INTERVIU | În spatele liniilor inamice. Așa au trăit fetele noastre partida decisivă din Bosnia: „Ne-au huiduit tot meciul. La final am început să plâng de fericire”. Cum s-au mobilizat după eșecul dramatic cu Spania și obiectivul pentru EURO

Naționala de volei feminin a României s-a calificat după o pauză de patru ani la Campionatul European, după un meci extrem de disputat cu Bosnia&Herțegovina. ProSport a stat de vorbă cu Alice Kapelovies (29 de ani, coordonator), cea care și-a trecut în cont trei ași în partida decisivă disputată în sala de la Lukavac. Alice a recunoscut că cei 1200 de susținători ai gazdelor au creat o atmosferă ostilă pe toată durata partidei, dar spune că nu s-a gândit în niciun moment că România ar putea rata calificarea.

ProSport: Cât de mult v-a afectat înfrângerea cu Spania? Ați reușit să vă mobilizați după ce ați pierdut in setul decisiv?
Alice Kapelovies: Înfrangerea cu Spania a fost foarte dureroasă și parcă asemănătoare cu cea din ultima campanie de calificare, pe care am pierdut-o împotriva Ungariei și care ne-a lasat un gust extrem de amar. Singura diferență fiind că acum mai aveam o șansă în Bosnia. A fost ca un duș rece și am zis că e timpul să tragem de noi și să ne ambiționăm și mai tare, pentru toată munca pe care am depus-o până atunci.

Cât de mari au fost emoțiile la scorul de 2-1 pentru Bosnia? Ai crezut in vreun moment ca puteți pierde meciul?
Eu personal nu am mai avut emoții în meciul cu Bosnia, eram setată doar pe victorie și pe faptul că este momentul să dam totul sau nimic. Nu mai era nimic de pierdut. Nu m-am gândit în nicio secundă că am putea să pierdem. Nici măcar nu am vrut să ma gandesc la asta, ci doar să fiu mulțumită de mine la sfârșit, pentru că efectiv am dat tot ce am putut.

Ce ai simțit când ati câștigat setul decisiv?
Am fost foarte concentrată pe ce am de făcut până la sfârșitul meciului și am încercat să nu aud nimic din tribună. Au avut un public care ne-a huiduit tot meciul. Atunci când am câștigat, am început să plâng de fericire. În sfârșit puteam să ne bucurăm de toată munca pe care am depus-o. După meci parcă nu mai voiam să ieșim din sală.


Foto: www.doarvolei.ro

Îți dorești sa întâlnești vreun adversar anume la Campionatul European?
Nu pot să spun că îmi doresc un adversar anume, dar mă bucur că o să întâlnim cele mai bune echipe din Europa. Asta ne motivează să fim mai bune.

Crezi ca altul ar fi fost rezultatul in meciul cu Spania dacă Adina Salaoru rămânea pe teren?
Nu știu dacă rezultatul s-ar fi schimbat în cazul în care Adina nu se accidenta. Cu siguranță ea era un stâlp al echipei și ne trăgea dupa ea, dar cea care a înlocuit-o a fost la înălțime.

Ați primit vreo primă din partea federatiei după calificare?
Deocamdată nu am primit o primă de la federație , dar nu ne pierdem speranța 🙂

Crezi că investițiile în volei ar trebui sa fie mult mai mari? Având in vedere ca atât voi, cât  și băieții, ați reușit sa va calificati la EURO.
Nu știu dacă investițiile ar trebui să fie mari sau nu, însă știu cu siguranță că foarte multe cluburi se confruntă cu probleme mari din punct de vedere financiar. Investițiile ar trebui să fie și în jucătorii români, nu numai în cei străini. Pâna la urmă la echipa națională ai nevoie de cei români, de la care se așteaptă rezultate mari, dar fără să li se dea nimic în schimb.

O ultima întrebare: ce obiectiv ai pentru Campionatul European?
Eu personal sper să ajungem cât mai departe și să nu fim doar o prezență ștearsă. Am încredere că o să ne ridicăm la un nivel cât mai înalt și o să ne bucurăm de faptul că suntem la un campionat european, unde ajung numai cele mai bune echipe.

Campionatul European de volei feminin va avea loc în perioada 23 august – 8 septembrie. Meciurile vor fi găzduite de Ungaria, Turcia, Polonia și Slovacia. Pe lângă cele patru țări care organizează competiția, la turneul final și-au mai asigurat prezența: Serbia, Olanda, Azerbaidjan, Italia, Rusia, Belarus, Germania, Bulgaria, Belgia, Croația, Grecia, Franța, Estonia, Portugalia, Ucraina, Slovenia, Spania, Finlanda și Elveția.

România a mai evoluat la 11 Campionate Europene până în prezent. Echipa din 1963 a reușit să obțină medalia de bronz. Europeanul din acel an a fost organizat chiar în țara noastră, iar URSS s-a încoronat drept campioană europeană. Polonia a completat podiumul. Meciurile de la acel turneu final au fost organizate la București, Craiova, Brașov și Constanța.

Publicat: 12 01. 2019, 14:11
Actualizat: 12 01. 2019, 14:12