcațiunile tricolore au cucerit nu mai puțin de cinci medalii, din șase posibile. Cu o combinație de tinerețe, pasiune, susținere și dăruire, loturile României au arătat că școala tricoloră de canotaj rămâne una dintre cele mai puternice. Palmaresul tricolor a numărat trei medalii de aur, una de argint și una de bronz.

Cea mai frumoasă victorie a zilei a fost obținută de echipajul masculin de patru rame, format din Mihăiță Țigănescu, Cosmin Pascari, Ștefan Berariu, Ciprian Huc. Tinerii canotori români au luat startul la competiția seniorilor de la Glasgow la numai o săptămână după ce cucereau aurul mondial de tineret la Poznan. Cu vârste cuprinse între 19 și 20 de ani, o clasare pe podium pentru cvartetul român era considerată deja o performanță deosebită, în condițiile în care favoriții probei erau britanicii (probă tradițională pentru gazdele europeanului de seniori) și italienii. Dar românii au abordat cursa cu un tupeu fantastic și s-au instalat la conducere din start. La 500 de metri aveau deja avans de o barcă în fața britanicilor și au reușit performanța de a ține ritmul până la final, în pofida atacului de final lansat de britanici. Mihăiță Țigănescu (20 ani), Cosmin Pascari (20 ani), Ștefan Berariu (19 ani), Ciprian Huc (19 ani) au trecut primii linia de sosire în 5:54,340, furnizând una dintre marile surprize ale zilei.

Mădălina Bereș și Denisa Tîlvescu, două medalii de aur în decurs de două ore

Aur a venit și de la fetele de la dublu rame. Mădălina Bereș și Denisa Tîlvescu (foto), un echipaj nou format după retragerea Laurei Oprea, s-au impus la finele unei curse cu o desfășurare extrem de interesantă. La 500 de metri, româncele erau pe 6 (ultimul loc). La 1000 de metri, mai urcaseră o poziție, iar la 1500 de metri ocupau poziția de bronz. Pe ultimii 300 de metri atacul lor a fost formidabil, victoria conturându-se la diferență de două secunde față de locul 2, Olanda. Timpul celor două sportive tricolore a fost de 7:15,530.

La nici două ore după cursa de dublu rame, Mădălina Bereș și Denisa Tîlvescu au urcat și în barca de 8+1, pentru o finală în trei, cu Olanda și Marea Britanie. Deși doar trei echipaje la start, finala a fost foarte puternică și foarte disputată. Tricolorele au câștigat, dar au fost nevoite să tragă până la ultima picătură. Podiumul a fost completat de Marea Britanie și Olanda.

O cursă frumoasă au reușit și fetele de la patru rame. Și ele foarte tinere, trei dintre ele medaliate cu argint la Mondialele de tineret din urmă cu o săptămână, Mădălina Hegheș, Iuliana Buhuș, Mădălina Cașu și Roxana Parașcanu au fost foarte aproape de o performanță excepțională. Ambarcațiunea tricoloră a condus până aproape de final, când Rusia a sprintat decisiv. Argint pentru România, timpul fetelor noastre fiind de 6:41,870 (Rusia – 6:39,970).

Singura medalie de bronz pentru România a venit de la barca masculină de dublu rame, formată din Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosa. Într-o finală extrem de puternică, românii au ținut ritmul ridicat până la final, obținând o medalie extrem de importantă pentru moralul lor, în 6:29,390. Aurul a fost câștigat de frații Sinkovic (Croația) vicecampioni mondiali en titre, iar argintul a revenit altor frați, francezii Onfroy.

Singurul echipaj care nu a prins un loc pe podium în prima zi cu finale a fost cel feminin de patru vâsle, format din Elena Logofătu, Georgiana Vasile, Nicoleta Pașcanu, Simona Radiș. Campioane mondiale de tineret săptămâna trecută, tinerele sportive tricolore au trecut linia de sosire pe poziția a cincea, în 6:26,840.

Duminică, România mai are trei șanse de medalii, cu tot atâtea echipaje tricolore calificate în finale: dublu vâsle categorie ușoară feminin, dublu vâsle masculin și 8+1 masculin.

  • AUR: dublu rame feminin – Mădălina Bereș, Denisa Tîlvescu
  • AUR: patru rame masculin – Mihăiță Țigănescu, Cosmin Pascari, Ștefan Berariu, Ciprian Huc
  • AUR: opt plus unu feminin – Ioana Vrînceanu, Viviana Bejinariu, Adriana Ailincăi, Maria Tivodariu, Beatrice Parfenie, Iuliana Popa, Mădălina Bereș, Denisa Tîlvescu – Daniela Druncea
  • ARGINT: patru rame feminin – Mădălina Hegheș, Iuliana Buhuș, Mădălina Cașu, Roxana Parașcanu
  • BRONZ: dublu rame masculin – Marius Cozmiuc, Ciprian Tudosa
  • LOCUL 5: patru vâsle feminin – Elena Logofătu, Georgiana Vasile, Nicoleta Pașcanu, Simona Radiș
Publicat: 04 08. 2018, 15:14
Actualizat: 04 08. 2018, 16:40